Cum sa faci fertilizarea solului toamna. Afla cum sa pregatesti solul din gradina ta si ce legume ar trebui plantate atunci cand vine sezonul rece, pentru a te bucura de rezultate la primavara. Sfaturi utile pentru gradinarii incepatori.
Fertilizarea solului toamna. Cum sa o faci in mod corect
Atunci cand vine vorba de fertilizarea solului toamna trebuie sa avem foarte mare atentie, pentru ca in sezonul rece ingrasamantul isi va pierde din proprietati. Acest lucru se intampla din cauza umiditatii ridicate, dar si a zapezii.
Lucrurile sunt destul de simple, pentru ca ingrasamantul se va dizolva rapid din cauza umiditatii, iar apoi va ajunge in panza freatica. Practic, tot nutrientii pe care ii vrei in pamant nu vor fi utilizati sub nicio forma, iar nitratii o sa contamineze apa din panza freatica.
Drept urmare, toamna este indicat sa folosesti un fertilizant natural, precum gunoiul de grajd. Acesta poate fi intins pe suprafata de pamant pe care vrei tocmai ai cultivat-o, iar plantele vor beneficia de aportul de nutrienti pe toata durata sezonului rece. Gunoiul de grajd poate fi folosit o data la 3-4 ani.
De asemenea, mai poti folosi si gunoiul de pasari, un ingrasamant bogat in azot, potasiu si fosfor. Acestea se poate aplica uscat sau in forma lichida, amestecat cu apa. Ar trebui sa stii ca nu se aplica in stare proaspata, deoarece va creste aciditatea din sol.
Fertilizarea solului pe timp de toamna are un mare avantaj pentru ca se folosesc ingrasaminte cu eliberare lenta. Drept urmare, acestea vor asigura necesarul de nutrienti pana la venirea primaverii, iar plantele tale se vor dezvolta in mod corect.
Desigur, trebuie sa vorbim un pic si despre beneficiile utilizarii ingrasamantului natural. Pe langa nutrientii pe care ii elibereaza, ingrasamintele naturale vor imbunatati structura solului, dar si capacitatea acestuia de a retine apa si substantele nutritive. Totodata, plantele nu vor fi intoxicate cu substante chimice, iar ingredientele sunt biodegradabile.
In acelasi timp, ingrasamintele naturale vor creste rezistenta plantelor la boli sau daunatori, asa ca te sfatuim sa le alegi pe acestea, in detrimentul celor din comert.
Ce legume poti planta toamna
Acum ca ai aflat despre fertilizarea solului toamna, putem trece la a iti spune cate ceva despre legume. Primul pas pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand vrei sa stii cum sa plantezi legume toamna este sa cureti suprafata terenului de buruieni. In acest fel, plantele vor beneficia de toti nutrientii din sol si cresterea acestora nu va fi impiedicata deloc.
Acum, haide sa vorbim un pic despre legumele pe care le poti planta toamna. Cele mai populare vor fi ceapa si usturoiul, insa nu vom detalia acest lucru deoarece avem doua articole documentate. Aici inveti cum sa plantezi usturoiul toamna, iar aici vei intelege cum sa plantezi ceapa atunci cand vine toamna.
Bineinteles, pe locul 3 se afla ridichile, dar atunci cand le plantezi ia in considerare faptul ca acestea prefera un pamant bogat in potasiu si lipsit de azot, dar si un sol bine aerat. Multi legumicultori adauga cenusa in sol, pentru ca acestea sa se dezvolte in mod corect si sa beneficieze de nutrienti.
Si prazul poate fi plantat toamna, insa ar trebui sa stii ca acesta va avea nevoie de lumina si spatiu pentru a ajunge la inaltimea dorita. Nu uita de distanta de plantare, care este foarte importanta! Trebuie sa faci corect plantarea legumelor, dupa ce ai invatat despre fertilizarea solului toamna.
Ce primavara este aceea fara spanac sau salata verde, corect? Ei bine, ar trebui sa iei in considerare si aceste plante pline de nutrienti pentru organism. Pe langa acestea, mai poti planta morvoc, telina sau patrunjel.
Bineinteles, nu uita nici de loboda, pentru ca si aceasta planta are o rezistenta sporita la temperaturile scazute din sezonul rece.