Cum sa ai grija de centrala termica pe gaz. Defectiuni frecvente care pot aparea!
Cum sa ai grija de centrala termica pe gaz. Defectiuni frecvente care pot aparea!

Cum sa ai grija de centrala termica pe gaz. Defectiuni frecvente care pot aparea!


Pentru ca o centrala termica pe gaz se poate strica in orice moment, ar trebui sa stii care sunt cele mai frecvente defectiuni care pot aparea. Iata cum sa ai grija de centrala ta. Nu de alta, dar ar trebui sa stii la ce sa te astepti si ce trebuie sa faci!

Cum sa ai grija de centrala termica pe gaz. Defectiuni frecvente care pot aparea! – Cuprins:

Cum sa eviti defectarea unei centrale termice pe gaz

Defectiuni centrala termica
Defectiuni centrala termica

In primul rand, vorbim despre erori cauzate de furnizarea gazelor sau a apei. Cele mai dese erori care vor aparea la o centrala, vor fi cele cauzate de lipsa alimentarii cu agent termic (apa) sau gaz, dar si presiunea scazuta a acestora.

Al doilea factor este vechimea centralei termice pe gaz. Chiar daca este bine intretinuta, centrala termica nu o sa functioneze pentru totdeauna. Durata de viata a unei centrala termice poate sa ajunge si pana la 10-15 ani, daca aceasta este intretinuta ca la carte si reviziile se fac la timp.

Nu uita ca anumite piese se vor defecta din cauza uzurii si a trecerii timpului. Inlocuirea acestora este de multe ori costisitoare, iar piesele pot da anumite erori atunci cand sunt instalate. Tocmai de aceea, expertii recomanda inlocuirea centralei cu un model nou, pentru ca acestea sunt mai eficiente si mai rentabile.

In cazul in care au trecut mai mult de 10 ani de la achizitia centralei termice, ar trebui sa iei in considerare cumpararea unui model nou, pentru ca pe termen lung vei face economii. Vorbim despre un consum mai mic de gaz, dar si de mai multa fiabilitate.

Totodata, trebuie sa faci reviziile periodice la timp, pentru ca pot aparea defectiuni si siguranta ta este mult mai importanta. Componentele centralei termice necesita verificare periodica. Nu credem ca vrei o defectiune in timpul iernii, asa ca cel mai bine este sa faci verificarea pe timp de vara.

Instalarea gresita a centralei termice poate duce si la defectarea acesteia. Acest lucru reduce si durata de viata a centralei. Tocmai de aceea, este important sa apelati la o firma autorizata pentru instalarea acesteia.

Este foarte important sa alegi o centrala termica eficienta pentru casa ta. Chiar daca iti permiti cumpararea uneia de capacitate mare, ar fi bine sa stii ca acestea cresc costurile legate de consum. Pentru ca circuitul este prea scurt, acest lucru duce la condensarea excesiva, iar coroziunea va aparea la multe din componentele centralei termice.

Cum sa ai grija de centrala termica si care sunt cele mai frecvente defectiuni

Probleme centrala termica
Probleme centrala termica

Cea mai frecventa problema este ca centrala termica nu se aprinde. Daca ti s-a intamplat acest lucru, atunci trebuie sa verifici daca centrala este alimentata cu gaz, energie electrica sau apa. In cazul in care unul din aceste lucruri lipseste, atunci acesta nu va functiona.

Daca este o problema la reteaua de gaze, atunci va trebui sa resetezi centrala pentru ca aceasta sa porneasca. In cazul in care nu este curent electric, centrala se va opri insa va porni automat atunci cand reteaua va functiona din nou.

Atunci cand flacara centralei termice nu se aprinde, inseamna va trebui sa verifici sursa de alimentare cu energie electrica, dar si comutatorul de pornire. De multe ori, aceasta problema apare cand presiunea la gaze este foarte mica sau atunci cand exista aer in instalatie.

Presiunea manometrului centralei trebuie sa fie intre 1-2 bari, insa de cele mai multe ori valoarea de 1 bar este limita normala. Mai pot aparea probleme la piesa responsabila cu aprinderea gazului, iar daca aceasta nu functioneaza atunci gazul nu se va aprinde.

Scurgerile de apa sunt si ele o problema frecventa si apar atunci cand exista defectiuni la pompa de presiune sau legate de o garnitura. Trebuie sa mai stii ca daca exista aceasta problema si centrala pierde apa, aceasta va incerca sa compenseze cantitatea de apa pierduta. Drept urmare, consumul de gaze creste, dar acest lucru duce si la cresterea presiunii.

Un termostat defect este una dintre cele mai mici probleme, dar care poate avea un efect major asupra casei tale. Pe scurt, termostatul defect va impiedica centrala termica sa porneasca, dandu-i informatii eronate. Temperatura din casa ta va fi scazuta sau foarte ridicata. In cazul defectarii centralei termice, ar fi bine ca primul lucru pe care il verifici sa fie termostatul.

Chiar daca centrala termica functioneaza la capacitate maxima, este posibil sa nu ai foarte multa caldura in casa sau ca apa menajera sa nu fie chiar atat de calda. Se poate intampla si invers, ca apa sa fie foarte fierbinte.

Toate aceste lucruri anunta o defectiune destul de mare a centralei termice si doar un specialist poate sa o repare. Nu te juca, pentru ca tine de siguranta ta. Pot aparea probleme si la elementul de incalzire sau cu anumite setari. Cheama un specialist pentru a rezolva totul!

Daca apa de la robinet are o culoare ciudata, inseamna ca exista reziduuri in apa. Depunerile de calcar cauzate de apa dura reprezinta o problema frecventa. Rugina reprezinta o alta problema la o centrala veche, iar cazanele de centrala trebuie inlocuite la o anumita perioada.

Depunerile de minerale pot provoca si probleme la centrala termica, nu numai la cazane. Schimbatorul de caldura al centralei acumuleaza impuritati sau depuneri de calcar, iar acest lucru reduce durata de functionare a acesteia. Singura solutie ramane curatarea acestor depuneri, dar care pot fi facute doar de un specialist.

In cazul in care caloriferele nu se incalzesc suficient, nu uita ca acestea trebuie aerisite inainte de sezonul rece. Daca este vorba de partea superioara a caloriferului, atunci ar trebui sa le aerisesti si poti face acest lucru foarte usor folosind o cheie speciala sau o surubelnita, pentru a deschide valva de aerisire.

O problema mai grava este atunci cand partea de jos a caloriferelor nu se incalzeste, pentru ca acest lucru se intampla de obicei din cauza depunerilor de minerale, rugina sau sedimente din interiorul caloriferelor. Doar un specialist iti poate rezolva aceasta defectiune!

Bineinteles, centrala termica poate sa si inghete! Nu este nevoie de temperaturi foarte scazute, pentru ca centrala termica poate sa inghete si la 0 grade Celsius. Acest lucru se poate intampla daca centrala este montata intr-o zona in aer liber, asa ca cel mai bine este sa eviti acest lucru!