Cat consuma o instalatie de brad. Afla cat curent consuma instalatia, dar si la ce sa acorzi atentie si cum sa o alegi pe cea mai eficienta. Ce trebuie sa stii si care sunt cele mai cautate tipuri de instalatii pentru bradul de Craciun.
Cand au aparut instalatiile pentru bradul de Craciun
Inainte sa stii cat consuma o instalatie de brad, ar trebui sa stii si putin despre istoria acesteia. Cand au aparut instalatiile pentru bradul de Craciun si cine a fost persoana care a trezit interesul pentru astfel de luminite.
Ei bine, istoria spune ca totul a inceput in anul 1882, cand Edward Johnson a creat prima instalatie de Craciun si a pus-o la fereastra casei unde a putut fi observata de toata lumea care trecea pe strada. La acea vreme, oamenii foloseau lumanarile, ceea ce reprezentau un pericol si riscul de incendiu era foarte mare.
Edward Johnson era un prieten si partener asociat al lui Thomas Edison, la compania acestuia Illumination Company. Thomas Edison este cunoscut ca cel mai mare inventator al Americii, iar printre inventiile sale se enumera becul electric, fonograful, dar si lampii incandescente, generatorului electric etc.
Instalatia respectiva era alcatuita din 80 de becuri colorate, mai exact in rosu si albastru. Totusi, la acea vreme, instalatiile electrice nu erau accesibile tuturor din cauza costurilor, dar in acelasi timp nu erau nici atat de sigure precum cele din zilele noastre.
In aproximativ 50 de ani, instalatiile electrice de Craciun au devenit extrem de accesibile si populare. Acestea au trecut de la becuri incandescente la becuri LED, iar asta inseamna ca si costurile legate de consumul de curent electric s-a redus semnificativ odata cu evolutia tehnologiei.
Instalatiile cu becuri LED au aparut la sfarsitul anilor ’90 si pe langa consumul redus de energie electrica acestea ofera avantajul ca sunt si mai durabile. Pe masura ce tehnologia a evoluat, instalatiile de Craciun au putut fi sincronizate cu muzica, amplificand atmosfera de sarbatori.
Cat consuma o instalatie de brad. Cum sa faci calculul si de cat curent are nevoie
Cat consuma o instalatie de brad. Acum ca stii mai multe despre instalatiile de brad, ar trebui sa stii si cum sa faci calculul pentru a afla de cat curent are nevoie o astfel de instalatie pentru a functiona pe perioada sarbatorilor.
Pentru ca nu toata lumea va tine instalatia de brad in priza toata ziua, vom lua un timp mediu de functionare de aproximativ 6-8 ore. Expertii recomanda sa tinem o instalatie de brad in priza timp de 4-8 ore pe zi, iar astfel crestem si durata de viata a acesteia, bucurandu-ne totusi de atmosfera de sarbatori.
Mai mult, iti recomandam sa cumperi o instalatie cu becuri LED, deoarece acestea consuma cu 80-90% mai putina energie decat instalatiile cu becuri incandescente si sunt mult mai sigure, deoarece becurile LED nu emit caldura.
De exemplu, daca tii in priza o instalatie cu 100 de becuri LED consuma aceasta va consuma aproximativ 7 W pe ora. Inmultit cu 6 ore, asta inseamna 42 W pe zi.
Citeste si: Cum sa tii pisica departe de bradul de Craciun. Ce trebuie sa faci
Apoi, va trebui sa calculezi in functie de perioada in care instalezi, bradul. Sa spunem ca aceasta este de 3 saptamani, iar asta inseamna 42 W inmultit cu 21 zile, egal 882 W. Practic, mai putin de 1 kW pe toata perioada sarbatorilor va fi undeva la 1.14 lei, raportand energia electrica la un pret de 1.3 lei pe kWh.
Daca vrei sa tii instalatia in priza fara sa o opresti timp de 3 saptamani, asta inseamna ca si costurile o sa creasca. Te va costa undeva la 4.6 lei.
O instalatie similara insa care foloseste becuri incandescente va ridica aceste costuri, deoarece o instalatie cu 100 de astfel de becuri va avea nevoie de aproximativ 60 W pentru a functiona o ora. Inmultind cu 6 ore, asta inseamna 360 W pe zi, iar pentru o perioada de 3 saptamani un consum de 7.56 kWh.
Pe o perioada de 3 saptamani, costurile vor fi de aproximativ 10 lei. Daca vrei sa tii instalatia in priza fara oprire, atunci costurile se vor ridica la aproape 59 lei.