Cand se pune cenusa la pomi fructiferi. Cum sa o folosesti in mod corect
Cand se pune cenusa la pomi fructiferi. Cum sa o folosesti in mod corect

Cand se pune cenusa la pomi fructiferi. Cum sa o folosesti in mod corect


Cand se pune cenusa la pomi fructiferi. Afla cum sa o folosesti in mod corect, dar mai ales de ce este utila si ce contine. Care este perioada ideala pentru a folosi cenusa si ce trebuie sa iei in considerare pentru ca aceasta sa ajute pomii.

Cand se pune cenusa la pomi fructiferi. Cum sa o folosesti in mod corect – Cuprins:

Cand se pune cenusa la pomi fructiferi. Cum sa o utilizezi

Cand se pune cenusa la pomi fructiferi
Cand se pune cenusa la pomi fructiferi

Cand se pune cenusa la pomi fructiferi. Daca si tu ai auzit ca cenusa este benefica pentru pomii din livada ta, o sa iti explicam ce contine mai exact aceasta, dar si ce tip de cenusa este bine sa folosesti.

Pentru cei ce nu stiu, dupa ce lemnul arde in urma acestuia vor ramane nutrienti importanti precum potasiu, calciu, fosfor sau magneziu. Cenusa contine si micronutrienti precum fier, zinc, bor sau mangan.

Cenusa este utila mai ales daca in gradina ai un sol acid si aceasta va fi mai rapida decat varul pentru a mari nivelul pH-ului din pamant. Totusi, trebuie mentionat ca varul este cu 50% mai eficient, doar ca tot procesul va dura mai mult. Asadar, cenusa este utila daca vrei sa cresti putin pH-ul din sol.

De regula, va fi nevoie de o cantitate dubla de cenusa pentru a actiona ca si varul. Asadar, in loc sa adaugi un kilogram de var, poti folosi 2 kilograme de cenusa.

Tine minte totusi ca cenusa nu contine azot, asa ca este bine sa mai folosesti un ingrasamant pentru ca pomii fructiferi sa se dezvolte bine in perioada de vegetatie, adica in sezonul cald.

Bineinteles, conteaza foarte mult ce fel de cenusa folosesti. Aceasta trebuie sa rezulte din arderea lemnului de calitate si nu a lemnului tratat sau vopsit ori lacuit.

Fertilizarea pomilor cu cenusa
Fertilizarea pomilor cu cenusa

Expertii ne sfatuiesc sa folosim cenusa care a rezultat din arderea lemnului de fag, artar sau stejar. Cea care ramane in urma ardereii lemnului rasinos va avea mai putini nutrienti.

Cenusa trebuie pusa in jurul trunchiului, insa asigura-te ca atunci cand o pui nu bate vantul si ca pamantul este ud. Mai mult, va trebui sa limitezi cantitatea de cenusa undeva la 10 kilograme pe o suprafata de 300 metri patrati.

Citeste si: Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasaminte folosesti

Cand se pune cenusa la pomi fructiferi. Ei bine, cea mai buna perioada pentru a folosi cenusa pentru pomi este primavara. Vei avea nevoie de aproximativ 50-70 de grame de cenusa pentru fiecare metru patrat de pamant.

Pentru ca nutrientii din cenusa sa ajunga mai repede la nivelul radacinilor ar fi bine sa sapi un pic pamantul din jurul trunchiului, insa nu prea adanc sa nu tai radacinile. Apoi, presara cenusa si uda pamantul foarte bine.

La final, iti mai spunem ca cenusa nu trebuie adaugata in fiecare an ca ingrasamant pentru pomii fructiferi din livada ta. Cel mai bine este sa faci un test pentru a afla pH-ul pamantului si daca este prea acid abia atunci sa o folosesti. Ideal este ca pH-ul pamantului sa nu fie mai mare de 7.5.