Cum sa faci cultivarea telinei de radacina. Sfaturi utile si distante de plantare
Cum sa faci cultivarea telinei de radacina. Sfaturi utile si distante de plantare

Cum sa faci cultivarea telinei de radacina. Sfaturi utile si distante de plantare


Cum sa faci cultivarea telinei de radacina. Afla cum sa cultivi telina in mod corect, cand se planteaza, care sunt distantele de plantare, dar si cand trebuie sa o recoltezi. Ce trebuie sa stii daca esti gradinar incepator!

Cum sa faci cultivarea telinei de radacina. Sfaturi utile si distante de plantare

Cultivarea telinei de radacina. Cum sa faci asta si ce sa ai in vedere

Cultivarea telinei de radacina
Cultivarea telinei de radacina

Inainte de a vorbi despre cultivarea telinei de radacina, trebuie sa stii cate ceva despre rotatia culturilor de legume. Este absolut necesar sa stii daca poti cultiva telina pe suprafata de teren respectiva, nu de alta dar recolta o sa fie modesta.

Telina (Apium graveolens) poate fi cultivata fara probleme dupa spanac, ridichi de luna sau spanac. Totodata, daca pe suprafata de teren ai cultivat varza sau conopida, atunci in anul urmator poti cultiva telina.

Acelasi lucru se intampla si daca pe terenul respectiv ai avut cultivate tomate, cartofi, vinete sau ardei. Telina pentru radacina se poate cultiva fara probleme dupa solanacee.

Citeste si: Cum sa cresti telina in ghiveci, la tine acasa

Mai mult, poti cultiva telina pe o suprafata de teren unde cu un an in urma ai avut fasole sau mazare. In cazul in care nu stiai, fasolea si mazarea acumuleaza azot in radacini, asa ca pamantul va fi bogat in nutrienti.

Cultivarea telinei de radacina. Mai mentionam faptul ca telina creste foarte bine in asociere cu ceapa, marar, usturoi sau praz. Asa ca tine minte si langa ce culturi poti pune telina.

Foarte important! Telina de radacina poate fi cultivata pe aceeasi suprafata de teren o data la 4 ani. Asadar, nu face greseala sa o cultivi mereu, pe aceeasi suprafata.

Plantarea rasadurilor
Plantarea rasadurilor

Urmatorul pas va fi pregatirea terenului unde urmeaza sa faci cultivarea telinei de radacina. Acest lucru se face toamna, atunci cand se realizeaza aratura la o adancime de 25-28 cm.

Ideal, ar fi sa fertilizezi pamantul cu fosfor si potasiu sau ingrasaminte organice. Primavara, va fi necesar sa mai faci o lucrare cu combinatorul. Telina de radacina se dezvolta foarte bine in soluri bine drenate, reavene si afanate. Totusi, prefera solurile argilo-nisipoase, luto-nisipoase, lutoase si aluviale.

Pentru cultivarea telinei de radacina vei avea nevoie de rasaduri. Semintele se seamana in a doua jumatate a lunii februarie si pana la jumatatea lunii martie.

Rasadurile de telina vor avea nevoie de 80 de zile pentru a se dezvolta, inainte sa fie plantate in camp. Atunci cand au 2 frunzulite adevarate, poti face repicarea rasadurilor.

Nu uita sa cumperi seminte de calitate, de la magazinele de specialitate. Acestea vor avea nevoie de pana la 3 saptamani pentru a germina.

Recoltare telina
Recoltare telina

Pentru cultura timpurie de telina de radacina, rasadurile se vor planta in camp incepand cu a doua jumatate a lunii martie si pana in luna aprilie. Mare atentie, pentru ca rasadurile trebuie sa aiba 5-7 frunze adevarate si sa fie calite inainte de plantare.

Daca vrei sa ai o cultura tarzie de telina de radacina, aceasta se va planta in camp in luna mai. Rasadurile trebuie sa aiba 5-7 frunze adevarate si sa fie calite inainte de plantare. Asadar, mare atentie cand faci cultivarea telinei de radacina.

Citeste si: Cultivarea patrunjelului de radacina. Cum sa pregatesti terenul si cand se seamana

Distante de plantare. Ei bine, telina de radacina se planteaza la o distanta de 20-25 cm pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 40-60 cm.

Prima fertilizare se poate face cu azot la 3 saptamani dupa plantare. A doua fertilizare se va face la o luna de la prima, folosind azot si K2O.

Recoltarea telinei de radacina se face atunci cand aceasta a a atins dimensiunile specifice. Daca faci recoltarea vara, telina se recolteaza cu tot cu frunze, iar daca o faci toamna pentru depozitare, se va recolta doar radacina.