Dereglare contor electric. Afla cum sa procedezi in caz ca acesta se defecteaza. Contorul de electricitate poate inregistra unele date eronate sau se poate deregla, ceea ce inseamna de obicei ca fie se blocheaza, fie nu mai afiseaza idexul, fie il inregistreaza gresit fie are salturi de index.
Este important sa stii ca daca se intampla una dintre povestile de mai sus, este important sa nu te apuci sa incerci sa il repari tu, oricat de priceput ai crede ca esti.
Dereglare contor electric. Cum sa procedezi in caz de defectiune
Asadar, daca te confrunti cu o astfel de problema, asa cum am spus, nu e cazul sa incerci sa o rezolvi singur, ci mai degraba te sfatuiesc sa suni furnizorul de electricitate o solicitare pentru verificare si/sau inlocuirea contorului.
Este important sa fii atent cand faci treaba asta pentru ca ti se va solicita seria de contor si va trebui sa mentionezi tipul de defectiune cu care te confrunti. In plus, va trebui sa lasi un numar de telefon pentru a putea fi contactat de lucratorii companiei de electricitate si a stabili data si ora la care se va face verificarea.
Trebuie sa iti spun ca este important ca tu sau cineva dun familia ta sa fiti de fata cand se fac verificarile pentru ca, cel mai probabil, va fi nevoie de semnatura ta pe procesul verbal intocmit.
Cele mai frecvente defectiuni se refera la deteriorarea ochilor si carcasei exterioare a mecanismului, mirosul izolatiei de ardere si topire, rotirea discului cand dispozitivele de consum sunt oprite, oprirea mecanismului de numarare fara intrerupere de curent sau starea necorespunzatoare a contactelor si bornelor cablului de la intrare.
Este esential sa iti spun ca daca interventia de teren facuta de specialistii furnizorului tau de electricitate nu confirma defectiunea, ba din contra, oamenii astia constata ca totul functioneaza normal, atunci costul serviciului efectuat este suportat de furnizor doar daca vorbim despre prima verificare din ultimele 12 luni. Daca reclamatia ta se repeta, atunci costurile aferente vor fi suportate de tine.
Cum sa faci o verificare a contorului electric
Daca totusi verificarea facuta de echipa trimisa in teren confirma ca exista o neregula in functionare contorului tau, acesta va fi inlocuit cu unul functional, iar cel cu probleme va trebuie dus la un laborator metrologic, mai ales daca eroarea sa de functionare se refera la inregistrarea inadecvata, in plus sau in minus, a consumului de curent electric.
Este important sa iti spun ca daca ai unele dubii cu privire la functionarea corecta a contorului tau, chiar poti solicita trimiterea acestuia catre laboratorul metrologic. In acest caz, lucratorii companiei furnizoare, care s-au deplasat la adresa ta, au obligatia de a demonta contorul vechi si a-l inlocui cu unul nou, functional.
Tot obligatia lor este sa sigileze contorul demontat intr-o punga si sa il trimita pentru verificare la laboratorul metrologic urmand ca rezultatul verificarii sa iti fi transmis ulterior, de catre reprezentantii companiei furnizoare de curent electric.
Este foarte important sa stii ca orice neregula va fi constatata la contorul tau, aceasta va trebui mentionata intr-un proces verbal care va fi semnat atat de catre tine, cat si de catre reprezentantii companiei, cei care au venit sa faca verificarile solicitate de tine.
Citeste si: Citire contor electric. Cum sa o faci ca un profesionist
Trebuie sa mai stii ca in cazul contoarelor defecte, consumul de energie se va recalcula de catre furnizorul de energie electrica in baza prevederilor incluse in Ordinul ANRE 190/2020 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea consumului de energie electrica in cazul inregistrarii eronate si in sistem pausal.
Mai trebuie sa stii ca, oricat de performante ar fi, contoarele electrice trebuie verificate periodic. In cele mai multe dintre cazuri, acestea sunt amplasate in scara, in coridorul comun, tocmai pentru a permite angajatilor companiei care furnizeaza curentul electric sa le verifice din cand in cand. Iar lucrul asta se intampla fara ca tu sa fii informat.
Daca, in schimb, in timpul unei astfel de verificari, specialistii furnizorului constata ca exista o problema de functionare la contorul tau, atunci te vor notifica pentru a te informa ca este necesar sa schimbi acel aparat.
Acelasi lucru se intampla si cand contorul trebuie schimbat pentru a depasit perioada in care functionarea lui era in parametri optimi. De cele mai multe ori, companiile care furnizeaza curent electric schimba contoarele consumatorilor o data la 5 ani, insa acest interval poate fi diferit in functie de tipul de contor, dar si de compania care furnizeaza electricitatea.