Ce probleme poti intampina cu centrala termica pe timp de iarna si cum sa le rezolvi
Ce probleme poti intampina cu centrala termica pe timp de iarna si cum sa le rezolvi

Ce probleme poti intampina cu centrala termica pe timp de iarna si cum sa le rezolvi


Un cosmar pentru multi dintre noi este ca centrala termica sa se strice in mijlocul iernii. Fie ca vorbim despre defectiuni majore sau minore, ar trebui sa stii ce probleme poti intampina cu centrala termica pe perioada iernii si cum sa le rezolvi.

Cum sa previi aparitia defectiunilor la centrala termica

Probleme la centrala termica
Probleme la centrala termica

Inainte de a discuta despre defectiuni la centrala termica, ar trebui sa luam in considerare prevenirea acestor. Bineinteles, aceasta trebuie mentinuta intr-o stare tehnica buna pentru a functiona la parametri optimi.

Primul lucru pe care sa il iei in considerare este sa verifici periodic centrala termica, dar si instalatia termica din casa ta. Dupa aceea, trebuie sa ai grija ca temperatura apei menajere sa nu fie exagerat de mare.

Aerisirea caloriferelor intra si ea pe lista noastra, dar si instalarea unui termostat, pentru ca acesta va asigura o temperatura constanta in casa ta, dar si posibilitatea de a seta un program de incalzire.

Utilizeaza un generator electric sau un sistem UPS pentru a te asigura ca centrala nu se va opri. Mai mult, este indicat sa folosesti si sisteme de regularizare a tensiunii electrice.

Cum sa rezolvi cele mai frecvente probleme la o centrala termica pe gaz

Centrala termica defecta
Centrala termica defecta

O sa incepem cu centralele termice pe gaz, pentru ca acest tip este cel mai utilizat. Fiti foarte atenti la orice semn, pentru ca acestea pot duce la defectiuni majore.

Centrala termica nu porneste – in cazul in care centrala termica nu porneste, primul lucru pe care trebuie sa il verifici este daca este presiune la gaze. Porneste aragazul si verifica acest lucru. Daca sunt gaze, ar trebui sa verifici si presiunea apei, dar si daca centrala este alimentata cu energie electrica.

Flacara centralei termice nu se aprinde – sigur v-ati lovit de aceasta problema, asa ca daca ti intampinat-o trebuie sa stiti ca primul lucru care trebuie verificat este daca exista curent electric. Daca totul este in regula cu sursa de alimentare, atunci o alta posibilitate este presiunea mica a gazelor sau prezenta unor bule de aer in conducte. Nu uitati ca o centrala termica functioneaza corect cu o presiune intre 1.5 si 2 bari.

Scurgeri de apa – Daca ai ajuns la centrala ta si este apa in jurul ei, atunci exista scurgeri, iar asta inseamna ca trebuie remediate cat mai rapid. Cand pierde apa, centrala va functiona mai mult, pentru ca apa care se pierde trebuie sa fie compensata. Pot fi defectiuni la o garnitura sau la pompa de presiune, insa un specialist va trebui sa se ocupe de asta.

Presiunea apei – atunci cand presiunea apei din instalatie este mica, atunci centrala se va opri. Iarasi, pentru a rezolva aceasta problema este nevoie sa chemi un specialist. Se poate intampla si ca presiunea apei sa fie mare, adica peste 2 bari, iar in acest caz poti intampina probleme cu vasul de expansiune sau cu defectarea robinetului de incarcare.

Centrala se opreste – daca centrala porneste si dupa putin timp se opreste, atunci poti avea probleme cu termostatul. Un termostat nou nu costa o avere si te va salva de anumite probleme.

Termostatul nu mai are baterii – verificati si bateriile termostatului, daca este cazul. Este posibil ca aceastea sa se consume, iar centrala sa nu porneasca sau sa functioneze incorect.

Centrala scoate zgomote puternice – in cazul in care centrala scoate zgomote puternice atunci cand aprinzatorul se declanseaza, atunci vorbim despre colmatarea schimbatorului de caldura, presiune necorespunzatoare sau patrunderea aerului in instalatie.

Mirosul ciudat al apei – daca apa menajera are un gust sau un miros metalic, acestea se datoreaza depunerilor sau reziduurilor de rugina. Vechimea conductelor sau chiar a centralei termice isi spune cuvantul.

Caloriferele nu se incalzesc suficient de bine – in cele mai multe cazuri, caloriferele au nevoie de o aerisire, iar daca vrei sa faci acest lucru va trebui sa opresti centrala si sa deschizi valva de aerisire a fiecarui calorifer. Varsta caloriferelor poate fi si ea un motiv, pentru ca si in interiorul acestora se depun minerale, sedimente sau rugina.

Centrala inghetata – se poate intampla ca centrala sa inghete si nu este nevoie decat de o temperatura de 0 grade Celsius. Chiar si tevile care trec prin aer liber pot fi afectate. Solutia este un robinet termostatic ce va deschide instalatia doar daca temperatura apei este mai mare de 6 grade Celsius.

Cele mai frecvente defectiuni la o centrala termica pe lemne si rezolvarea acestora

Centrala termica pe lemne
Centrala termica pe lemne

Centralele termice pe lemne nu sunt fara probleme, asa ca daca folosesti una ar trebui sa stii care sunt cele mai frecvente defectiuni care pot aparea.

Cos de evacuare infundat sau obstructionat – ca si la o soba, un cos infundat este o problema cu care cei care folosesc centrale pe lemne se confrunta. In cos pot fi frunze, acumulare de cenusa sau gudron pe pereti, cuiburi de pasari sau chiar pasari moarte. Cert este ca o problema de genul acesta poate afecta destul de grav centrala, asa ca trebuie sa chemi un cosar ori un expert autorizat in reparatia centralelor pe lemne.

Camera in care centrala este asezata nu are aer – daca incaperea in care centrala termica este asezata nu are destul are si este izolata foarte bine, atunci centrala nu va functiona cum trebuie. Asigura-te ca montezi centrala intr-o camera unde exista destul aer.

Lemne verzi sau umede – nu uita ca pentru a functiona la parametri optimi, o centrala pe lemne are nevoie de lemne uscate. Fereste lemnele depozitate de umezeala si lasa-le la uscat cel putin un an si jumatate inainte de a le folosi pentru centrala.

Temperatura apei nu creste – chiar daca lemnul arde in centrala, calitatea scazuta a acestuia poate sa nu incalzeasca apa la temperatura dorita. Asigura-te ca folosesti lemne cu o capacitate calorica mare, pentru a se face transferul de caldura. Alta problema legata de temperatura apei poate fi infundarea cosului de fum.