Cum sa combati musculita alba la rosii. Tratamente
Cum sa combati musculita alba la rosii. Tratamente

Cum sa combati musculita alba la rosii. Tratamente


Cum sa combati musculita alba la rosii. Afla in ce conditii apare un atac la plantele tale, dar mai ales ce tratamente este indicat sa folosesti pentru a avea plante sanatoase. Iata ce trebuie sa stii!

Trialeurodes vaporariorum. Primele semne ale unui atac

Trialeurodes vaporariorum
Trialeurodes vaporariorum

Inainte sa vorbim despre tratamente, nu ar fi rau sa stii mai multe despre musculita alba la rosii (Trialeurodes vaporariorum), primele semne ale unui atac, dar si cum arata aceasta.

In primul rand, vorbim despre o musculita alba al carei dimensiuni ating 1.1-1.3 mm, iar ouale acestor daunatori au o culoare alb-galbuie si un diametru de 0.22-0.24 mm.

Vestea proasta este ca pe parcursul unui an, musculita alba poate dezvolta 3-6 generatii, mai ales in spatii protejate, adica sere sau solarii. In camp, acest daunator se dezvolta doar in perioada calda. O femela poate depune intre 100 si 500 de oua, iar durata ciclului de dezvoltare este cuprinsa intre 4-6 saptamani pentru spatii protejate si 7-8 saptamani pentru camp.

Primul ciclu biologic al musculitei albe va aparea primavara, dupa data de 20 mai atunci cand temperaturile cresc si adultii care se aflau in hibernare vor depune primele oua. O noua generatie de adulti va aparea in aproximativ 21 de zile, iar dupa ceea, ciclul se va relua.

Citeste si: Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi. Cauze, tratamente

Musculita alba de sera provoaca pagube insemnate la culturile de tomate, asa ca mare atentie la primele semne. La un posibil atac, vei observa prezenta acestora pe spatele frunzelor, insa se poate sa ii observi si pe lastari, daca este vorba de un atac mai serios.

Metoda de atac este destul de simpla, pentru ca Adultii si larvele se vor hrani cu sucul celular din frunze. Mai mult, suprafata frunzelor va fi lipicioasa, iar asta se datoreaza zaharurilor prezente in excrementele acestor daunatori.

Totodata, prezenta excrementelor pe frunze va favoriza si dezvoltarea unor ciuperci din genul Capnodium, ceea ce duce la uscarea foliajului si la o recolta mai slaba.

Mai departe, se vor observa urme de fainare, adica prezenta unor pete cu puf alb pe ambele suprafete ale frunzelor. Un atac lasat netratat poate duce la ingalbenirea sau rasucirea frunzelor, iar intr-un final la caderea acestora.

Cum sa combati musculita alba la rosii, ce tratamente sa aplici

Musculita alba la rosii. Tratamente
Musculita alba la rosii. Tratamente

Bineinteles, inainte sa stii ce tratamente sa aplici, ar fi bine sa stii si cum sa detectezi musculita alba la rosii. Ei bine, acest lucru se va face cu ajutorul capcanelor lipicioase de culoare alba pe care le poti gasi in comert.

Mai mult, prezenta furnicilor va indica si prezenta daunatorilor, pentru ca furnicile se vor hrani cu excrementele dulci provenite de la musculitele albe, ce se gasesc pe suprafata frunzelor.

Pentru a combate musculita alba la rosii se recomanda unul dintre urmatoarele tratamente: Movento 100 SC, Sivanto Prime 200 SL, Mospilan 20 SG, Decis Expert 100 EC, Mavrik 2F, Sanmite 10 SC, Benevia sau Minecto Alpha.

Specialistii recomanda alternarea acestor produse pentru a evita aparitia unor forme rezistente ale daunatorului. Pe scurt, daca vei folosi acelasi tratament, risti ca acesta sa nu mai fie eficient.