Cum sa alegi un erbicid eficient pentru gradina ta
Cum sa alegi un erbicid eficient pentru gradina ta

Cum sa alegi un erbicid eficient pentru gradina ta


Cum sa alegi un erbicid eficient? Daca ai o gradina de care te ocupi, fara doar si poate te-ai vazut macar o data in situatia de a te lupta cu buruienile care ajung mai devreme sau mai tarziu sa se raspandeasca necontrolat.

Exista solutii pe termen scurt la care poti apela, precum plivitul, sapatul sau chiar smulsul efectiv al buruienilor. Situatia devine insa mai problematica daca vorbim despre suprafete ceva mai intinse. Asadar, daca iti doresti eficienta, iti vei indrepta atentia cel mai probabil catre un erbicid.

Cum sa alegi un erbicid eficient pentru gradina ta – Cuprins:

Cum sa alegi un erbicid. Tipuri principale

Cum sa alegi un erbicid
Cum sa alegi un erbicid

Erbicidul este o substanta chimica utilizata de zeci de ani peste tot in lume, rolul lui fiind acela de a scapa gradina de buruieni si de vegetatia nedorita. Avand proprietati chimice puternice, erbicidul va distruge in totalitate sau va deteriora intr-o proportie ridicata planta care iti da batai de cap!

Trebuie sa fii atent insa cand alegi erbicidul, unele dintre ele distrugand orice planta cu care intra in contact. Unele tipuri de erbicid insa vor viza doar anumite buruieni specifice. Asadar, inainte sa alegi un erbicid, trebuie sa stii care sunt tipurile de erbicid si modul de aplicare al acestora.

Citeste si: Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara

Erbicidul de contact este substanta cea mai eficienta in situatiile in care buruienile cresc in mod activ si au parte de lumina solara. Este un tip de erbicid care se aplica buruienilor vii, verzi, fiind absorbit de frunzele plantelor.

Este recomandata aplicarea lui in prima parte a zilei, cat mai devreme posibil, astfel incat sa existe suficient timp pentru ca substanta sa fie absorbita de frunze inainte de lasarea intunericului. Potrivit estimarilor, acest erbicid are nevoie de aproximativ doua saptamani pentru a isi face efectul.

Erbicidul sistemic este cel mai intalnit erbicid de pe piata, aceasta substanta putand fi preluata de orice parte a plantei, de la radacini si pana la frunze. Potrivit specialistilor, acest erbicid se poate dovedi a fi extrem de util atunci cand vine vorba despre combaterea trifoiului sau a buruienilor perene.

Substanta chimica a acestui erbicid este preluata de sistemul intern de transport al plantelor, urmand ca fiecare parte a vegetatiei nedorite sa fie distrusa.

Erbicid pentru soia
Erbicid pentru soia

Erbicidul rezidual este foarte util atunci cand ai nevoie sa il foloseste in anumite zone restranse, precum o poteca sau o terasa. Aceasta substanta otraveste practic solul, impiedicand orice samanta sa germineze si sa mai dezvolte.

Atentie, aceasta substanta poate rezista in sol pentru perioade indelungate, uneori chiar si pentru mai multe luni! Astfel, este recomandat sa fie folosit doar in acele zone in care nu intentionezi sa cultivi alte plante.

Erbicidul selectiv, asa cum ii spune si numele, se va dovedi util doar pentu anumite plante. Spre exemplu, poti apela la erbicidele pentru buruieni si pentru furaje, care te vor scapa de plantele cu frunze late care iti dau batai de cap!

Citeste si: Cum sa combati musca miniera. Cum arata si ce tratament aplici?

In cele din urma aducem in discutie si erbicidul non-selectiv, care va distruge orice vegetatie cu care intra in contact. Asadar, trebuie sa fii foarte atent in cazul in care folosesti un astfel de erbicid, plantele din apropierea buruienilor avand nevoie de protectie sporita.

Asadar, inainte sa alegi un erbicid, verifica cu atentie specificatiile produslui pentru a vedea lista de buruieni combatute, momentul optim de aplicare, concentratia optima de aplicare, modul de actiune, precautiile necesare si alte detalii care ar putea afecta gradina.

In cat timp isi face efectul un tratament

Tratamente culturi
Tratamente culturi

Bineinteles, in functie de tipul de erbicid pe care il vei alege, perioada de timp in care se vor putea observa efectele utilizarii va varia. In general, un erbicid se va dovedi a fi eficient intr-o perioada de aproximativ 2 – 4 saptamani, perioada dupa care gradina ta va scapa complet de buruieni si de vegetatia nedorita.

In unele cazuri, efectele vor putea fi observate imediat dupa aplicare. In cazul anumitor erbicide, substanta este atat de puternica incat plantele vor fi afectate de indata ce vor intra in contact cu erbicidul.

In aceste cazuri, frunzele vor deveni imediat galbene si se vor ofili. Totusi, pana ce planta va fi distrusa complet vor trece in cele din urma aproximativ doua saptamani.

Pentru a beneficia de eficienta maxima a erbicidului, evita sa il folosesti in perioadele in care precipitatiile cad din abudenta. In cazul in care ploua mult, erbicidul va fi spalat, efectul lui fiind mult mai slab.

De asemenea, ar fi bine sa eviti si zilele in care vantul este puternic atunci cand vrei sa pulverizezi erbicidul, stropii necontrolati putand ajunge pe alte plante pe care nu iti doresti sa le distrugi.