Cum sa combati putregaiul brun la mar sau mumificarea fructelor
Cum sa combati putregaiul brun la mar sau mumificarea fructelor

Cum sa combati putregaiul brun la mar sau mumificarea fructelor


Cum sa combati putregaiul brun la mar. Afla ce prevestesc fructele mumificate pe ramurile pomilor si ce sta la baza acestei boli. Care sunt primele semne de infectare si ce tratamente sunt necesare pentru a stopa boala.

Cum sa combati putregaiul brun la mar sau mumificarea fructelor – Cuprins:

Mumificarea fructelor. De ce se intampla asta la meri

Mumificarea fructelor la mar
Mumificarea fructelor la mar

Inainte de a vorbi despre tratamente, ar fi bine sa stii si ce cauzeaza aceasta boala. Nu de alta, dar este deosebit de periculoasa si este posibil sa afecteze destul de grav recolta din livada ta.

La baza acestei probleme sta o ciuperca pe nume Monilinia fructigena, iar boala poarta numele de monilioza fructelor sau putregaiul brun. Asadar, daca si tu intampini aceasta problema la pomii fructiferi din livada ta, ar fi bine sa stii cum sa actionezi.

Ca si in cazul moniliozei la cais, boala se dezvolta cu precadere in zonele cu temperaturi mai scazute, dar si cu umiditate excesiva. Primele semne ale unei posibile infectar vor fi frunzele uscate, care vor atarna pe ramuri fara sa cada.

Pe masura ce infectia avanseaza, florile se brunifica si se usuca, iar apoi se vor indoi in forma de carlig. Mai departe, fructele vor fi afectate, se vor brunifica si vor cadea ori vor ramane atarnate pe ramuri.

Cum sa combati putregaiul brun la mar

Putregaiul brun la mar
Putregaiul brun la mar

Atunci cand ai observat ca exista putregaiul brun la mar prima masura pe care trebuie sa o iei este sa culegi fructele atacate, iar apoi sa le distrugi prin ardere. De asemenea, strange toate fructele cazute pe pamant, pentru ca acestea vor favoriza si transmiterea bolii in anul ce urmeaza.

Totodata, ramurile afectate se vor taia pana la zona sanatoasa, iar apoi acestea trebuie distruse prin ardere. Dupa taiere, este indicat sa acoperi ranile provocate cu un mastic pe care il poti cumpara de la magazinele de specialitate. Mai mult, dupa taiere trebuie sa aplici si un tratament cu zeama bordeleza, iar solutia trebuie sa aiba o concentratie de 5%.

Citeste si: Monilioza samburoaselor. Cum sa combati aceasta boala si ce tratament sa aplici

Acum, este momentul sa vorbim si despre schema de tratamente pe care trebuie sa o aplici pentru a te asigura ca merii din livada vor fi sanatosi.

Primele tratamente se aplica pe timp de iarna, iar in acest caz vor fi necesare produse cuprice precum Champ 77 WG, Cuproxat Flowable sau Triumf.

Atunci cand pomii intra in perioada de vegetatie, adica Primavara, este necesar sa aplici un tratament cu Cuproxat Flowable sau Merpan.

In faza de buton alb, merii au nevoie de un tratament cu Switch sau Signum. Atunci cand pomii sunt infloriti, va fi nevoie sa aplici un tratament cu Switch, Teldor 500 SC sau Chorus 50.