Cum sa alegi caloriferele pentru a avea costuri mici la intretinere
Cum sa alegi caloriferele pentru a avea costuri mici la intretinere

Cum sa alegi caloriferele pentru a avea costuri mici la intretinere


Pe timp de iarna, caloriferele sunt extrem de importante, pentru ca dupa centrala termica, acestea sunt cele mai importante componente ale sistemului de incalzire. Iata cum sa alegi cele mai bune calorifere, pentru a fi sigur ca o sa ai o casa calduroasa pe timp de iarna, dar si costuri mici la intretinere.

Ce este un calorifer?

Calorifer
Calorifer

Daca inca nu stii, caloriferele sunt principalele componente ale unui sistem de incalzire, responsabile de schimbul de caldura intre agentul termic si aerul din mediul inconjurator. Incalzirea se face prin convectie, adica se transfera energie termica de la echipamentul de incalzire in mediul inconjurator, prin miscarea naturala a aerului pe verticala.

Caloriferul reprezinta inventia omului de afaceri rus Franz San Galli (1824 – 1908), intre anii 1855-1857. Bineinteles, evolutia caloriferului de la momentul inventarii la forma pe care o are astazi este evidenta, iar aceasta componenta a sistemului de incalzire a devenit mult mai eficienta si fiabila.

Cele mai populare modele de calorifere sunt cele din otel, insa in ultima perioada se pare ca cele de aluminiu au mai mare cautare. Bineinteles, nu uitam nici de caloriferele din fonta, insa despre toate acestea vom vorbi in cele ce urmeaza.

Tipuri de calorifere – avantaje si dezavantaje

Dupa cum spuneam, exista mai multe tipuri de calorifere, iar acestea difera in functie de tipul materialului din care sunt produse: aluminiu, otel si fonta.

Calorifer de fonta
Calorifer din fonta

Avantaje calorifere de fonta

Caloriferele din fonta sunt acele modele de calorifere vechi, care sunt folosite in majoritatea blocurilor vechi ori in institutii publice, scoli, etc. Cu toate ca acestea sunt inestetice, pentru ca au dimensiuni destul de mari si sunt foarte grele, caloriferele din fonta sunt si cele mai eficiente.

Modelele de calorifere fabricate din fonta sunt, de regula, cu 10 elementi. Tocmai din acest motiv sunt folosite pentru a incalzi camere foarte mari. Totodata, au o durata de viata foarte mare, de peste 30 de ani, rezista la socuri mecanice si coroziune, dar au si inertie termica mare pentru ca raman calde o perioada mai lunga de timp.

De obicei, caloriferele din fonta sunt folosite in cladirile cu incalzire centralizata, rezista la depuneri pentru ca au spatii largi in care agentul termic poate circula. Sunt cele mai solide calorifere pe care le putem gasi pe piata.

Dezavantaje calorifere din fonta

Bineinteles, caloriferele din fonta au si dezavantaje pentru ca sunt greu de manevrat din cauza greutatii pe care o au, consuma mai mult agent termic decat celelalte tipuri de radiatoare existente pe piata si se incalzesc mai greu.

Mai mult, caloriferele din fonta sunt greu de curatat si necesita o vopsire periodica, iar pretul isi spune si el cuvantul pentru ca sunt foarte scumpe.

Calorifer din otel
Calorifer din otel

Avantaje calorifere din otel

Acestea sunt cele mai populare modele de calorifere, dar si cele mai vandute. Principalul avantaj al acestora este pretul mic de achizitie, dar si faptul ca se monteaza extrem de usor si o sa gasesti o gama variata de dimensiuni.

Caloriferele din otel se incalzesc repede si pot suporta temperaturi de pana la 100 grade Celsius, adica cele ale agentului termic care circula prin ele. Mai mult, acestea au cel mai bun raport putere termica/pret.

Dezavantaje calorifere din otel

Printre dezavantajele caloriferelor de otel enumeram durata mica de viata (5-10 ani), nu pastreaza caldura si se racesc destul de repede, se pot infunda destul de repede din cauza reziduurilor din apa asa ca este necesara o tratare a agentului termic.

Calorifer din aluminiu
Calorifer din aluminiu

Avantaje calorifere din aluminiu

Caloriferele din aluminiu sunt cele mai noi de pe piata, iar principalul lor avantaj este garantia mare oferita de producator. Conform producatorilor, aceste rezista intre 10 si 20 de ani.

De asemenea, caloriferele din aluminiu se incalzesc repede, au nevoie de o cantitate mai mica de agent termic, vopseaua de pe ele rezista mai mult timp pentru ca sunt vopsite in camp electrostatic, au o greutate redusa asa ca se pot monta si pe pereti.

Cel mai mare avantaj este ca ofera cel mai bun randament termic in instalatiile cu centrale murale, pentru ca ofera o putere termica mai mare pe metru liniar.

Dezavantajele caloriferelor din aluminiu

Cel mai mare dezavantaj al caloriferelor fabricate din aluminiu este ca au o rezistenta scazuta la socurile mecanice si se deformeaza destul de usor. De asemenea, se racesc foarte repede si nu mentin temperatura ridicata pentru o perioada indelungata.

Daca o sa cumperi calorifere din aluminiu trebuie sa stii ca acestea necesita aerisiri repetate, sunt mai zgomotoase si pot fi afectate de coroziunea electrochimica, mai ales in cazul in care instalatia contine mai multe tipuri de materiale, precum cuprul.

Cum sa alegi caloriferul potrivit si cum se calculeaza puterea acestuia

Calorifer cu manusi la uscat
Calorifer cu manusi la uscat

Ei bine, atunci cand alegem un tip de calorifer, trebuie sa luam in considerare avantajele si dezavantajele oferite de acestea.

Pe primul loc se afla caloriferele din otel, pentru ca acestea au un pret de achizitie redus si sunt eficiente. Totusi, luati in considerare faptul ca pot rezista pana la 15 ani. Pe locul al doilea se afla caloriferele de fonta, care rezista pana la 30 de ani, dar au un pret destul de mare.

Atunci cand alegeti un calorifer, trebuie sa puneti in balanta si alti factori extrem de importanti. Ce fel de centrala folositi, pentru ca si combustibilul este important.

Un alt factor de luat in calcul este dimensiunea camerei in care caloriferul se monteaza, dar si tipul izolatiei. In functie de aceste valori, puteti sa determinati si puterea de incalzire pe care trebuie sa o aiba caloriferul pe care il montezi in camera respectiva.

Cum sa calculezi puterea necesara pentru un calorifer ce trebuie montat intr-o camera:

  • In primul rand, vom calcula volumul camerei – V = lungimea x latimea x inaltimea
  • Volumul se inmulteste cu valoarea coeficientului caloric, iar de obicei se ia o valoare medie de 50 – V x 50 (kCal/mc)
  • Rezultatul obtinut se va inmulti cu 1.163, pentru a transforma puterea din kilocalorii in Wati

Dupa ce ai obtinut valoarea puterii, este simplu sa alegi caloriferul potrivit pentru camera in care vrei sa il instalezi. Bineinteles, va trebui sa mai stii cum sa faci setarile standard la o centrala termica!