Cand se planteaza ardeiul iute. Cum sa o faci si de la ce temperaturi
Cand se planteaza ardeiul iute. Cum sa o faci si de la ce temperaturi

Cand se planteaza ardeiul iute. Cum sa o faci si de la ce temperaturi


Cand se planteaza ardeiul iute. Afla cand poti planta rasadurile de ardei iute in gradina, cum sa faci asta in mod corect, la ce distante si de la ce temperaturi. Iata ce trebuie sa stie orice gradinar!

Cand se planteaza ardeiul iute. Cum sa o faci si de la ce temperaturi – Cuprins:

Cum sa obtii rasaduri de ardei iute

Rasaduri de ardei iute
Rasaduri de ardei iute

Inainte de a vorbi despre cand se planteaza ardeiul iute, ar fi bine sa stii si cand ar trebui sa incepi producerea rasadurilor.

Daca inca nu stiai, rasadurile de ardei iute trebuie sa aiba in jur de 50-60 de zile atunci cand se planteaza. Asadar, ia in considerare ca semintele trebuie puse in pamant in jurul lunii februarie sau martie pentru a le planta atunci cand vine primavara.

Bineinteles, conteaza si zona in care locuiesti, deoarece temperaturile pot fi mai scazute. Pe scurt, mare atentie si la prognoza meteo.

Rasadurile de ardei iute se obtin destul de usor, insa ai grija ca intre seminte sa lasi o distanta de minimum 5 cm pentru a permite plantelor sa se dezvolte in mod corect si sa aiba parte de lumina.

Semintele se pun in pamant la o adancime de 0.6 cm, dupa care se acopera cu pamant. Nu tasa foarte mult pamantul pentru ca risti ca plantele sa nu rasara.

Citeste si: Cand se planteaza salata in gradina si cum sa faci asta

Dupa semanare, pamantul se uda folosind un pulverizator sau o sticla cu un capac gaurit. Mai poti utiliza si un stimulator de germinare, spre exemplu Atonik.

De asemenea, expertii recomanda sa folosim si Proplant 72.2 SL, un fungicid care previne caderea plantuelor. Apoi, tavita alveolara se acopera cu o folie alimentara si se pune intr-un loc luminos, insa nu in lumina directa a soarelui.

La temperaturi cuprinsa intre 23-24 grade Celsius semintele vor germina in aproximativ o saptamana. Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat va creste si perioada de germinare.

Cand incep sa apara primele rasaduri folia alimentara va trebui indepartata. In acest fel eviti aparitia bolilor fungice favorizate de umiditatea excesiva.

Cand se planteaza ardeiul iute si cum sa faci asta in gradina ta

Cand se planteaza ardeiul iute
Cand se planteaza ardeiul iute

Cand se planteaza ardeiul iute. Ei bine, rasadurile de ardei iute se pot planta dupa jumatatea lunii mai sau dupa ce temperaturile pe timpul noptii depasesc 15 grade Celsius. Ideal este ca temperatura din pamant sa fie de 15-17 grade Celsius pentru ca in caz contrar risti ca rasadurile sa nu ajunga la maturitate.

Nu uita nici de calirea rasadurilor, deoarece acestea trebuie adaptate treptat la conditiile din mediul exterior cu aproximativ 1-2 saptamani inainte de a le planta. Acestea nu trebuie scoase direct in lumina soarelui, deoarece vor fi afectate.

Prima data, scoate rasadurile intr-un loc cu semiumbra, iar apoi atunci cand lumina soarelui este slaba. Abia inainte de plantare se vor putea tine in lumina soarelui.

Bineinteles, trebuie sa respecti si distantele de plantare. Rasadurile de ardei iute se planteaza la o distanta de 30-40 cm pe acelasi rand si la 40-60 cm intre randuri.