Cand se planteaza cartofii si cum sa faci asta la tine in gradina
Cand se planteaza cartofii si cum sa faci asta la tine in gradina

Cand se planteaza cartofii si cum sa faci asta la tine in gradina


Cand se planteaza cartofii. Afla care este perioada ideala pentru a face plantarea cartofilor la tine in gradina, dar si la ce distanta trebuie facuta. Ce trebuie sa stii pentru a obtine o recolta pe masura!

Cand se planteaza cartofii si cum sa faci asta la tine in gradina – Cuprins:

Cand se planteaza cartofii si cum sa faci asta in mod corect

Cand se planteaza cartofii
Cand se planteaza cartofii

Cand se planteaza cartofii. Inainte de a vorbi despre perioada ideala, ar trebui sa stii ca temperatura solului este foarte importanta. La fel si adancimea la care faci plantarea, deoarece temperaturile scazute le pot afecta dezvoltarea.

Cartofii se pot planta primavara si toamna. Daca alegi sa faci asta primavara, afla ca plantarea se va face la 2 saptamani de la ultimul inghet, iar perioada ideala este intre 20 martie si 15 aprilie.

Dupa cum spuneam, temperatura solului este foarte importanta, iar atunci cand plantezi cartofii in gradina pamantul ar trebui sa aiba o temperatura de 10 grade Celsius.

Expertii ne sfatuiesc sa nu facem plantarea cartofului prea devreme atunci cand vine primavara, deoarece daca temperaturile scad sub -3 grade Celsius, atunci planta va muri.

Totodata, mai poti folosi si vechea metoda a bunicilor. Planteaza tuberculii de cartofi (Solanum tuberosum) atunci cand ciresii au inflorit. Asta inseamna ca temperaturile au crescut si ca nu mai exista pericol de inghet.

Tuberculi de cartofi incoltiti
Tuberculi de cartofi incoltiti

Totusi, ar mai trebui sa stii ca tuberculii de cartofi trebuie pregatiti inainte de plantare. Acestia trebuie pusi intr-o camera in care temperatura este de 15-17 grade Celsius si intr-un loc unde vor beneficia de lumina. In acest mod, te asiguri ca tuberculii vor germina.

Diametrul tuberculilor nu ar trebui sa depaseasca 4 cm, insa daca sunt mai mari ii poti taia fara probleme in jumatate. Fiecare cuib trebuie sa contina nu mai mult de 2 tuberculi de cartofi.

Cand se planteaza cartofii si la ce adancime. Atunci cand plantezi tuberculii de cartofi, ar trebui sa stii ca adancimea la care acestia se pun in pamant trebuie sa fie de 10 centimetri. Mai mult, distanta dintre tuberculii de pe acelasi rand trebuie sa fie de 30 centimetri, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 50 cm. Astfel, te asiguri ca tufele vor avea suficient spatiu de dezvoltare.

Dupa cum spuneam, cartofii se pot planta fara probleme si toamna. Perioada ideala este cu aproximativ 2 luni inainte de venirea primului inghet, asa ca zona in care locuiesti este foarte importanta. Plantarea se va face in functie de temperaturile exterioare, iar de regula acestia se pun in pamant la jumatatea lunii august.

Unde poti cultiva cartofi

Cultura de cartofi
Cultura de cartofi

Acum ca stii cand se planteaza cartofii, ar trebui sa stii si unde poti cultiva aceste legume. Nu de alta, dar rotatia culturilor de legume este foarte importanta si trebuie respectata, daca vrei sa ai rezultate pe masura.

Nu este indicat sa cultivi cartofi pe o suprafata de teren pe care ai avut rosii, vinete sau ardei. Pe acea suprafata poti cultiva cartofi doar o data la 4 ani.

Citeste si: Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi in functie de productia la hectar

Este indicat sa cultivi cartofi pe suprafetele de teren unde in trecut ai avut mazare, ridichi, varza, fasole, conopida, broccoli sau castraveti.

Mare atentie! Cartofii prefera un sol lutos si nisipos, al carui pH sa fie cuprins intre 5.5 si 6.5. Totodata, solul trebuie sa fie bine drenat, iar plantele sa beneficieze de foarte multa lumina.

Daca ai plantat cartofii primavara in luna martie, afla ca acestia se pot recolta incepand cu luna iunie. Dupa recoltare, asigura-te ca ii depozitezi intr-un loc ferit de umezeala, dar mai ales aerisit.