Casa si Gradinarit

Bolile hortensiei. Cum sa ingrijesti aceasta planta

Bolile hortensiei. Cum sa actionezi pentru a salva hortensia care moare, stiu fiind faptul ca, de regula, planta are de suferit din cauza ingrijirii improprii si nu din cauze naturale. Invata cum sa o ingrijesti corect, de ce boli poate suferi si cum o poti salva.

Bolile hortensiei. Cum sa ingrijesti aceasta planta – Cuprins:

Ingrijirea hortensiei

Tufa de hortensie

Arbustul decorativ nu are nevoie de ingrijire speciala, fiind una putin pretentioasa. Totusi, trebuie sa stii cate ceva si despre bolile hortensiei.

Pentru a te bucura de una sanatoasa, plina de flori, va trebui, mai intai de toate, trebuie sa alegi locul cel mai bun pentru ea. Are nevoie de un spatiu unde sa nu balteasca apa, adica cu o buna drenare a lichidului, cu soare cara sa-i mangaie frunzele la primele ore ale zilei. Nu are nevoie de soare pe toata perioada zilei, ci doar dimineata. In restul zilei va trebui sa se bucure de umbra.

De asemenea, are nevoie de un sol bogat, cu multa materie organica. Daca solul retine prea multa apa, trebuie sa adaugi nisip grosier si pietris.

Pentru un arbust sanatos, este nevoie sa asiguri udare optima. De regula, are nevoie de o udare pe saptamana, daca este vorba de una de gradina. Dar irigarea se va adapta punctual in functie si de solul in care sta fixata si de locul unde este plantata. Plantele mature se uda mai rar decat cele tinere. 

Important este si sa le hranesti constant cu ingrasaminte special create pentru acest tip de planta.

Bolile hortensiei

Bolile hortensiei

Hortensia este unul dintre cei mai iubiti arbusti decorativi de la noi din tara, nelipsita din gradinile si curtile unde eleganta este cuvantul definitoriu.

Specialistii ii spun Hydrangea Macrophylla. Este un arbust de o frumusete deosebita, cu o inflorescenta voluminosa si un parfum discret. A cucerit inimile tuturor cu florile sale care pot fi de culori diferite in aceeasi tufa. 

Se adapteaza usor oriunde este planata, inclusiv in ghivece, insa trebuie sa stii cate ceva si despre bolile hortensiei. Trebuie avut grija sa fie pusa in locuri umbroase si sa fie udata din abundenta.

In linii mari, vorbim de un arbust rezistent. Din nefericire, se poate intampla ca planta sa moara tocmai din cauza neglijentei noastre sau, dimpotriva, ca urmare e exagerarii.

Intretinerea improprie poate conduce la instalarea sporilor care, in timp, ii vor aduce moartea.

Una dintre bolile de care ar putea suferi arbustul este putregaiul radacinilor. Boala se instaleaza din cauza irigarii in exces si a solului care ar putea sa retina prea multa apa fata de nevoile sale.

O alta boala de care ar putea suferi arbustul decorativ este si mucegaiul pe frunze. Boala este dezvoltata din cauza umezelii asociata cu o proasta circulatie a aerului

Cum sa salvezi hortensia

Hortensie inflorita

Bolile hortensiei. Exista vesti bune in cazul arbustilor decorativi care sunt pe cale sa moara. Exista metode prin care plantele pot fi salvate!

Daca vorbim de o planta de ghiveci care sufera din cauza putregaiului radacinilor, va trebui sa o transplantezi intr-un ghiveci nou, ceva mai mare ( cu doar un numar mare mare decat cel in care a stat pana in prezent). Bineinteles, se va fixa radacina in substrat nou si uscat.

Daca este vorba despre una de gradina, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa constati daca a fost vorba despre un accident, adica a fost udata in exces, sau este vorba de o problema mult mai grava, adica este fixata intr-un sol unde excesul de apa este o constanta.

Cu alte cuvinte, trebuie sa observi daca planta se afla intr-o panta si apa se aduna in mod natural. Daca este vorba despre un astfel de scenariu, trebuie sa actionezi imediat si sa o transplantezi intr-o alta zona din gradina ta. Va trebui sa alegi cu atentie locul. Sa fie unul umbros, unde nu balteste apa.

Citeste si: Stimulare inflorire hortensie. Cum sa fortezi inflorirea acestei plante

Daca este vorba despre un accident si planta a fost udata in exces o singura data, tot ce ai de facut este sa sapi usor in jurul ei si sa indepartezi pamantul ud. Cu aceasta ocazie vei aera solul. Apoi umple golul cu pamant uscat si nu mai uda o perioada. Foloseste pamant proaspat de flori si amesteca-l cu cel de la radacina pentru a elimina excesul.

Tot acum trebuie sa te ocupi si de prevenirea unor eventuale boli. Este stiut fapul ca excesul de apa favorizeaza acest lucru. Asadar, pentru a preveni aparitia ciupercilor parazite foloseste un tratament fungicid.

Hortensia atacata de mucegaiul pe frunze poate fi si ea salvata. Daca este vorba de una de ghiveci, asigura-te ca este  plantata singura. Nu ii este confortabil sa fie inghesuita.

Daca este vorba despre una de gradina, trebuie sa te asiguri ca este pastrata distanta fata de celelalte flori. Asa asiguri o buna circulatie a aerului. 

De asemenea, va trebui sa cureti bine arbustul la baza. De fapt, aceasta este una dintre conditiile de baza pentru a avea o floare sanatoasa:  baza trebuie sa fie mereu curata, fara frunze uscate si  iarba. Asadar, executa regulat operatiuni de curatare.

In cazul in care planta suferea din cauza bolii amintite, aplica tratament cu fungicide, atat foliar, cat si sistemic, prin apa de udare. 

Share
Published by
Ella