Cum sa ai grija de gradina ta in luna septembrie. Ce trebuie sa faci atunci cand vara s-a sfarsit si plantele nu mai sufera de pe urma temperaturilor ridicate. De asemenea, este perioada in care plantele se pregatesc sa intre in repaus vegetativ, asa ca va fi necesar sa stii ce sa faci.
Cum sa ai grija de gradina ta in luna septembrie
Cum sa ai grija de gradina ta in luna septembrie. Ei bine, luna septembrie este foarte importanta pentru gradina ta, deoarece este perioada in care trebuie sa faci si pregatirile pentru primavara. Stim ca suna ciudat, dar este luna in care se planteaza si bulbii de lalele, narcise sau zambile.
Chiar daca temperaturile sunt mai ridicate la inceputul lunii, iti recomandam sa nu mai fertilizezi plantele, ci doar sa continui cu udatul acestora. Daca o sa continui sa administrezi ingrasamant plantelor, acestea vor continua sa se dezvolte si vor fi afectate atunci cand temperaturile scad sub valoarea de 0 grade Celsius. Iti recomandam sa reincepi fertilizarea atunci cand vine primavara.
In speranta ca ai avut un an bun si recolta a fost pe masura, este si perioada in care se culeg roadele. Iti recomandam sa profiti de aceasta perioada si sa faci provizii pentru la iarna. Fie ca vorbim despre muraturi, despre legume conservate sau despre cele inghetate, este timpul sa faci provizii pentru sezonul rece. Iti recomandam sa pui la congelator si plante aromatice, pentru ca vor fi extrem de utile cand vine iarna.
In cazul in care ai cultivat dovleci, este perioada in care acestia se recolteaza. Daca inca nu vrei sa ii culegi, iti recomandam sa rupi frunzele care ii umbresc, pentru a te asigura ca acestia se vor coace in continuare pe toata suprafata.
Pentru ca este si perioada in care frunzele incep sa cada, ar fi bine sa te pregatesti pentru a face compost. Ai nevoie de frunzele cazute, dar si de gunoi de animale, pentru a prepara ingrasamantul pe care urmeaza sa il folosesti la primavara. Evita sa pui plantele sau fructele bolnave, pentru ca faci mai mult rau. Aici ai un ghid complet despre cum sa faci compost.
Daca ai vaci sau oi, poti lua in considerare imprastierea gunoiului provenit de la grajd pe suprafetele de pamant unde cultivi legume. Desigur, trebuie sa folosesti gunoi putrezit, asa ca pune-te pe treaba! De aceea este bine sa stii cum sa ai grija de gradina ta in luna septembrie.
Gradina va avea nevoie si de o curatare temeinica, asa ca iti recomandam sa smulgi toate plantele care nu iti mai sunt folositoare acum. Vorbim despre culturile de rosii, cartofi, mazare, fasole sau pepeni.
Nu uita ca este si perioada in care se recolteaza semintele de legume, pentru a putea pune si la primavara. Este extrem de simplu, iti trebuie doar rabdare. Ai aici un ghid despre cum sa recoltezi semintele de castraveti.
Toamna este si perioada in care se planteaza usturoi, ceapa sau capsuni. Daca si tu planuiesti sa faci asta, poti incepe din luna septembrie. Bineinteles, va trebui sa ai rabdare pana la primavara, pentru a putea vedea rezultatele. Asadar, trebuie sa stii cum sa ai grija de gradina ta in luna septembrie.
Plantele din ghivece trebuie mutate treptat in casa, pe masura ce temperaturile scad. Mare atentie la temperaturile de pe durata noptii, pentru ca plantele pot avea de suferit. Inainte sa muti plantele, asigura-te ca o sa cureti ghivecele, dar si frunzele de praf sau eventuale panze de paianjen sau insecte.
Nu uita sa cureti pomii de fructele bolnave care au ramas agatate si sa le indepartezi pe cele care incep sa putrezeasca la nivelul solului. Acestea pot transmite boli, asa ca este bine sa le indepartezi si sa le arunci.
Pe masura ce temperaturile scad, ar fi bine sa te ocupi si de mulcirea plantelor sensibile la frig. Cel mai bine este sa aplici un strat de mulci atunci cand solul este umed, pentru ca vei evita si uscarea acestuia. Daca vrei sa afli mai mult, iti explicam aici cum sa faci mulcirea solului.