Casa si Gradinarit

Cum sa cultivi rosii in ghivece, la bloc sau casa. Reguli de urmat

Cum sa cultivi rosii in ghivece, la bloc, chiar pe balconul apartamentului tau sau poate la casa. Invata care sunt regulile de cultivare de la samanta la rod. Vezi ce soiuri se preteaza pentru cultivarea in ghivece, dar si care sunt recipintele in care vor da randament.

Cum sa cultivi rosii in ghivece. La bloc sau la casa

Rosii in ghivece

Rosiile se numara printre fructele preferate ale romanilor, cele mai gustoase fiind cele care sunt produse pe teritoriul tarii noastre.

Daca te gandesti sa te infrupti din propria productie, dar te opresti pentru ca stai la bloc si nu ai unde sa desfasori aceasta activitate, afla ca exista solutie. Poti produce rosii in ghivece, chiar pe balconul apartamentului tau.

Exista doua conditii pentru ca munca ta sa fie incununata cu succes. Este vorba despre: orientarea balconului si sa alegi soiul potrivit.

Cand vorbim de orientarea balconului, facem referire la pozitia lui fata de soare. Este stiut faptul ca rosiile sunt cele mai bune prietene ale soarelui. Altfel spus, ghivecele tale nu vor avea rod fara soare din belsug. Deci, balconul trebuie sa fie orientat spre est sau sud-est. Daca balconul este orientat spre nord, sansele de reusita sunt nule.

Va trebuie ca in primele doua luni de dezvoltarea ale rasadurilor, cand trebuie sa fie protejate cat mai bine posibil, balconul sa fie unul inchis. Daca este unul deschis, nu te descuraja. Poti tine rasadurile pe pervaz pana cand vor putea fi date afara.

Semintele pot fi cultivate in orice recipient ai la dispozitie sau poti apela la varianta profi si sa achizitionezi unele speciale din magazine de profil. Este bine sa le alegeti pe cele negre. Materialul negru nu va permite luminii sa ajunga la radacini si rasadurile se vor putea dezvolta mult mai rapid si bine. 

Rasadurile care sunt plantate in recipiente albe nu se dezvolta normal.

Asteapta pana cand apare si al doilea rand de frunzulite si, in acel moment, rasadurile sunt pregatite de repicare intr-un ghiveci mai mare.  

Cultivarea rosiilor in ghivece

Cultivarea rosiilor in ghivece, la casa. Cultivarea rosiilor in ghivece, la casa este mult mai simpla decat cea prezentata anterior. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti un spatiu unde sa ajunga razele soarelui, stiut fiind ca ghivecele au nevoie de lumina naturala din belsug. In situatiile ideale, rosiile trebuie sa se bucure de lumina naturala minimum 8 ore pe zi. Vor da randament si cu mai putin, dar cu cat mai mult, cu atat mai bine.

Perioada ideala pentru plantarile la ghiveci, in cazul soiurilor comune, este sfarsitul lunii aprilie.

Aceasta metoda mai are si avantajul ca ghivecele pot fi mutate oricand, foarte usor.

Soiuri de rosii bune pentru cultivare in ghivece

Poate cea mai grea sarcina, in cazul cultivarii rosiilor de ghiveci, este alegerea soiurilor care se preteaza la aceasta metoda.

Cei care au incercat deja sustin ca orice soi se adapteaza si la ghiveci, dar ca cele mai potrivite plante sunt cele cu crestere determinata. Mai pe intelesul tuturor, soiurie hibrid, special create pentru ghivece care nu cresc in inaltime mai mult de 60 de centimetri.

Rasadurile sau semintele pe care urmeaza sa le cultivi in ghivece trebuie sa fie achizitionate doar de la persoane de incredere sau din magazine avizate.

Poti alege si un soi catarator, dar pentru acesta va trebui sa le asiguri si mici scarite pe care sa se poata dezvolta in voie.

Exista si rosii prunisoare care pot creste bine in ghivece. Va trebui sa te gandesti bine daca le alegi. Nu au crestere determinata si ajung usor la 2 metri.

Pamantul pentru rosiile de ghiveci este bine sa fie achizitionat din magazinele de specialitate, dedicat cresterii legumelor in sistem ecologic.

Va trebui sa asiguri plantutelor si fetilizatori naturali. Acestia trebuie folositi pe toata perioada de crestere. Este indicat sa fie folosit unul lichid pe care il administrezi o data pe saptamana, in apa de irigare.

Cele mai bune ghivece pentru rosii

Tomate in ghivece

La capitolul recipiente, rosiile nu ridica probleme. Dar, daca alegi varianta ideala, atunci trebuie sa stii ca prefera ghivecele de lut sau pe cele din ceramica. Este indicat sa fie unul de mari dimensiuni pentru ca radacina sa se dezvolte in cele mai bune conditii. Este stiut ca limitarea dezvoltarii radacinilor, se va vedea in randamentul plantelor.

Nu alege niciodata un recipient transparent. Lumina nu trebuie sa ajunga sub nicio forma la radacina pentru ca o va ucide.

Ghiveciul pentru rosii trebuie sa asigure plantei un bun drenaj. Baltirea apei este un alt factor care ar putea sa-i fie fatal. Pe fundul ghiveciului pune un strat subtire de pietris.

Pregatirea rasadurilor

Pregatirea rasadurilor

La acest capitol exista doua variante. Fie cumperi rasaduri gata pregatite , fie achizitionezi seminte si produci rasadurile in interior, evident, prima varianta fiind mult mai usoara.

Rasadurile gata pregatite pot fi cumparate de pe tarabe, magazine de specialitate, iar in cazul in care vrei rosii suta la suta romanesti, poti apela la Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava. Acesta este locul din care poti solicita mostre de seminte de rosii, cat si alte tipuri de legume. Le vei primi gratuit.

Citeste si: Temperatura optima pentru rasaduri. Cum sa le cresti in mod corect

Daca alegi sa cultivi propriile rasaduri, atunci va trebui sa te inarmezi cu rabdare si pana sa pui semintele in pamant sa ai grija ca micile ghivece (negre) sa fie tinute la lumina, sa fie udate regulat, dar fara a se exagera si sa fie un spatiu bine aerisit. Excesul de umiditate le va dauna.

Cand apare al doilea rand de frunzulte trebuie sa fie transplantate in recipiente mai mari, in sol fertil. Adauga putin ingrasamant o data la doua saptamani.

Share
Published by
Ella