Cum sa combati musca morcovului si ce tratamente aplici
Cum sa combati musca morcovului si ce tratamente aplici

Cum sa combati musca morcovului si ce tratamente aplici


Cum sa combati musca morcovului. Afla cum arata aceasta, cum identifici un posibil atac, dar si ce tratamente trebuie sa aplici pentru a tine la distanta acest daunator. Iata ce trebuie sa stie orice gradinar!

Cum sa combati musca morcovului si ce tratamente aplici – Cuprins:

Psila rosae. Primele semne ale unui atac

Psila rosae
Psila rosae

Daca inca nu ai auzit pana acum de musca morcovului (Psila rosae), afla ca aceasta este o insecta raspandita in Europa, dar si in Asia, Statele Unite ale Americii sau Noua Zeelanda.

Dupa cum ii spune si numele, aceasta musca ataca in principal culturile de morcov, insa poate ataca si pastarnacul, telina sau patrunjelul. Asadar, vorbim despre un daunator foarte periculos, care poate duce la pierderea a 30% din recolta.

Vestea proasta este ca musca morcovului poate avea doua generatii pe an, prima va aparea in lunile iunie-iulie, iar cea de-a doua in luna august si pana in luna iunie a anului urmator.

Femelele depun oua in luna mai, atunci cand apar adultii, iar ouale sunt depuse la aproximativ 0.5 cm de radacina de morcov sau in zona coletului de telina.

Dupa ce larvele s-au format, acestea vor patrunde in radacinile plantelor gazda, unde vor sapa galerii. Impuparea larvelor se va face in pamant, unde vor si ierna.

In cazul in care cultura a fost afectata, vei observa ca radacinile au numeroase galerii care au fost sapate de larve, exact ca in fotografii. Totodata, radacinile vor putrezi. In acelasi timp, plantele vor creste destul de greu.

Musca morcovului. Cum sa combati acest daunator, tratamente

Musca morcovului
Musca morcovului

Inainte de a iti explica ce tratamente trebuie sa efectuezi pentru a combate musca morcovului, ar trebui sa stii si ce masuri de prevenire poti lua. Nu de alta, dar este bine de stiu ce poti face inainte de tot.

In primul rand, pamantul trebuie arat toamna, pentru a te asigura ca orice oua care au fost depuse in pamant vor fi scoase la suprafata unde vor fi mancate de pasari. De asemenea, resturile de plante ramase dupa recoltare trebuie adunate si distruse. 

Expertii ne sfatuiesc sa semanam morcovii la sfarsitul lunii mai, pentru ca in acest fel plantele vor fi ferite de atacul primei generatii. In cazul in care vrei sa ii plantezi mai devreme, poti proteja cultura de morcovi cu ajutorul unor plase speciale.

Citeste si: Cum sa combati putregaiul cenusiu la ardei si ce tratamente trebuie sa efectuezi

Nu uita nici de rotatia culturilor de legume, care este foarte importanta. In acest fel, te asiguri ca tii la distanta daunatorii, dar in acelasi timp si posibilele boli. Poti citi mai multe despre rotatia culturilor de legume in acest ghid.

Acum ca stii cum sa previi, ar fi bine sa stii si ce fel de tratamente trebuie sa efectuezi. In primul rand, atunci cand semeni morcovi, poti face un tratament la sol cu insecticide ce contin teflutrin, precum Force 1.5 G sau Lebron.

In perioada in care musca morcovului depune oua, va trebui sa instalezi capcane lipicioase de culoare galbena. Atunci cand vei observa prezenta mustelor, aplica un tratament cu Coragen sau Benevia.