Cum sa eviti salbaticirea trandafirilor si ce trebuie sa faci
Cum sa eviti salbaticirea trandafirilor si ce trebuie sa faci

Cum sa eviti salbaticirea trandafirilor si ce trebuie sa faci


Cum sa eviti salbaticirea trandafirilor. De ce se intampla acest lucru, dar mai ales ce trebuie sa faci pentru a evita transformarea florilor din curtea ta. Ce sta la baza acestui fenomen, iata ce ar fi bine sa stii!

Cum sa eviti salbaticirea trandafirilor si ce trebuie sa faci – Cuprins:

Cum sa eviti salbaticirea trandafirilor

Cum sa eviti salbaticirea trandafirilor
Cum sa eviti salbaticirea trandafirilor

Inainte de toate, ar fi bine sa stabilim ce inseamna salbaticirea trandafirilor si de ce se intampla acest lucru. Ei bine, portaltoiul care este folosit la crearea soiurilor nobile de trandafiri au la baza radacini de maces.

In cazul in care nu stiai, radacina de maces este mult mai rezistenta la boli, la seceta ori temperaturi scazute, asa ca este extrem de utila atunci cand se altoiesc trandafirii. Asadar, la baza trandafirului sta o planta mult mai bine adaptata, pentru ca macesul creste in conditii vitrege si nu are nevoie nici de tratamente, dar nici de ingrijire speciala.

Totusi, salbaticirea trandafirilor apare in timp, atunci cand radacina de maces va emite tulpini care intra in concurenta directa cu tulpinile nobile provenite de la altoi. Tocmai de aceea, aceste tulpini trebuie tinute sub control, pentru ca pot concura cu cele nobile si le pot elimina complet.

In cazul in care nu le tai la timp si trec 1-2 ani, tulpinile salbatice vor creste mai puternice si cele de vita nobila vor disparea treptat. Asadar, mare atentie pentru ca asa se intampla fenomenul de salbaticire a trandafirilor, adica de transformare a acestora intr-o tufa de maces.

Macese
Macese

Drept urmare, primul pas pentru a preveni salbaticirea trandafirilor este sa tai acele ramuri salbatice imediat ce le vezi. Sunt destul de usor de recunoscut, pentru ca tulpinile au frunzele mai mici, sunt mai deschise la culoare, iar tepii sunt mai mici si mai subtiri ca cei de la trandafirii nobili.

Aceste tulpini trebuie rupte sau taiate folosind o foarfeca ascutita, pentru a nu provoca rani plantei. Mare atentie sa tai foarte bine, pentru a nu permite tulpinii sa creasca din nou. Dupa aceea, ar fi bine sa dezgropi si tulpina pana in punctul unde au crescut tulpinile de trandafir salbatic, pentru a nu se mai putea dezvolta.

Citeste si: Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Cum sa procedezi

Salbaticirea trandafirilor se intampla si din cauza faptului ca radacina de maces are o capacitate mult mai mare de productie, iar tulpinile nobile nu consuma atat de multa seva. Daca vorbim despre o tulpina nobila viguroasa, atunci sansele de a vedea tulpini de maces sunt destul de mici.

Dupa cum vezi, nu este chiar atat de greu sa tii tulpinile de maces sub control, insa trebuie sa te asiguri ca tufele de trandafiri nobili sunt examinate atent si in mod constant. Daca le tii sub control, atunci trandafirii vor creste in mod corect si neafectati de tulpinile de maces.