Citire contor electric. Cum sa o faci ca un profesionist
Citire contor electric. Cum sa o faci ca un profesionist

Citire contor electric. Cum sa o faci ca un profesionist


Citire contor electric. Chiar daca de multe ori, cei de la companiile furnizoare de energie electrica trimit proprii lucratori sa citeasca indexul contoarelor consumatorilor, probabil ca stii deja ca poti face acest lucru chiar tu si ca poti transmite, corect, acest index catre furnizorul tau de energie electrica… sa fii sigur ca factura este cat se poate de corect calculata…

Trebuie sa stii ca in piata exista mai multe tipuri de contoare, insa toate acestea fac acelasi lucru, si anume, masoara consumul de elergie electrica in KW/ora.

Este important sa iti spun ca daca ai un contor magnetic, atunci acesta va avea un singur index si inregistreaza un singur tip de energie electrica, pe un anumit tronson orar. Daca ai un contor cu doua cadrane, acesta va avea si doua discuri si treaba e un pic mai complicata in acest caz.

Citire contor electric. Ce trebuie sa stii si cum sa faci asta

Citire contor electric
Citire contor electric

Ce trebuie sa stii pentru a face o citire a unui contor electric. In principiu sunt trei tipuri de contoare, cele cu inductie, contoarele electronice si cele de tip Smart Meter.

Contoarele cu inductie sau magnetice sunt foarte simplu de citit. Astfel, pe afisajul mecanic al acestui tip de contor, exista o virgula inaintea ultimei sau ultimelor cifre, dupa caz. Aceste cifre sunt evidentiate diferit fata de cele de care sunt despartite de virgula si nu se citesc. Daca nu exista o virgula si aceste cifre nu sunt evidentiate diferit de cele carora le succed, atunci vor fi si ele citite.

In cazul in care ai un contor electronic, atunci trebuie sa stii ca acestea permit afisarea mai multor tipuri de energie si ca, in plus, pot fi programate sa inregistreze consumul diferentiat pe anumite tronsoane orare. Daca nu ai un tarif diferentiat, atunci vei citi indexul de la codul 1.8.0. Daca ai un tarif diferentiat, atunci vei citi indexul de la codul 1.8.1, pe cel de 1.8.2 si, ai ghicit, pe cel de la codul 1.8.3.

In fine, contoarele de tipul Smart Meter sunt, poate cele mai performante, si permit afisarea mai multor tipuri de energie, pe de o parte si, pe de alta parte pot fi programate sa inregistreze energia electrica, diferit pe anumite tronsoane orare. Tocmai de aceea, trebuie sa stii pentru a face o citire a unui contor electric.

In plus, acest tip de contor, despre care tocmai ti-am spus ca este ceva mai performant, iti ofera posibilitatea de a transmite indexul, de a schimba tariful, de a face diferite conectari, deconectari sau chiar sa iti schimbi sau sa transferi contractul… toate aceste operatiuni fiind realizate simplu, la distanta.

Citirea acestui tip de contor este similara celei de la contorul electronic si este facuta in functie de tipul de tarif. Asadar, daca nu beneficiezi de un tarif diferentiat pe tronsoane orare, atunci vei citi indexul care corespunde codului 1.8.0.

Daca, in schimb, beneficiezi de un tarif diferentiat pe zone sau tronsoane orare, atunci vei citi mai multe indexuri, respectiv pe cel care corespunde codului 1.8.1, pe cel aferent codului 1.8.2 si, evident, pe cel care corespunde codului 1.8.3.

Cum sa transmiti indexul de consum catre furnizor

Cum sa transmiti indexul
Cum sa transmiti indexul

Citire contor electric. Trebuie sa stii ca funizorul de electricitate, oricare ar fi el, va citi contorul tau de doua ori pe an, pentru asa numita regularizare. Totusi, acest lucru poate fi, cumva evitat, iar tu te poti asigura ca factura este conforma consumului tau, transmitand luna de luna indexul de consum.

Este important sa iti spun ca fiecare furnizor are propriul algoritm de transmitere a acestui index, pasii fiind detaliati pe pagina web a companiei furnizoare. Intervalul din luna in care poti transmite indexul difera, la fel, de la o companie la alta, insa este mentionat pe factura.

Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun furnizor de gaze si ce sa iei in considerare

Cert este ca pentru a putea transmite indexul online trebuie sa iti creezi cont pe pagina furnizorului, in aplicatia aferenta – daca exista sau chiar telefonic, la un numar de telefon care este facut public de fiecare companie in parte.

Desigur, vei gasi mult mai multe informatii despre citirea contorului si despre transmiterea online sau telefonic a indexului pe site-ul fiecaruia dintre furnizori. Acestia pun la dispozitie, online, si o serie de tutoriale care iti arata pas de pas ce ai de facut si care explica algoritmul de citire pentru fiecare tip de contor in parte.

Inchei prin a-ti aminti ca citirea si transmiterea corecta a indexului de consum, in fiecare luna, te asigura ca factura pe care o primesti va fi in conformitate cu ceea ce ai consumat, nu o estimare de consum si, cumva, vei scapa de o factura mai mare la regularizarea facuta de furnizor o data la 6 luni.