Cum sa alegi terenul pentru plantarea pomilor fructiferi
Cum sa alegi terenul pentru plantarea pomilor fructiferi

Cum sa alegi terenul pentru plantarea pomilor fructiferi


Cum sa alegi terenul pentru plantarea pomilor fructiferi, dar si cum il pregatesti inainte. Afla ce trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei sa plantezi pomi la tine in gradina si care sunt cei mai importanti factori.

Terenul pentru plantarea pomilor fructiferi. Cum sa il alegi

Terenul pentru plantarea pomilor fructiferi
Terenul pentru plantarea pomilor fructiferi

Daca inca nu stiai, pomii fructiferi nu se pot planta chiar in orice loc din gradina. Asadar, daca vei alege un loc nepotrivit, mai mult ca sigur nu te vei bucura de roadele acestora.

Tocmai de aceea, ar trebui sa stii pe ce suprafata se face plantarea pomilor fructiferi, dar mai ales cum trebuie sa pregatesti terenul pentru a obtine o recolta cat mai buna.

Ei bine, expertii ne sfatuiesc sa plantam pomii fructiferi pe o suprafata care are expunere sudica, sud-estica sau sud-vestica. In acest fel, pomii fructiferi vor beneficia de suficienta lumina, pentru a se dezvolta in mod corect.

Totodata, pomii fructiferi se pot planta pe terenuri plane sau pe pante amenajate, care au o inclinatie de pana la 20%. In cazul in care pantele sunt neamenajate, inclinatia poate fi de pana la 12%.

Mai mult, este recomandat sa eviti solurile cu umiditate excesiva si fara drenaj, dar si pe cele cu un nivel freatic sub 1.5 cm. Pomii nu se vor dezvolta foarte bine daca pamantul este excesiv de umed, asa ca mare atentie si la acest aspect!

Cum sa pregatesti terenul daca vrei sa plantezi pomi fructiferi

Livada
Livada

Acum ca stii cum sa alegi terenul pentru plantarea pomilor fructiferi, nu ar fi rau sa stii nici cum sa pregatesti solul. Nu de alta, dar pomii fructiferi au nevoie de soluri fertile.

Primul in pregatirea terenului va fi sa defrisezi pomii vechi, asta daca exista pe suprafata pe care doresti sa o cultivi. Mai departe, va trebui sa nivelezi suprafata de teren, dar si sa te ocupi de desfundatul solului. 

In cazul in care nu stii, desfundatul solului se refera la arat si presupune mobilizarea profunda a pamantului la 50-80 cm. Practic, se inverseaza si se amesteca orizonturile de sol.

Nu uita ca dupa ce ai scos vechii pomi de pe suprafata de teren, gropile rezultate in urma defrisarii trebuie acoperite. Abia apoi poti face nivelarea solului.

Citeste si: Adancime plantare pomi fructiferi. Cum sa faci plantarea in mod corect

Nivelarea solului atunci pregatesti terenul pentru plantarea pomilor fructiferi este o operatiune in 3 etape. Prima etapa consta in decoperatarea terenului, care se face la o adancime de 10-15 cm. Practic, solul fertil va fi deplasat spre marginile terenului, unde se va stoca in gramezi.

A doua etapa consta in nivelarea terenului, iar ultima etapa consta in recopertarea solului, adica nivelarea cu pamantul fertil pe care l-ai stocat in gramezi.

Este indicat ca atunci cand faci recopertarea terenului sa asiguri si o panta de 1%, pentru irigare. Dupa aceea, se va executa defundarea solului, la o adangime de 50-80 cm, asadar vorbim despre o aratura adanca.

Trebuie sa mentionam faptul ca aratura se va executa cu 1-2 luni inainte de plantare, pentru ca in acest fel solul va acumula mai multa apa. Abia dupa aceea se va face pichetatul, se vor sapa gropile si se vor planta pomii fructiferi.