Boli la muscate. Cum sa iti mentii plantele sanatoase si ce tratamente trebuie sa aplici la florile din ghivece. Care sunt bolile ce iti pot afecta muscatele, dar mai ales cum se manifesta acestea. Ce trebuie sa stii si ce tratamente poti aplica.
Boli la muscate. Cum sa iti mentii plantele sanatoase si ce tratamente aplici
Ca oricare alte plante, muscatele poti fi afectate de boli. Fie ca vorbim despre fungi, bacterii sau virusuri, plantele au de suferit, asa ca ar fi bine sa stii ce poti face in cazul in care sunt afectate.
O sa incepem cu putregaiul bacterian, o boala produsa de o bacterie pe nume Xanthomonas pelargonii. Din pacate, nu o sa ai mare succes sa combati aceasta boala, deoarece nu exista tratamente.
Citeste si: Cum sa prepari ingrasamant natural cu drodjie pentru muscate
Boala se observa destul de usor pe planta, deoarece frunzele vor fi patate, iar culoarea variaza de la galben la brun-inchis.
Mare atentie! Indepartati planta pentru ca boala sa nu se transmita si la alte flori. Trebuie sa stii ca aceasta se poate transmite si prin intermediul insectelor, asa ca recomandarea noastra ar fi sa o arunci cu tot cu pamant.
Daca pastrezi ghiveciul, tine minte sa il dezinfectezi termic pentru a nu transmite boala la alte plante pe care le vei pune in acelasi recipient.
Boli la muscate. Pe langa trandafiri, fainarea poate afecta si muscatele. Aceasta boala apare din cauza umiditatii ridicate a aerului, a fertilizarilor in exces cu azot, dar si din cauza faptului ca pulverizezi apa pe frunze.
Din fericire, pentru fainare se poate aplica Systhan, Shavit sau un alt produs care contine sulf. O sa identifici destul de usor boala, deoarece o sa observi ca unele frunzele au un fel de pulbere alba sau pur si simplu s-au albit.
Rugina frunzelor este o alta boala care poate afecta muscatele din ghivece si se va dezvolta datorita fertilizarii excesive cu azot. Acest element va favoriza dezvoltarea bolii, asa ca mare atentie!
Boala se paote observa usor, pentru ca pe frunze vor aparea pete de culoare caramizie, asemanatoare ruginii. Pentru a o combate, se recomanda un tratament cu Systhane, iar frunzele afectate se indeparteaza, deoarece boala se poate raspandi rapid.
Pe langa putregaiul negru, muscatele mai pot fi infectate si de putregaiul cenusiu. La baza acestei boli sta o micoza produsa de ciuperca Botrytis cinerea.
Este una dintre cele mai cunoscute boli ale muscatelor si o poti observa datorita frunzelor acoperite de un puf de culoare cenusie. Umiditatea ridicata va favoriza dezvoltarea bolii, la fel ca si temperaturile ridicate.
Citeste si: Cum sa faci ciupirea muscatelor si de ce este necesara
Boala poate fi recunoscuta usor din cauza acelor pete brune care apar pe frunze si incep sa se intinda din margine pe toata suprafata. Totodata, vei mai observa si un puf de culoare cenusie.
Pentru a combate putregaiul cenusiu la muscate, recomoandam un tratament cu Score, Mirage, Topsin sau Dithane.
Boli la muscate. Muscatele mai pot fi afectate si de cancerul bacterian, o boala provocata de o ciuperca pe nume grobacterium tumefaciens. Udarile cu apa rece favorizeaza dezvoltarea bolii, insa vestea proasta este ca nu exista un tratament.
Recomandam distrugerea plantei afectata, iar daca decizi sa mai folosesti ghiveciul ai grija sa il dezinfectezi termic pentru a elimina orice urma de boala.
In cazul in care tulpina muscatelor se innegreste si se inmoaie, avem de a face cu innegrirea si putrezirea butasilor. Boala are la baza o ciuperca ce se numeste Pythium de baryanum si afecteaza butasii noi plantati.
Aceasta boala poate aparea la 7-10 zile de la plantare si se propaga foarte rapid de la baza la partea superioara. Frunzele butasilor se vor usca si vor cadea. Pentru a o combate, trebuie sa aplici un tratament cu un fungicid.
Cum sa fertilizezi muscatele
Dupa ce ai facut tratamentele pentru boli la muscate, iti sugeram sa acorzi o mai mare atentie si ingrasamintelor. Nu uita ca o planta sanatoasa nu o sa fie afectata foarte usor de boli sau daunatori, asa ca tine minte sa le si fertilizezi.
Pentru fertilizare o sa poti folosi ingrediente pe care le ai deja in casa, precum zatul de cafea. Nu exagera cu cantitatea, deoarece este acid si poate sa afecteze radacinile plantelor. Muscate are nevoie de substrat acid cu o valoarea a pH-ului intre 6 si 6.2.
Pe langa zat, mai poti folosi coji de oua pisate, coji de banane tocate pentru a se descompune mai usor sau gunoi de grajd. Asadar, nu uita nici de aceasta operatiune extrem de importanta pentru sanatatea muscatelor.