Ce plantam dupa cartofi. Cum sa cultivi legume in mod inteligent
Ce plantam dupa cartofi. Cum sa cultivi legume in mod inteligent

Ce plantam dupa cartofi. Cum sa cultivi legume in mod inteligent


Ce plantam dupa cartofi. Afla cum sa cultivi legume in mod inteligent si ce ar trebui sa semeni daca pe o suprafata de pamant ai avut cartofi. De ce este foarte important sa alternezi legumele pe care le plantezi in gradina.

Ce plantam dupa cartofi. Cum sa cultivi legume in mod inteligent – Cuprins:

De ce este importanta rotatia culturilor?

Recoltarea cartofilor in camp
Recoltarea cartofilor in camp

Daca este prima data cand auzi de rotatia culturilor, atunci cu siguranta trebuie sa stii mai multe despre acest subiect. Nu de alta, dar iti va raspunde si la intrebarea: ce plantam dupa cartofi?

In primul rand, este foarte important sa alternezi culturile de legume pentru a maximiza productia, dar in acelasi timp si pentru a tine la distanta bolile sau daunatorii. Asta inseamna costuri reduse, implicit un profit mai mare.

Vei face economii pentru ca nu o sa mai cumperi foarte multe tratamente, vei folosi mai putine ingrasaminte, dar in acelasi timp si mai putine erbicide sau insectofungicide.

Dupa cum vezi, rotatia culturilor este foarte importanta si tocmai de aceea nu ar trebui sa cultivi cartofi pe aceeasi suprafata de pamant timp de cativa ani la rand. Totusi, nu toti gradinarii stiu ce sa planteze dupa cartofi si care sunt legumele ce dau cel mai bun randament.

Ce plantam dupa cartofi. Cum sa cultivi legume in mod corect

Ce plantam dupa cartofi
Ce plantam dupa cartofi

Asadar, ce plantam dupa cartofi? Ei bine, expertii spun ca cele mai potrivite legume pe care le poti planta dupa cartofi sunt mazarea, fasolea, ridichile, hreanul sau dovleacul ori dovleceii.

In cazul in care alegi sa cultivi mazare sau fasole, afla ca acestea vor ajuta si la restabilirea echilibrului mineral al solului, datorita faptului ca absorb azotul din aer si il vor acumula in noduli. Mai mult, frunzele si tulpinile acestora contin fosfor si potasiu, ceea ce inseamna ca solul va beneficia de o multime de substante nutritive.

De asemenea, mai poti cultiva si cereale precum ovaz sau secara, deoarece acestea pot imbogati solul cu substante nutritive si in acelasi timp distrug si ciupercile patogene.

Citeste si: Cum sa combati mana cartofului si cum identifici un atac

Acum ca stii ce plantam dupa cartofi, nu ar fi rau sa stii si dupa ce culturi poti planta cartofi in gradina ta. Ei bine, in primul rand poti planta salata verde sau spanac, pentru ca acestea vor imbogati solul cu nutrienti.

De asemenea, este indicat sa cultivi patrunjel, cimbru sau hrean pentru ca vei tine la distanta daunatorii. Hreanul si coriandrul sunt indicate pentru a reduce aparitia bolilor fungice.

Dupa cartofi, mai poti planta mazare, fasole sau lucerna, deoarece vei imbunatati calitatea solului, dar in acelasi timp vei ajuta solul sa acumuleze azot.

Expertii spun ca mai putem cultiva si cereale furajere, pentru ca vei imbunatati permeabilitatea solului, iar dupa recoltare resturile vor fi incorporate in sol.