Agricultura regenerativa. Cum sa lucrezi pamantul si ce reguli trebuie urmate
Agricultura regenerativa. Cum sa lucrezi pamantul si ce reguli trebuie urmate

Agricultura regenerativa. Cum sa lucrezi pamantul si ce reguli trebuie urmate


Agricultura regenerativa. Afla ce presupune si cum sa lucrezi pamantul, care sunt principiile fundamentale si ce reguli ar trebui sa urmezi. In ce fel ajuti solul si de ce ar fi bine sa o incerci si tu!

Agricultura regenerativa. Cum sa lucrezi pamantul si ce reguli trebuie urmate – Cuprins:

Ce este agricultura regenerativa

Camp de grau
Camp de grau

Daca inca nu ai auzit despre agricultura regenerativa, afla ca aceasta este o noua abordare a agriculturii si consta in refacerea solului, dar si in o imbunatatire in ceea ce priveste gestionarea apei.

Pe scurt, acest tip de agricultura are drept scop imbunatatirea sanatatii solului, dar in acelasi timp si gestionarea apei, pentru ca in acest fel se reduce si impactul agriculturii asupra mediului inconjurator.

Agricultura regenerativa include rotatia culturilor si culturi de acoperire, insa cea mai mare surpriza este ca aceasta metoda nu include aratura. In acest fel, se imbunatateste structura solului si se vrea crearea unui sistem alimentar mai durabil.

Cum sa practici acest tip de agricultura

Agricultura regenerativa
Agricultura regenerativa

Primul pas pe care trebuie sa il faci daca si tu vrei sa practici agricultura regenerativa este sa faci o analiza a solului. In acest mod, vei intelege mai multe despre structura acestuia, dar si cum a fost intretinut in anii precedenti.

Dupa asta, trebuie sa intelegi ca acest tip de agricultura nu include un sol neacoperit. Asadar, va trebui ca in permanenta sa ai ceva cultivat pe acea suprafata, iar nivelul de acoperire sa fie de peste 60%.

Plantele care sunt cultivate sunt o sursa de materie organica ce va stimula activitatea biologica a solului. In acest fel, se evita aparitia crustei de la suprafata pamantului, se va restabili structura acestuia si cel mai important este ca vei obtine si o infiltrare mai mare a apei.

Mai mult, porozitatea solului creste pe masura ce radacinile plantelor mor si se descompun. Cu siguranta nu ai practicat acest tip de agricultura pana acum!

Dupa cum spuneam, agricultura regenerativa nu include aratul. Se reduce sau se elimina complet lucrarile solului, iar in acest mod va creste si populatia de ciuperci micorizice, dar si a microorganismelor.

Daca inca nu stiai, microorganismele pot tine sub control bolile si daunatorii, asa ca un sol perturbat la minimum va fi si mult mai sanatos.

Recolta de legume
Recolta de legume

Extrem de importanta in acest tip de agricultura este si rotatia culturilor. Despre aceasta metoda poti citi mai multe aici, insa trebuie sa stii ca pe termen lung fermierii vor avea numai de castigat.

Cu cat cultivi mai multe feluri de culturi pe o suprafata de pamant, cu atat va fi mai mare si diversitatea organismelor vii, ceea ce duce la imbunatatirea structurii solului. Tocmai de aceea, este recomandata agricultura regenerativa.

Resturile vegetale care raman in pamant de la culturi determina calitatea solului si sustine viata organismelor. Rezultatul este ca apa se va mentine in sol si va fi accesibila plantelor, ceea ce inseamna ca se reduce si riscul de aparitie a secetei.

Citeste si: Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului

De asemenea, radacinile plantelor mentinute in mod continuu in sol ajuta si la afanarea acestuia in mod natural. Datorita lungimii mai mari ale unor radacini va fi facilitat si accesul la diferiti nutrienti.

O alta regula in agricultura regenerativa este si includerea animalelor de ferma. Acestea contribuie la imbunatarirea structurii pamantului prin pasunat, insa si prin ingrasamantul natural pe care il produc.

Totodata, animalele ajuta sa tii daunatorii sau buruienile sub control. In acest fel, se evita folosirea tratamentelor, ceea ce inseamna un pamant mai curat.