Cum sa cultivi spanac. Cand si cum se seamana in gradina
Cum sa cultivi spanac. Cand si cum se seamana in gradina

Cum sa cultivi spanac. Cand si cum se seamana in gradina


Cultivarea spanacului. Spanacul este una dintre cele mai asteptate legume de primavara. Fie ca alegi sa il consumi crud, in salate sau smoothie, fie ca il prefer fiert, spanacul aduce multe beneficii organismului, fiind bogat in vitamina C, fier, calciu, potasiu sau fosfor. Acesta ofera si un aport important de proteine si carbohidrati si este recomandat atat in diete, cat si ca adjuvant in anemie, rahitism sau astenie.

Ce trebuie sa stii despre cultivarea spanacului

Cultivarea spanacului
Cultivarea spanacului

Cultivarea spanacului. Chiar daca il consumam pe scara larga si aproape ca ne vine sa credem ca este al nostru, spanacul este din Asia Centrala, dar s-a adaptat de minune la noi, in orice zona, mai ales in culture succesive sau asociate.

Chiar daca este o planta rezistenta la temperature scazute, spanacul are nevoie de aproximativ 4 grade Celsius pentru ca semintele sale sa germineze si de 17 grade pentru a se dezvolta frumos.

Plantele rezista chiar acoperite cu zapada si pot ierna in stadiul de rozeta, fiind rezistente la temperaturi negative.

Nici cand vine vorba de lumina, spanacul nu este foarte pretentios, el se dezvolta primavara, toamna si chiar iarna, cand lumina soarelui nu este foarte puternica.

Citeste si: Cum sa folosesti azotat de calciu, un ingrasamant mineral pentru plante

Are, insa, nevoie de apa si se simte bine daca umiditatea solului este constanta. Spanacul se dezvolta bine in soluri ravene, afanate, bogate in humus si cu un pH cuprins intre 6.5-7.5.

Trebuie sa stii ca spanacul poate fi cultivat atat in spatii protejate, cat si in camp, in functie de conditiile meteo.

Spanacul are o perioada de vegetatie scurta, motiv pentru care poate fi utilizat in culturi succesive sau dupa o alta cultura de baza, in functie de nevoile si preferintele tale.

Cele mai bune recolte de spanac se obtin dupa culturi precum cele de fasole, cereale sau radacinoase, culturi care lasa pamantul curat, fara buruieni si cu multa materie organica.

Inainte de a ara terenul pentru a-l pregati pentru noua cultura, este bine sa aplici ingrasaminte chimice si organice. Pentru o germinatie uniforma, solul trebuie maruntit cu atentie.

Cand se seamana si cum se planteaza spanacul

Seminte de spanac
Seminte de spanac

Cultivarea spanacului. Daca vrei sa te bucuri de spanac inca de la inceputul primaverii, atunci trebuie sa il semeni undeva la inceputul lunii septembrie.

Semintele se planteaza la aproximativ 4 centimetri adancime. Este bine ca tinerele plante sa fie acoperite iarna de zapada pentru a fi protejate de frig.

Daca vrei sa consumi spanacul catre finalul primaverii, atunci insamantarea se va face in luna martie, la o adancime de cel mult 3 centimetri. Spanacul poate fi cultivat si vara, intre 15 iulie si 10 august, el urmand a fi recoltat toamna.

Citeste si: Cum sa folosesti sare Epsom pentru rosiile din gradina

Daca iti doresti sa te bucuri de spanac proaspat mai mult timp, atunci ar fi indicat sa il semeni esalonat, o data la doua saptamani.

Plantele au nevoie de ceva spatiu, apoximativ 12 centimetri una de cealalta, in timp ce intre randuri se recomanda o distanta mai mare, de 30 de centimetri.

Am spus deja ca spanacul este amator de sol umed, asa ca nu ar strica sa realizezi o udare prin aspersie a solului inainte de semanat.

Spanac. Boli si daunatori

Spanac in gradina
Spanac in gradina

Cultivarea spanacului. Spanacul nu este imun la boli sau pradatori, iar pentru combaterea acestora se recomanda utilizarea de fungicide si insecticide omologate, pe care este mai bine sa le aplici prin alternanta.

Trebuie sa mai stii ca poti mentine o temperatura mai mare daca aplici folie de polietilena sau o folie microporoasa. Buruienile pot fi combatute prin prasile.

Daca temperaturile de afara sunt mai ridicate, atunci este necesar sa uzi cultura ceva mai des. Atentie! Des nu inseamna si mult. Trebuie sa ai grija ca solul sa se mentina umed.

Citeste si: Cum sa cultivi stevia si cum sa ingrijesti aceasta planta

O umiditate crescuta in sol si/sau in aer poate favoriza aparitia ciupercilor. Daca vrei sa utilizezi un sistem de irigare, atunci specialistii iti recomanda unul prin picurare, aspersia fiind mai degraba utila in pregatirea solului decat in intretinerea culturii.

Fertilizarea se face o data cu udarea, insa numai dupa ce plantele au cel putin 3 frunze bine dezvoltate si doar cu ingrasaminte echilibrate.

La nivelul frunzei se aplica ingrasaminte specifice tinand cont de nevoile plantei si de conditiile de mediu.

Daca vei opta pentru cultivarea spanacului in solar sau in sera, adica in spatii protejate, este important sa stii ca insamantarea este recomandat sa fie facuta la finalul lunii octombrie, planta fiind numai buna de recoltat in luna martie.

La fel, poti insamanta in luna august si sa recoltezi catre finalul toamnei, in lunile octombrie sau noiembrie.