Cum sa alegi un vas de expansiune pentru centrala termica
Cum sa alegi un vas de expansiune pentru centrala termica

Cum sa alegi un vas de expansiune pentru centrala termica


Vasul de expansiune este o componenta esentiala din sistemul tau de incalzire, asa ca daca nu ai inca unul, trebuie sa iei in considerarea cumpararea unui astfel de element de siguranta. Iata cum sa alegi un vas de expansiune pentru centrala termica.

Ce este si ce rol are un vas de expansiune

Vas de expansiune centrala termica
Vas de expansiune centrala termica

Dupa cum bine stii, un vas de expansiune arata ca un mic rezervor sau boiler. Acesta are rolul unui amortizor, care ajuta la reglarea presiunii din sistemul de incalzire, dar si la producerea apei calde sau la alimentarea cu apa.

Practic, acesta ajuta la mentinerea presiunii in limite normale si este esential pentru buna functionare a sistemului de incalzire. Intr-un circuit, volumul in plus nu are unde sa mearga, iar asta inseamna ca va exista presiune pe celelalte elemente ale sistemului, iar asta poate sa duca la defectarea acestuia.

Vasul de expansiune are rolul de a oferi suficient volum apei care isi mareste volumul prin incalzire. In cazul unui hidrofor, vasul de expansiune va determina numarul de porniri ale pompei, iar cu cat acesta este mai mare, cu atat numarul de porniri va fi mai mic.

Cum functioneaza un vas de expansiune

Vas expansiune centrala
Vas expansiune centrala

Daca inca nu stiai, iti spunem ca apa are cel mai mic volum atunci cand are temperatura de 4 grade Celsius. Daca temperatura scade, volumul apei creste, pentru ca intervine inghetul.

Totusi, acelasi lucru se intampla si cand apa este incalzita, iar la temperatura de 100 grade Celsius, apa isi mareste volumul cu 4.35%, cu 15.6% atunci cand atinge temperatura de 200 geade Celsius, iar la 300 de grade Celsuis, volumul creste cu 40.3%.

Atunci cand centrala termica porneste si incalzeste apa, volumul acesteia se mareste. Drept urmare, creste si volumul din instalatie, iar acest lucru poate duce la degradarea acesteia sau chiar la spargere. Tocmai din acest motiv, este necesar sa folosim un vas de expansiune.

Vas expansiune hidrofor
Vas expansiune hidrofor

In cazul unui hidrofor, vasul de expansiune este impartit in doua cu ajutorul unei membrane de cauciuc. O parte este pentru apa, iar cealalta parte pentru aer. Atunci cand pompa porneste, presiunea din interiorul vasului creste si ea, iar cand ajunge la valoarea maxima, aceasta se opreste.

Dupa aceea, apa va fi extrasa din sistem cu ajutorul presiunii aerului din vasul de expansiune. Atunci cand membrana se va dezumfla, sistemul ajunge la presiune minima, iar pompa hidroforului va reporni.

Tipuri de vase se expansiune

Vase de expansiune
Vase de expansiune

Trebuie sa stii ca exista doar doua tipuri de vase de expansiune: inchise si deschise. Totusi, cele mai folosite sunt cele inchise, asa ca ne vom concentra asupra lor.

Un vas de expansiune inchis are in componenta sa doua camere:

  • Camera pentru lichid, care este situata in partea de jos a vasului si este locul unde se stocheaza apa din instalatie
  • Camera pentru aer, situata in partea de sus a vasului, este locul unde se gaseste perna de aer folosita pentru aerul prins in instalatie

Dupa cum spuneam, cele doua camere sunt separate de o membrana flexibila de cauciuc, iar cand temperatura apei creste, aceasta isi va mari volumul si va comprima perna de aer.

Vasele de expansiune deschise sunt folosite in cazul sistemelor de incalzire ce folosesc combustibil solid, iar rolul acestora este de a asigura in permanenta necesarul de apa, chiar si atunci cand tensiunea scade si cazanul este plin cu combustibil. Tocmai din acest motiv, aces vas de expansiune trebuie sa aiba un volum destul de mare, de aproximativ 100 de litri.

De obicei, vasele de expansiune deschise trebuie utilizate cu legatura directa cu aerul atmosferic si se monteaza in podul casei, unde trebuie izolat cu manta protectoare specifica.

Cum sa alegi un vas de expansiune pentru centrala ta si ce trebuie sa stii

Vas expansiune
Vas expansiune

Conform expertilor, vasul de expansiune pentru centralele termice se alege in functie de capacitatea acestora. Regula de calcul este destul de simplu: 1 litri per kW. Adica, daca avem o centrala termica de 25 kW, atunci vasul de expansiune trebuie sa aiba o capacitate de 25 litri.

Pentru boiler, vasul de expansiune este unul special si se mai numeste si vas sanitar, pentru ca apa nu intra in contact cu apa vasului, iar cauciucul folosit este tratat pentru a mentine un mediu sanatos. In cazul vasului de expansiune pentru boiler, capacitatea trebuie sa fie de 5% din volumul boilerului. De exemplu, in cazul unui volum de 100 de litri pentru boiler, vasul de expansiune trebuie sa aiba o capacitate de 5 litri.

Pentru hidrofoer, lucrurile stau altfel, iar vasul de expansiune se va alege in functie de debitul maxim al pompei. Dupa cum am spus si mai sus, cu cat vasul de expansiune va fi mai mare, cu atat pompa hidroforului va porni mai rar.

Pe scurt, economisim si bani, pentru ca vom proteja pompa si o vom folosi pentru mai mult timp. Pentru o casa alimentata cu apa de la un hidrofor, volumul vasului de expansiune trebuie sa fie de 50 de litri.

Afla si ce probleme poti intampina cu centrala termica pe timp de iarna si cum sa le rezolvi sau cum sa alegi un termostat ambiental pentru centrala termica.