Cum sa cultivi vinete albe. Vinetele albe seamana foarte mana cu vinetele pe care le cunoastem inca de mici, dar au o piele alba (de unde si numele) si mai cremoasa. Cate soiuri de vinete albe sunt si care sunt diferentele intre acestea.
Soiuri de vinete albe
Sunt mai multe soiuri de vinete albe. Vinetele albe Casper sunt un soi semitimpuriu, ale carui fructe au aproximativ 150-250 grame greutate. Vinetele albe au o perioada de vegetatie de 60-70 de zile, sunt plante mari si puternice, viguroase, care se cultiva prin rasad.
Vinetele albe Delle Uova sunt un soi tot semitimpuriu, cu fructe rotunde, albe. Trebuie culese cand sunt inca tinere, deoarece la maturitate devin galbene. Acestea sunt mai degraba plante ornamentale, cu o perioada de vegetatie de 65 de zile, cultivate prin rasad.
Vinetele Thai White sunt o varietate thailandeza cu fructe albe, ovale, usor aplatizate, cu nervure, gustoase si care, este de preferat sa fie culese tinere. Acestea vegeteaza nu mai mult de 65 de zile.
Cateva detalii importante despre vanata alba. Beneficii
Am spus deja ca pielea acestor vinete albe este alba si cremoasa, mai subtire decat la vanata traditionala. Nu am spus, insa, ca aceasta piele trebuie indepartata in momentul gatirii. Pulpa este alba, nu verzuie, mai densa si mai cremoasa, si mai putin amara decat cea violet. Vanata alba (Solanum melongena) are, insa, ceva mai multe seminte decat cea violet.
Vinetele albe sunt recomandate in dietele persoanelor care sufera de diabet, deoarece au continut scazut de zaharuri. Radacinile sunt recomandate ca adjuvant in tratarea astmului. Vanata alba contribuie la scaderea colesterolului, la ameliorarea insomniilor si a starilor de iritabilitate.
Contin 90% apa, asadar sunt recomandate in lupta cu kilogramele in plus, si sunt bogate in vitamin B, fitonutrienti, magneziu, potasiu si cupru. Datorita acestora substante, vinetele albe previn cancerul si bolile cardiovasculare.
Cum sa cultivi vinete albe
Cum sa cultivi vinete albe la tine in gradina. Trebuie sa stii ca vanata alba este o planta nu tocmai usor de cultivat si ingrijit in sensul ca are nevoie de o perioada lunga de crestere, de caldura, un sol bogat in nutrienti si apa din belsug.
Vinetele albe au nevoie de 75-95 de zile la temperaturi cuprinse intre 16 si 35 de grade pentru a atinge maturitatea necesara recoltarii. Cea mai buna temperatura de crestere este cuprinsa intre 20 si 25 de grade Celsius.
Citeste si: Schema tratament vinete. Cum si cand sa faci stropirea acestor legume
Cultura poate fi infiintata primavara, imediata ce temperaturile nocturne ating si se mentin la 20 de grade Celsius.
Pentru a avea o recolta sanatoasa, infiintarea culturii incepe cu pregatirea solului. Adauga ingrasamant organic, precum compostul sau gunoiul de grajd.
Pune un strat de 5-10 centimetri de ingrasamant pe patul de pamant. Apoi sapa terenul la o adancime de 20-30 de centimetri atat pentru a ajuta ingrasamantul sa patrunda in sol cat si pentru a-l afana si a-l pregati pentru infiintarea culturii.
Vinetele pot fi plantate fie ca seminte, fie ca rasaduri
Semintele de vinete albe nu se gasesc peste tot, asa ca mare atentie de unde alegi sa cumperi, sa fie un furnizor serios, care ofera produse de calitateCultura se infiinteaza in interior, prin plantarea semintelor in ghivece, cu aproximativ 6-8 saptamani inainte de infiintarea culturii din gradina.
Semintele se planteaza la o adancime de 0,6 cm. Semintele germineaza cel mai bine daca temperatura se va mentine constanta la 23-33 de grade Celsius. Vinetele albe au nevoie de aproximativ 2 saptamani pentru a germina. Atat semintele, cat si plantutele rasarite au nevoie in permanenta de un sol umed, dar nu ud.
Citeste si: Distanta plantare vinete. Cum sa plantezi rasadurile ca un expert
Cand vei muta plantele in gradina, ai grija sa le plantezi la o distanta de 45-60 cm. Rasadurile sunt numai bune de mutat in gradina cand ajung la 15-20 cm inaltime.
Pentru a se dezvolta bine, vinetele albe au nevoie de soare si lumina din plin, cel putin 6 ore pe zi, dar si un sol mentinut in permanenta umed. Un sol uscat duce la incetinirea cresterii plantelor. Pentru o buna dezvoltare, fiecare planta are nevoie de aproximativ 25 ml de apa saptamanal, insa cantitatea poate creste in conditii de seceta.
Daca ai fertilizat terenul anterior plantarii, nu este necesar sa mai repeti aceasta operatiune. Va trebui sa cureti cultura de buruieni manual pentru ca folosirea unor unelte de sapat poate afecta radacinile. Vinetele albe sunt gata de cules cand au un diametru de 5-15 centimetri.
Boli si daunatori vinete albe
Boli si daunatori la vinete albe. La fel ca toate plantele cu miezul moale, si vinetele albe sunt atacate de afide, acarieni si diferite tipuri de paduchi, acestia fiind cei mai cunoscuti daunatori.
Bolile care pot sa apara sunt putregaiul cenusiu, mana, uscarea vasculara, putrezirea frunctelor si fainarea. Atat bolile, cat si daunatorii se trateaza cu produse avizate din magazile de specialiate.
Totusi, preventia este esentiala, motiv pentru care daca respecti sfaturile de mai sus si nevoile de crestere ale plantelor, nu ar trebui sa ai probleme.