Cum sa cresti ardei iute la fereastra casei tale. Sfaturi utile
Cum sa cresti ardei iute la fereastra casei tale. Sfaturi utile

Cum sa cresti ardei iute la fereastra casei tale. Sfaturi utile


Cum sa cresti ardei iute la fereastra casei tale. Iti place ardeiul iute? Il incluzi din ce in ce mai des in alimentatia ta, dar parca cel din comert nu prea te ispiteste? Chiar daca stai la bloc, poti cultiva ardeiul iute la tine acasa. Nu e deloc complicat, trebuie doar sa ai rabdare si sa te implici in ingrijirea acestei plante…

Cum sa cresti ardei iute la fereastra casei tale. Sfaturi utile – Cuprins:

Cand se pun semintele de ardei

Rasaduri de ardei iute
Rasaduri de ardei iute

Iti spun ca daca semeni ardeii undeva in toamna si il ingrijesti asa cum recomanda specialistii, acestia vor rodi undeva catre finalul iernii si te vei putea bucura de ardei iuti crescuti la tine in casa.

Evident, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa alegi semintele de ardei iute. Te-as sfatui sa le cumperi de la un producator autorizat, pentru a te asigura ca sunt de calitate. Nu ar strica sa arunci o privire inainte de a le cultiva. Fii sigur ca pastrezi doar semintele sanatoase si le indepartezi pe cele deteriorate, care au sanse mici sa germineze, dar care, pana intr-un moment, pot consuma resurse.

Trebuie sa pui semintele intr-o bucata de tifon si apoi sa scufunzi acest mic pachet intr-o solutie de permanganat de potasiu, pe care il gasesti in farmacie si nu costa mult, sau intr-un fungicid. Mentine semintele in una dintre aceste substante timp de 30 de minute, apoi infasoara-le intr-o carpa umeda si pulverizeaza-le periodic. Mentine-le intr-un spatiu cald timp de una, doua saptamani.

Dupa acest interval de timp, le poti planta. Intr-un recipient trebuie sa pui solul pregatit anterior si apoi sa intinzi semintele germinate, la o distanta de 2 cm una de alta si apoi sa le acoperi cu un strat subtire de pamant. Uda cultura cu putina apa calduta. Primele frunze ar trebui sa apara dupa 3 saptamani, poate chiar o luna de la plantarea semintelor, acesta fiind momentul cand rasadurile trebuie mutate intr-un alt recipient.

Cum sa cresti ardei iute la fereastra casei tale

Cum sa cresti ardei iute la fereastra casei tale
Cum sa cresti ardei iute la fereastra casei tale

Alege un vas cu o capacitate de pana la 200 ml  pentru ca, fiind un recipient de mici dimensiuni, va ajuta planta sa creasca, sa se dezvolte mai repede, mai usor. Desigur, cand rasadurile cresc mai mari, pot fi mutate in recipiente cu o capacitate mai mare.

Asadar, cand rasadurile au 4 sau 6 frunze, atunci ele pot fi transferate in ghivece decorative. Asigura-te ca alegi un ghiveci cu o capacitate destul de mare, de aproximativ 1,5 litri si pune un drenaj de pietre pe fundul acestui recipient. Apoi, taorna pamant in acesta, sapa o mica groapa in sol si asaza radacinile astfel incat acestea sa fie in sol cel putin la o adancime de 0,5 cm.

Uda solul si lasa ca apa sa fie completa absorbita. Pune ghiveciul pe pervazul ferestrei sau pe balcon, dar asigura-te ca este ferit de actiunea directa a razelor soarelui. Totusi, trebuie sa asiguri plantei destul de multa lumina pentru a se dezvolta armonios.

Asta inseamna ca toamna, cand ziua este mai scurta, va trebui sa le asiguri ardeilor tale ceva lumina artificiala. Nu este deloc complicat si nu ar trebui sa te descurajezi din acest motiv. Ai nevoie doar de o lampa fluorescenta. Atentie! Ardeii au nevoie de cel putin 10-12 ore de lumina, asa ca fii sigur ca beneficiaza atat de lumina naturala, cat si de lumina artificiala in tot acest timp.

Citeste si: Cultivarea castravetilor in ghiveci. Cum sa ii cultivi in casa, soiuri ideale

Trebuie sa mai stii ca ardeiul iubeste caldura si din acest motiv este recomandat sa asezi polisteriren intre ghiveciul cu ardei si pervazul ferestrei, mai ales in sezonul rece, pentru a te asigura ca protejezi planta de frig.

Trebuie sa tii cont de faptul ca temperatura din camera nu este similara celei de la nivelul ghiveciului, mai ales pentru ca acesta sta langa o fereastra. Pastreaza ghiveciul cu ardei ferit si de curentii de aer! Poate ca nu ar strica sa muti ghiveciul intr-un spatiu ceva mai ferit, macar pe timpul noptii, cand, oricum, beneficiaza doar de lumina artificiala.

Este important sa iti mai spun ca ardeii au nevoie nu doar de caldura, ci si de umiditate pentru a se dezvolta. Astfel, uda ardeii cand este necesar si fa-o cu apa calduta, pentru ca apa rece le poate dauna. Ai grija ca aerul din camera sa fie umed, nu uscat si gaseste o solutie pentru acest factor de mediu mai ales daca ai incalzire centrala.

Aminteste-ti ca ardeii au nevoie si de fertilizare perioadica, iar specialistii spun ca cel mai bine este ca aceasta sa fie facuta o data la doua saptamani, cu un ingrasamant compus, care contine oligoelemente. Atentie! Fertilizarea trebuie facuta doar dupa ce ai udat suficient de bine planta. Nu uita sa pulverizezi, cu apa fiarta si racita, intreaga planta pentru a-i asigura umiditatea de care vorbeam putin mai sus.