Clei la pomii fructiferi. Cum sa combati, care sunt cauzele si tratamentele
Clei la pomii fructiferi. Cum sa combati, care sunt cauzele si tratamentele

Clei la pomii fructiferi. Cum sa combati, care sunt cauzele si tratamentele


Clei la pomii fructiferi. Cleiul de pe scoarta pomilor fructiferi este semn ca arborii sufera si, daca nu intervii la timp, ii vei pierde. Iata care sunt cauzele aparitiei acestei substante asemanatoare rasinei de conifere pe scoarta pomilor fructiferi si ce tratamente poti sa aplici pentru a-i proteja.

Clei la pomii fructiferi. Cum sa combati, care sunt cauzele si tratamentele – Cuprins:

De ce apare cleiul la pomi?

Clei pe tulpina ciresului
Clei pe tulpina ciresului

Daca inca nu stiai, scurgerile de clei nu sunt procese specifice arborilor. Dimpotriva! Daca pe suprafata scoartei arborilor exista aceasta substanta asemanatoare rasinei de conifere inseamna ca pomul are o infectie bacteriana provocata de bacteria Pseudomonas Syringae.

Trebuie sa intervii imediat pentru ca pomii afectati pot suferi pana cand ii poti pierde definitiv. Asadar, mare atentie daca vezi clei la pomii fructiferi.

Practic, bacteria se hraneste din seva pomilor fructiferi, atacand doar cambiul (tesutul vegetal situat intre tesutul lemnos si cel Liberian de sub scoarta, care asigura cresterea secundara in grosime a tulpinii si a radacinii).

Cauzele aparitiei cleiului pomilor fructiferi pot fi multiple. Poate fi vorba despre diferite intepaturi de insecte, crapaturi provocate de diferenta de temperatura sau poate fi vorba despre taierea arborilor pe vreme umeda, diferite rani la nivelul scoartei sau diferite crapaturi cauzate de udarea in exces ce conduce la dezvoltarea brusca a arborelui. De cele mai multe ori, este vorba de crapaturi ce nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Citeste si: Monilioza la prun. Cum sa combati aceasta boala la pomii fructiferi

De mentionat este ca exista si cativa factori care pot favoriza aparitia cleiului si dezvoltarea lui. Este vorba despre: umiditate prea mare (peste 80%), soluri grele care retin apa sau mentinerea temperaturilor in intervalul 10-28 grade Celsius, temperaturi ideale cand bacteria este activa.

Dupa ce a contactat infectia bacteriana, trebuie sa stii ca pomul va deveni imediat sensibil. Astfel, rezistenta la inghet devine aproape nula, atat la perioadele geroase din sezonul rece, cat si pe timpul episoadelor cu temperaturi extreme din primavara.

De asemenea, trebuie sa stii ca tot aceasta este si cauza pentru care vei avea productie de fructe cu mult mai mica decat in anii anteriori si de o calitate mai proasta. Tot cleiul se face vinovat si de eficienta scazuta sau chiar nula, in unele cazuri, la tratamentele realizate pentru diferite boli.  

Clei la pomii fructiferi. Cum sa combati, cum previi previi si ce tratamente poti aplica

Clei la pomii fructiferi
Clei la pomii fructiferi

Daca te confrunti cu problema tocmai explicata, trebuie sa stii ca un eventual tratament cu fungicide de contact nu va salva pomul, ci doar va incetini evolutia infectiei bacteriene.

De aceea, este bine sa indepartezi ramurile afectate sau sa cureti locul pana ajungi la tesut sanatos, cu ajutorul unor ustensile dezinfectate, pentru a nu recontamina pomul. Apoi, se aplica pe locul respectiv tratament cu clor, cupru sau mastic.

Trebuie sa stii ca exista cateva greseli pe care le poti face chiar tu si care are putea sa conduca la aparitia cleiului. De aceea, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte.

In primul rand, acorda atentie sporita irigarii pomilor fructiferi. In niciun caz nu-i uda in exces. Moderatia este cheia protejarii lor eficiente. In al doilea rand, grija mare trebuie sa ai si cand vine vorba despre administrarea de ingrasaminte naturale. Si aici trebuie moderatie (ideal este 5-10 tone la hectar). Nu administra azot in exces si in afara perioadei de crestere intense a lastarilor.

Clei la pomii fructiferi. Daca vrei sa previi aparitia infectie bacteriene, atunci este bine sa acorzi atentie si taierilor de ramuri vechi, adica celor de peste 2 ani pe care trebuie sa le acoperi cu mastic de altoit. Niciodata nu trebuie sa faci taieri la samburoase pe vreme umeda si temperaturi positive.

Citeste si: Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici

Taierile de toamna-primavara se pot face in intervalul orar 10.00.-15.30. Nu iti face probleme daca apar temperaturi negative. Bacteria nu rezista la frig, plus ca rana se usuca la inghet.

Ca sa feresti pomii de infectia bacteriana, imediat dupa taieri, trebuie sa aplici un tratament cu fungicid de contact. Poate fi vorba despre cupru (are o actiune fungistatica si bactericida unica datorita ionilor de cupru (Cu++) eliminati in apa.

Poate fi gasit sub mai multe forme in cadrul produselor de protectia plantelor: zeama bordeleza, hidroxid de cupru, oxiclorura de cupru, oxid de cupru), mancozeb sau zeama bordeleza in combinatie cu var (in proportii de 1-2% cu 1%).

Combinatia este buna si daca deja bacteria este instalata. In acest caz, pana ce bacteria va incepe sa produca spori, va fi distrusa de cupru, iar varul va ajuta la o uscare mai rapida a celulelor sectionate.

Nu face plantari de pomi fructiferi pe portaloi sensibili la bacterii si pe soluri grele, daca nu vrei sa ai probleme din cauza unei eventuale infectii bacteriene.

Nu in ultimul rand, ia masuri de la primele semne pe care pomul le da cand pare ca a contactat infectia si nu astepta ca ea sa se dezvolte.