Vinca minor sau saschiu face parte din familia Periwinkle, plante care isi au originea pe continentul europen, dar care, de-a lungul timpului, s-au raspandit si in zonele tropicale. Vinca minor este o planta care se adapteaza foarte bine in Romania si rezista in conditiile unor ieri mai reci, mai dure. De asemenea, rezista si la temperaturi ridicate, este o planta rustica si se simte cel mai bine in terenuri necultivate.
Beneficii Vinca minor
Vinca minor (saschiu) a fost utilizata pentru tratarea durerilor de stomac, a celor menstruale si a celor de gat. In prezent, este prezenta in multe dintre recomandarile naturiste. Poate fi folosita ca ceai, tincitura sau chiar ca vin.
Una dintre recomandari este in boala coronariana, pentru efectul vasodilatator. Tot in zona cardio-vasculara, vinca minor poate fi utilizata in hipertensiunea arteriala, avand efectul de a scadea valorile ridicate ale acesteia.
Totodata, vinca minor poate fi utilizata in tratarea bolilor vaselor periferice, cum sunt varicele, flebitele, hemoroizii sau in fragilitatea capilara.
Mai poate fi folosiat in ameliorarea simptomelor unor boli ale urechii interne, precum vertijul, tinitusul sau acufenele.
Citeste si: Cum sa cresti chiparos. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Vinca minor este un bun adjuvant in tratarea starilor de oboseala cronica, de fatigabilitate sau in surmenaj.
Unele articole ar vorbi despre efectele sale beneficii in ameliorarea unor boli neurodegenerative, adica a dementelor, inclusiv a dementei Alzheimer.
Amelioreaza, de asemenea, cefaleea, migrenele, distoniile neurovegetative si sprijina recuperarea neurologica dupa un accident vascular cerebral.
Vinca mica este recomandata ca terapie complementara in limfoamele maligne si in leucemie, avand efect citoreductor. Poate ameliora tulburarile de vedere cand acestea sunt produse de insuficiente circulatorii la nivelul ochiului.
Ca de fiecare data, iti recomand sa te sfatuiesti cu un medic inainte de a folosi orice tratament pe baza de plante.
Inmultire Vinca minor
Reproducerea se face prin divizarea tufei sau prin butasi. Divizarea tufei se poate face fie primavara, fie toamna.
In ceea ce priveste reproducerea prin butasi, este important ca acestia sa fie recoltati pimavara. Sunt taiate varfuri vegetative cu o lungime de cel putin 10 centimetri. Frunzele din partea inferioara sunt indepartate, iar partea inferioara se va scufunda intr-un hormon care favorizeaza inradacinarea.
Citeste si: Cum sa cresti stanjenelul. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Apoi, ramura recoltata va fi asezata intr-un amestec de nisip grosier si sol fertil, compactand substratul dupa plantare. Atentie! Este important ca stratul de nisip grosier sa fie asezat pe fundul ghiveciului, iar compactarea sa fie una usoara.
Se recomanda ca recipientul sa fie acoperit cu o folie transparenta de plastic si sa fie asezat intr-un mediu cu umbra si in care temperatura poate fi mentinuta constant la 24 de grade Celsius. Solul trebuie mentinut umed.
Dupa ce ramura prinde radacina si apar primii lastari, vasul va putea fi mutat intr-o zona luminoasa, moment in care plasticul trebuie inlaturat. Cand planta va fi suficient de puternica, poate fi mutata in vasul final sau in gradina.
Conditii de crestere saschiu
Vinca minor prefera si se simte exclent in soluri fertile, bine drenate si reavene, care ii ofera condiii optime de vegetatie. Ii plac solurile nisipoase, calcaroase, argiloase sau lutoase.
Vinca are nevoie ca udarea sa fie frecventa, abundenta, mai ales primavara si vara, cu o atentie sporita ca apa sa nu stagneze la nivelul solului. Toamna si iarna udarea va fi diminuata si se va face doar pentru a mentine solul usor umed. Trebuie sa iti spun ca, daca neglijezi irigarea, nu vor fi mari probleme, deoarece Vinca minor rezista bine la seceta.
Vinca minor are nevoie de multa lumina si se recomanda plasarea ei in spatii luminoase sau in semiumbra. Poate vegeta, insa, si in conditii de umbra. Este important, totusi, ca macar in prima parte a zilei sa beneficieze de lumina.
Vinca minor este o specie care rezista destul de bine la ger, la temperaturi care chiar la -35 de grade Celsius. Rezista bine si la caldura, undeva la peste 30 de grade Celsius.
Ingrijire Vinca minor
Este recomandat ca fertilizarea sa aiba loc regulat pe durata perioadei de crestere. Primavara, vara si toamna, este indicat sa aplici fertilizator in apa de udare bilunar. Poti folosi un ingrasamant bogat in azot. Fertilizarea trebuie suspendata in timpul sezonului rece.
Cand florile se usuca, acestea pot fi indepartate prin taiere, aceasta actiune avand si rolul de a mentine o forma ordonata. Totodata, prin taiere, planta va produce noi lastari si se va dezvolta armonios.
Plantarea se face in perioada de repaus vegetativ, adica toamna sau primavara, insa doar daca solul nu este inghetat, iar temperatura se mentine constant la 5 grade Celsius. Asadar, mare atentie cand plantezi aceasta floare daca vrei sa obtii rezultatele dorite.
Boli si daunatori saschiu
Marele pericol care planeaza asupra acestei plante este reprezentat de putrezirea radacinilor, in conditiile acumularii de apa la nivelul substratului. Pe de alta parte, ofilirea frunzelor este un semn ca planta nu primeste suficienta apa.
Daca planta intampina probleme de dezvoltare, mai ales cand este cultivata in ghivece, se recomanda regularizarea fertilizarilor.
In cazul in care Vinca minor nu infloreste, este indicata expunerea corecta la lumina abundenta sau la lumina filtrata, timp de mai multe ori peste zi.
Vinca Minor poate fi afectata de cosenila si de paianjenul rosu, dar si de afide. Este indicata utilizarea de insecticide pentru eliminarea daunatorilor. In acest caz, iti recomandam sa folosesti Mospilan 20 sg.