Sedum spectabile este mai degraba cunoscuta ca floarea grasa si isi are originea in pajistile uscate din Africa, Eurasia si cele doua Americi. Iata cum sa cresti aceasta planta, dar si sfaturi utile despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori.
Inmultire Sedum spectabile
Sunt doua metode de a inmulti planta: prin seminte si prin butasi. Trebuie sa iti spun ca daca alegi prima varianta, cu inmultirea prin seminte rezultate de la planta mama, sunt sanse forte mici ca puietii sa mosteneasca trasaturile acesteia. Aceasta metoda este mai degraba la indemana pentru cultivarea primara.
Asa ca daca te afli in situatia in care vrei sa insamantezi primar Sedum spectabile, trebuie sa stii ca acest lucru este necesar sa fie facut in lunile martie-aprilie. Semintele se vor aseza la 5 centimetri distanta una de alta in recipiente in care se afla un substrat de sol de gradina si nisip.
Citeste si: Cum sa cultivi Passiflora. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Deasupra se va putin ceva nisip grosier si totul va fi pulverizat cu apa. Apoi, se va acoperi cu sticla sau cu o folie de plastic si va fi plasat in grigider la o temperatura de 0-5 grade Celsius, necesara pentru stratificare.
Este necesar sa verifici recipientul zilnic si sa ridici folia de plastic pentru a sterge condensul, dar si pentru a asigura ventilatia. Atentie! Substratul trebuie mentinut usor umed.
Dupa 14 zile, recipientul va fi mutat in camera si pastrat la 18-20 de grade. Rasadurile ar trebui sa isi faca aparitia in cel mult patru saptamani, insa in tot acest timp este indicata stergerea condensului, asigurarea ventilatiei si mentinerea substratului usor umed.
Daca alegi sa obtii rasaduri inainte de iarna, atunci pasii descrisi mai sus sunt similari, insa recipientul nu va fi introdus in frigider, ci lasat in gradina sau in sera. In aprilie, semintele vor fi aduse in casa pentru a germina.
In ceea ce priveste inmultirea prin butasi, incep prin a-ti spune ca acestia se vor recolta inainte sau dupa inflorire. De la lastare, se taie o bucata de-a lungul degetului, se curata de frunzele inferioare si se inradacineaza intr-un substrat usor, astfel incat un nod sa fie introdus in sol.
Citeste si: Cum sa cresti Trompeta ingerilor. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere
Tulpina inradacinata este apoi plantata intr-un loc permanent. Toamna, poti taia mai multi lastari si ii poti pastra peste iarna intr-o vaza cu apa, pe care sa o schimbi frecvent pentru a se mentine proaspata.
Plantele vor dezvolta radacini si le vei putea planta in gradina. Daca radacinile se dezvolta mai repede, in timpul iernii, atunci planteaza butasii intr-o oala cu pamant si asteapta primavara pentru a-i transplanta in gradina.
Sedum spectabile nu este o planta foarte pretentioasa si, in esenta, orice lastar poate prinde radacini chiar in gradina daca terenul este curatat de buruieni, fertilizat, nivelat si apoi compactat.
Butasii vor fi plantati la suprafata, si apoi se va presara un strat din pamant d egradina si nisip si se va apasa usor. Este important sa stii ca astfel plantati, butasii se prind in aproximativ 70% dintre cazuri.
Ingrijire Sedum spectabile. Care sunt conditiile de crestere?
Sedum spectabile se simte cel mai bine intr-un sol calcaros, afanat, drenat, nisipos, cu o fertilitate medie, un pH slab acid-neutru-alcalin, si o umiditate moderata.
Udarea se va face moderat, astfel incat substratul sa se mentina uscat-reavan. Sedum spectabile este o planta care tolereaza bine atat perioadele de seceta, cat si pe cele de umiditate ridicata, conditia fiind, in ambele cazuri, ca perioadele de timp sa fie scurte.
Este important ca planta sa beneficieze de lumina din plin. Ii plac locurile luminoasa, insorite, in care razele soarelui ajung cu mare usurinta.
Citeste si: Cum sa cultivi rosii salbatice. Beneficii, conditii de crestere, boli si daunatori
In cazul in care planta este cultivata in ghiveci, se recomanda ca acesta sa fie pozitionat langa o fereastra cu expunere sudica sau estica. Fertilizarea se realizeaza lunar, de primavara pana toamna, cu ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide.
Este important ca la 3-6 ani, Sedum spectabile sa fie impartita sau decupata deoarece tinde sa se extinda necontrolat in gradina. Unele plante tind sa deterioreze aspectul de covor cu inflorescente mici, pe care este indicat sa le tai.
Tulpinile lungi si goale păot fi presarate cu humus de frunze fie la inceputul, fie la finalul sezonului. Este recomandata si plivirea gradinii deoarece plantele pot fi foarte sensibile cand vine vorba de buruieni.
Boli si daunatori floare grasa
Sedum spectabile este, in mod normal, destul de rezistenta la boli si ocolita de daunatori. Totusi, in cazul unei umiditati excesive, te poti astepta la aparitia unor boli fungice.
Iti poti da seama ca planta ta este afectata de o astfel de boala dupa petele intunecate care apar pe frunzele plantelor. Tufisurile afectate grav trebuie dezradacinate si arse, iar cele care nu au fost afectate grav vor fi tratate cu fungicid.
Dintre daunatori, afidele, gargaritele, tripsii si omizile sunt cele mai intalnite. Gargaritele pot fi indepartate manual sau scuturate pe timpul noptii pe o foaie de hartie, ulterior fiind distruse. Pentru ceilalti daunatori sunt recomandate tratamentele din magazinele de specialitate.