Cand se seamana morcovii. Cum sa faci asta in mod corect
Cand se seamana morcovii. Cum sa faci asta in mod corect

Cand se seamana morcovii. Cum sa faci asta in mod corect


Cand se seamana morcovii in gradina. Afla cum sa ingrijesti cultura de morcovi, dar si care este cea mai buna perioada pentru a pune semintele in pamant. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa ai morcovi in gradina!

Cand se seamana morcovii. Cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Cand se seamana morcovii si cum sa ingrijesti cultura

Cand se seamana morcovii
Cand se seamana morcovii

Cand se seamana morcovii. Daca si tu vrei sa ai o astfel de cultura in gradina, atunci ar fi bine sa stii care este cea mai buna perioada, dar si care este perioada de germinatie a semintelor.

Ei bine, perioada ideala pentru a pune in pamant semintele de morcovi (Daucus carota subsp. sativus) este in lunile martie-iunie. Ar fi bine sa mai stii ca aceasta leguma prefera un sol bine drenat si afanat, al carui pH sa fie cuprins intre 5.8 si 6.8.

Daca vrei sa semeni morcovii in luna martie, ar fi bine sa faci asta doar dupa ce a trecut pericolul de inghet! Bineinteles, semanarea se poate face si toamna, inainte de venirea primului inghet.

Pe langa asta, trebuie sa mai stii ca suprafata ideala pentru a cultiva morcovul este una cu mult soare, deoarece vorbim despre o planta iubitoare de lumina.

Distanta de plantare a semintelor este de 25-30 cm intre randuri si de 5-6 cm intre plantele de pe acelasi rand. Adancimea la care trebuie sa pui semintele in pamant este de un centimetru. Dupa ce ai pus semintele in pamant, acestea se vor uda cu atentie, pentru a nu le misca.

Seminte de morcovi
Seminte de morcovi

Cand se seamana morcovii. Semintele se pot pune in pamant de la temperaturi de peste 4-5 grade Celsius, iar tot procesul de germinare va dura aproximativ 3 saptamani.

Totusi, temperatura minima de la care putem pune semintele de morcov in pamant este de 10 grade Celsius, in timp ce temperatura ideala este de 20 grade Celsius. In acest caz, germinarea semintelor va dura aproximativ 10-12 zile.

Atunci cand vrei sa cultivi morcov in gradina, ia in considerare si rotatia culturilor. Este bine de tinut minte ca morcovul se poate cultiva pe aceeasi suprafata pe care ai mai cultivat vinete, varza, ardei, castraveti, dovlecei, tomate, conopida, mazare sau fasole. Conform expertilor, morcovii se pot cultiva pe aceeasi suprafata o data la 4 ani.

Expertii ne sfatuiesc sa facem si mulcirea unei culturi de morcov, deoarece este esentiala pentru a mentine umiditatea in sol, dar si pentru a tine sub control cresterea buruienilor. In acest mod, nu vei mai face foarte multe tratamente, ceea ce inseamna si o economie de bani.

Morcovi in gradina
Morcovi in gradina

Pentru a face irigarea morcovului prin picurare o sa ai nevoie de o banda de picurare cu o grosime de 0.2 mm, iar distanta dintre picuratori trebuie sa fie de 30 cm. Daca respecti perioada cand se seamana morcovii, ar trebui sa respecti si recomandarile legate de irigare.

Afla ca morcovii sunt plante iubitoare de apa, asa ca vor avea nevoie in mod frecvent, mai ales in perioada de germinatie si atunci cand plantele isi dezvolta radacinile.

Nu este nevoie de apa in exces, pentru ca in acest mod vei favoriza putrezirea radacinilor care s-au format. Drept urmare, recolta de morcovi o sa fie destul de serios afectata.

Citeste si: Cum sa plantezi ridichi. Cand se seamana si cum pregatesti solul

In cazul in care nu faci mulcirea culturii, atunci va trebui sa te asiguri ca pe suprafata respectiva nu vor creste buruieni. Daca le observi, acestea trebuie scoase din pamant cat sunt inca mici, pentru a nu afecta radacina morcovilor.

Recoltarea morcovilor se face in functie de soiul pe care l-ai ales. Atunci cand te pregatesti de recoltare, este bine sa uzi pamantul pentru a putea extrage morcovii usor din pamant.