Cum sa faci irigarea morcovului prin picurare. Sfaturi utile
Cum sa faci irigarea morcovului prin picurare. Sfaturi utile

Cum sa faci irigarea morcovului prin picurare. Sfaturi utile


Cum sa faci irigarea morcovului prin picurare. Ce trebuie sa ai in vedere, dar si care sunt perioadele in care morcovul are nevoie de mai multa apa. Ce trebuie sa stii pentru a avea o recolta pe masura.

Cum sa faci irigarea morcovului prin picurare. Sfaturi utile – Cuprins:

Irigarea morcovului prin picurare. Cum sa o faci in mod corect

Irigarea morcovului prin picurare
Irigarea morcovului prin picurare

Irigarea morcovului prin picurare este una dintre cele mai bune metode pentru cultura de morcovi, asa ca daca si tu vrei sa ai aceste legume in gradina, ar trebui sa stii cum sa o faci in mod corect.

Inainte de toate, trebuie sa stii ca morcovul (Daucus carota subsp. sativus) are nevoie de apa mai multa imediat dupa ce a fost semanat, dar si la inceputul cresterii si atunci cand se formeaza sistemul radicular, adica radacinile.

Expertii recomanda ca umiditatea din sol sa fie undeva la 80%, insa pentru a te asigura ca plantele au parte de asta ar fi bine sa iei in considerare mulcirea solului.

Fie ca o faci cu paie, rumegus sau coaja de copac, mulcirea este esentiala pentru a mentine umiditatea in sol. Pe langa asta, tii sub control si cresterea buruienilor, ceea ce inseamna ca vei face si economii deoarece nu vei mai aplica la fel de multe tratamente.

Un alt avantaj este ca frunzele plantelor nu vor mai fi udate, ceea ce inseamna ca exista un risc mai mic de aparitie al bolilor fungice. In cazul in care nu stiai, daca frunzele sunt udate exista riscul de aparitie al bolilor, iar daca acest risc se diminueaza plantele vor creste mai sanatoase. Asadar, trebuie sa stii cum sa faci irigarea morcovului prin picurare, in mod corect.

Mai mult, mulcirea solului te va ajuta sa obtii si o recolta mai buna, pentru ca daca solul este uscat atunci este posibil ca semintele de morcov sa nu incolteasca sau ca plantele sa fie slabe si sa nu formeze o radacina puternica.

Morcovi in pamant
Morcovi in pamant

Pentru a putea sa faci irigarea morcovului prin picurare in mod corect, trebuie sa stii si care sunt distantele de plantare. Ei bine, distanta dintre plante trebuie sa fie de 5-6 cm pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 25-30 cm. Adancimea la care se planteaza semintele este de 1-2 cm.

Daca urmezi schema de mai sus, atunci o sa ai nevoie de o banda de picurare cu o grosime de 0.2 mm, iar distanta intre picuratori trebuie sa fie de 30 cm. Cultura de morcovi va primi un volum de apa cuprins intre 1.2 si 1.6 litri pe ora.

Citeste si: Cum sa combati musca morcovului si ce tratamente aplici

Cu ajutorul irigarii prin picurare este recomandata sa se faca si fertirigarea, adica administrarea ingrasamintelor folosind sistemul de irigare. In acest fel, pe langa apa, sunt introduse in sol si ingrasamintele necesare pentru cultura de morcovi.

Cum sa faci irigarea morcovului prin picurare. Ingrasamintele se pot aplica in doua etape, prima data atunci cand plantele au 3-4 frunze si a doua oara se va iriga peste 25-30 de zile, atunci cand incepe ingrosarea radacinii. Este recomandat sa folosesti ingrasaminte de tip NPK.

Nu uita nici de aparitia bolilor, care pot fi urmatoarele: fainare, septorioza, putregaiul alb sau putregaiul moale. Acestea se pot trata cu ajutorul fungicidelor.