Plosnita verde a tomatelor. Afla cum sa combati acest daunator al rosiilor si ce tratament trebuie sa aplici pentru a il elimina din cultura ta. In cazul in care ai observat aceasta insecta pe fructele din gradina, trebuie sa iei masuri imediat!
Ce pagube provoaca Nezara viridula si cum identifici un atac?
Plosnita verde a tomatelor sau Nezara viridula este o insecta originara din Africa, dar care in ultimul timp s-a raspandit si in Romania, unde s-a adaptat si la climatul temperat.
Desi vorbim despre o insecta de dimensiuni mici, trebuie sa stii ca pagubele pe care le poate provoca intr-o cultura de tomate sunt majore.
Acest gandac de culoare verde care miroase urat poate ataca nu numai culturile de rosii, dar si cele de varza, vinete, fasole sau castraveti.
Mai mult decat atat, daunatorul poate ataca si livezile de pomi fructiferi precum piersicii, dar si plantatiile de arbusti fructiferi, iar aici mentionam zmeurul sau coacazul.
Citeste si: Carenta de calciu la tomate. Cum sa combati aceasta boala la rosii
Dupa cum spuneam, pagubele pe care le provoaca acest daunator sunt majore, iar o cultura de tomate poate fi compromisa total daca nu aplici tratamentele la timp. Tocmai de aceea este necesar sa stii si care sunt primele semne ale unui atac.
Desi putem vedea destul de tarziu atacul acestui daunator in cultura de tomate, ar trebui sa stii ca fructele se decoloreaza iar pe suprafata acestora apar si niste puncte, care reprezinta locul in care au fost intepate de plosnita.
Mai mult, in cazul in care plosnita deja a depus oua, este posibil sa vezi si niste mici gandacei de culoare inchisa pe suprafata fructelor si a frunzelor.
Modul de hranire al acestui daunator poate distruge planta, deoarece acesta consuma seva plantei si introduce o saliva toxica. Tocmai de aceea, consumul al acestor fructe nu este recomandat.
 Cum sa combati plosnita verde a tomatelor
Atunci cand vine vorba de combaterea acestor daunatori, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Totusi, exista solutii 100% naturale sau chimice, care te pot scapa de pojnita verde a tomatelor.
Daca vorbim despre o suprafata mica, ar trebui sa stii ca acesti daunatori se pot aduna cu mana, insa trebuie sa fii atent si la ouale aflate pe suprafata inferioara a frunzelor. Acestea trebuie indepartate neaparat, deoarece vor da nastere la o alta generatie de plosnite.
O alta metoda este sa folosesti cenusa, pe care o poti amesteca in apa. Foloseste o lingura de cenusa la un litru de apa, iar apoi stropeste plantele din gradina. Mai poti folosi cenusa direct pe plante, fara a o amesteca.
Citeste si: Cum si cand sa aplici ingrasamant foliar Cropmax la rosii
Pentru a combate plosnita verde a tomatelor 100% natural mai poti folosi bicarbonatul de amoniu sau banalul amoniac alimentar. Totodata, poti folosi si bicarbonatul de sodiu. Amesteca 4 lingurite in 5 litri de apa de ploaie sau in apa care a stat 1-2 zile. Rosiile se stropesc dimineata.
Si ceaiul de tutun poate fi folosit, iar pentru a prepara solutia o sa ai nevoie de o lingura de tutun tocat pe care o pui intr-un litru de apa fierbinte. Practic, vorbim despre o infuzie de tutun, pe care o folosesti pentru a stropi plantele.
Despre uleiul de neem am mai vorbit, insa nu am mentionat faptul ca este eficient si pentru a combate plosnitele verzi. Pentru preparare ai nevoie de 20 grame de ulei de neem, 20 grame de sapun lichid si un litru de apa fierbinte. Amesteca foarte bine si aplica solutia pe plantele din gradina ta.
In cazul in care vrei sa aplici tratamente chimice, iti recomandam Mospilan, Midash, Karate Zeon sau Actara.