Cum sa combati mana la castraveti. Ce tratamente trebuie sa aplici
Cum sa combati mana la castraveti. Ce tratamente trebuie sa aplici

Cum sa combati mana la castraveti. Ce tratamente trebuie sa aplici


Cum sa combati mana la castraveti. Ce trebuie sa faci daca intampini probleme in gradina ta legate de mana curcubitaceelor sau Pseudoperonospora cubensis. Este o problema des intalnita, asa ca nu ar trebui sa stii cum sa lupti impotriva acestei boli, pentru a obtine rezultate pe masura.

Pseudoperonospora cubensis. Care sunt primele simptome?

Pseudoperonospora cubensis
Pseudoperonospora cubensis

Inainte de toate, ar trebui sa stii si cum sa observi primele simptome la castravetii din gradina ta. Este foarte usor sa observi mana la castraveti, deoarece aceasta boala ataca numai frunzele si vei observa pete de culoare verde deschis pe fata superioara.

Totodata, pe partea inferioara a frunzelor va aparea un puf de culoare bej sau cenusiu-violet. In conditiile in care aceste pete se unesc, frunza va fi compromisa.

Citeste si: Tratament mana la rosii. Cum sa combati aceasta boala la tomate

Dupa cum era de asteptat, mana la castraveti apare atunci cand umezeala este ridicata si la temperaturi cuprinse intre 5 si 30 de grade Celsius.

La un nivel de umezeala ridicat, sporii vor germina si infectia va avea loc la nivelul frunzelor. Sporii vor muri daca temperatura depaseste 32 de grade Celsius si nivelul de umiditate este scazut.

Cum sa combati mana la castraveti, tratamente pe care sa le aplici

Mana la castraveti
Mana la castraveti

Pseudoperonospora cubensis se raspandeste cu ajutorul apei de ploaie sau a apei cu care obisnuiesti sa irigi legumele din gradina ta. In cazul in care vei iriga plantele prin aspersiune si pe timpul zilei cand, pericolul de aparitie a manei este foarte mare.

Pentru a combate mana la castraveti, va trebui sa aplici un tratament cu fungicide. Drept urmare, poti folosi Alcupral 50 PU, Champ 77 WG sau Infinito 687.5 SC.

Desigur, este necesar sa stii si cum poti sa previi aparitia manei la castraveti. In primul rand, va trebui sa uzi plantele folosind brazde, pentru a preveni raspandirea sporilor.

Citeste si: Schema tratament vinete. Cum si cand sa faci stropirea acestor legume

Daca vorbim despre o cultura de castraveti in solar, atunci trebuie sa iei in considerare si aerisirea optima a plantelor. Atunci cand observi atacul manei, trebuie sa reduci neaparat umiditatea din spatiul unde sunt cultivati castravetii. Doar asa o sa poti preveni mana la castraveti.

Am mai vorbit despre rotatia culturilor, asa ca readucem in discutie aceasta metoda. Daca anul trecut ai cultivat castraveti sau alte cucurbitacee precum dovlecei sau pepeni, atunci vei putea planta aceste soiuri doar dupa ce au trecut cel putin 4 ani.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

In cazul in care observi primele simptome la plantele din gradina ta, ar trebui sa rupi frunzele afectate si sa le distrugi, pentru a preveni raspandirea in cultura de castraveti.

Mai mult decat atat, va trebui sa ai grija si cand plantezi rasadurile de castraveti, pentru ca e necesar sa lasi destul spatiu intre randuri. Aerul trebuie sa circule pentru a putea usca frunzele plantelor si pentru a preveni aparitia manei.

Desigur, fungicidele vor fi utile daca le vei aplica inainte ca boala sa devina severa. Este foarte important sa alternezi produsele pe care le folosesti pentru mana, deoarece sporii pot deveni imuni la fungicidele pe care le-ai aplicat plantelor tale.