Cum sa faci mranita si cum sa folosesti acest ingrasamant organic pentru plantele sau legumele din gradina ta. Sfaturi de la experti pe care le poate face oricine. Pregateste-ti gradina pentru primavara!
Ce este mranita?
In caz ca nu stiai, mranita este un ingrasamant organic, obtinut prin descompunerea completa a gunoiului de grajd. Dupa cum era de asteptat, mranita este bogata in minerale, substante organice si este unul dintre cele mai bune ingrasaminte pentru imbogatirea solurilor grele.
Citeste si: Cum sa faci compost daca stai la curte sau la bloc
Dezavantajul este ca pentru a obtine mranita, trebuie sa astepti in jur de 3 sau 4 ani. Gunoiul de grajd trebuie sa se descompuna, iar tot procesul se face in mod natural. Astfel, cu toate ca este cel mai fertil ingrasamant, obtinerea lui dureaza destul de mult.
De ce dureaza atat de mult? Mranita trebuie dezinfectata termic, pentru a distruge semintele de buruieni prezente in gunoiul de grajd, germenii, bolile si eventualii daunatori. Doar asa poti evitaarderea plantelor si infectarea acestora.
Cum sa faci mranita
Dupa cum spuneam, gunoiul de grajd nu poate fi folosit ca atare, pentru ca va arde radacinile plantelor.
Tocmai din acest motiv, este indicat sa se colecteze pe platforme sau pe un teren mai inalt, pentru ca apa de ploaie sa nu se adune la baza gramezii de gunoi.
Citeste si: Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti
Totodata, gunoiul de grajd trebuie amplasat cat mai departe de gospodarie, dar si la minimum 50 de metri de orice sursa de apa, trebuie evitata poluarea acestora.
Mai mult, daca alegi sa folosesti o platforma, aceasta trebuie sa aiba fundul betonat si cu o oarecare inclinatie, pentru ca mustul de gunoi sa se scurga spre un bazin colector.
De asemenea, gunoiul de grajd treuie asezat in straturi, iar intre acestea se presara superfosfat. Vei utiliza aproximativ 1-2% din masa gunoiului.
Superfosfatul este folosit pentru a limita pierderile de azot amoniacal, dar si pentru a imbunatatii calitatea produsului final.
Compostarea gunoiului de grajd trebuie sa fie aeroba sau la cald. Astfel, gunoiul de grajd se aseaza afanat, iar pe parcursul compostarii se asigura aerarea acestuia.
Poti aseza gunoiul de grajd si in gramezi mai mari, insa trebuie sa stii ca vor exista pierderi mari de azor si alte substante nutritive.
Cea mai indicata metoda de descompunere este cea aeroba, iar pe parcursul acesteia se vor distruge si semintele de buruieni, iar in acelasi timp se vor forma cantitati mari de acizi humici datorita microorganismelor aerobe.
Cum sa folosesti acest ingrasamant organic in gradina ta
Folosirea mranitei nu este ceva nou, asa ca procesul de utilizare este destul de simplu. Pamantul din gradina trebuie sapat, apoi se presara mranita, iar la final se amesteca cele doua ingrediente.
Bineinteles, dupa ce ai facut acest lucru, va trebui sa uzi si pamantul pentru ca substantele nutritive prezente in mranita sa isi faca efectul asupra plantelor sau legumelor din gradina ta.
O metoda mult mai buna este sa folosesti acest ingrasamant organic atunci cand pui semintele sau rasadurile. Aceste ingrasamant organic va stimula cresterea plantelor. Nu uita sa maruntesti bine mranita, pentru a nu exista bulgari mai mari de 5 cm.
Daca nu ai folosit toata mranita, trebuie sa stii si cum sa o depozitezi. Cel mai bine este sa o pastrezi sub un strat de pamant. Astfel, mranita nu se va usca, aceasta nu va fi spalata de ploi si nu isi va pierde din proprietati.