Cum sa faci fertilizarea usturoiului si ce ingrasaminte sa folosesti
Cum sa faci fertilizarea usturoiului si ce ingrasaminte sa folosesti

Cum sa faci fertilizarea usturoiului si ce ingrasaminte sa folosesti


Fertilizarea usturoiului. Afla cum sa o faci in mod corect, dar si ce ingrasaminte sa folosesti pentru a obtine o productie mai mare. Iata ce trebuie sa stii si in ce perioade se administreaza ingrasamintele.

Cum sa faci fertilizarea usturoiului si ce ingrasaminte sa folosesti – Cuprins:

Fertilizarea usturoiului. Cum sa o faci in mod corect

Fertilizarea usturoiului
Fertilizarea usturoiului

Dupa cum bine stim, pentru a obtine o productie mai mare de usturoi (Allium sativum) acesta are nevoie de ingrasaminte pentru a ii asigura necesarul de substante nutritive. Iata ce trebuie sa stii pentru a face fertilizarea usturoiului in mod corect.

Ei bine, fertilizarea usturoiului se va realiza in doua etape si anume atunci cand planta are 2-3 frunze dezvoltate, iar apoi peste aproximativ 3 saptamani dupa ce ai facut acea fertilizarea de baza.

Pentru a asigura un randament mare de productie, este recomandat ca ingrasamantul pe care il administrezi sa contina azot si potasiu. 

Azotul trebuie administrat in cantitate mai mare pentru a asigura nutrientii necesari plantelor. In acelasi timp, fosforul se utilizeaza pentru a ajuta plantele sa dezvolte sistemul radicular (radacinile) si sa accelereze cresterea.

Bineinteles, si potasiul este absolut necesar daca administrezi cantitati mari de azot. In cazul in care nu stiai, potasiul ajuta plantele sa acumuleze substante uscate.

In cazul in care nu vrei sa folosesti ingrasaminte chimice pentru fertilizarea usturoiului, se poate utiliza maceratul preparat din gainat de pasare. Pentru prepararea acestuia ai nevoie de un kilogram de gainat pe care il amesteci cu 10 litri de apa.

Usturoi verde
Usturoi verde

Mare atentie! Gainatul trebuie sa provina de la pasari care au fost hranite natural, care nu se afla sub tratament medical si care sunt sanatoase. Doar asa poti face fertilizarea usturoiului in mod corect!

Si inca ceva, trebuie neaparat sa respecti cantitatea de gainat mentionata, pentru ca daca o sa folosesti mai mult pentru prepararea maceratului risti ca solutia sa devina acida, iar asta inseamna ca plantele vor fi afectate.

Asadar, dupa ce amesteci un kilogram de gainat cu 10 litri de apa va trebui sa pui un capac peste galeata respectiva, iar apoi sa o lasi la umbra timp de 2-3 saptamani. Este indicat sa pui galeata cat mai departe de casa pentru ca o sa miroasa urat.

Citeste si: Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi. Cauze, tratamente

Solutia se va amesteca zilnic, iar dupa ce procesul de fermentare va fi finalizat, va trebui diluata. Pentru a prepara ingrasamantul necesar pentru fertilizarea usturoiului amesteca un litru de macerat cu 5 litri de apa si aplica-l la baza plantelor.

Solutia nu se pulverizeaza pentru ca este acida si va ataca frunzele usturoiului. In acelasi timp, maceratul din gainat de pasare nu trebuie administrat foarte des, cel mult o data la 2 saptamani. 

Expertii spun ca ingrasamantul obtinut din gainat de pasare este de 4 ori mai nutritiv decat cel obtinut din gunoi de grajd. Asadar, este solutia perfecta pentru a mari productia.