Ploaie inghetata. Cum sa iti dezgheti rapid masina atunci cand are loc acest fenomen
Ploaie inghetata. Cum sa iti dezgheti rapid masina atunci cand are loc acest fenomen

Ploaie inghetata. Cum sa iti dezgheti rapid masina atunci cand are loc acest fenomen


Ploaie inghetata. Afla cum sa iti dezgheti masina atunci cand are loc acest fenomen si care sunt pasii pentru a scapa de stratul de gheata. Iata ce sa faci, dar mai ales ce sa nu faci pentru automobilul tau!

Ploaie inghetata. Cum sa iti dezgheti masina atunci cand are loc acest fenomen – Cuprins:

Cum se formeaza ploaia inghetata?

Ploaie inghetata
Ploaie inghetata

Cand spunem ploaie inghetata nu ne referim la polei, pentru ca sunt fenomene diferite. Ploaia inghetata se formeaza atunci cand picaturile de apa sunt supraracite si ingheata instantaneu la contactul cu solul sau cu alte obiecte ce au temperaturi de sub 0 grade Celsius.

Ploaia inghetata se formeaza atunci cand un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, care se afla sub temperatura de 0 grade Celsius. Pe scurt, fulgii de zapada intra in contact cu aerul cald, se topesc si se transforma in ploaie, iar apoi aceste picaturi ajung intr-un nou strat de aer rece si se racesc brusc insa fara sa inghete.

La contactul cu solul sau cu alte suprafete ce au temperaturi de sub 0 grade Celsius, precum asfaltul, masinile ori copacii, apa ingheata! Asadar, mare atentie atunci cand va loviti de acest fenomen!

Ploaie inghetata. Cum sa iti dezgheti masina cand are loc acest fenomen

Masina acoperita de gheata
Masina acoperita de gheata

In primul rand, sa lamurim un lucru: nu se toarna apa fierbinte pe parbriz, geamuri sau pe caroseria masinii! Caldura o sa iti crape geamurile si nu cred ca vrei sa faci acest lucru!

Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand iti gasesti masina acoperita de gheata dupa fenomenul de ploaie inghetata (freezing rain) este sa incerci sa dezgheti usa de la sofer pentru a o porni. Totusi, inainte de a face acest lucru ar trebui sa cureti grila radiatorului de gheata, dar sa verifici si teava de esapament pentru ca aceasta sa nu fie acoperita.

Acum ca ai reusit sa pornesti masina, porneste sistemul de climatizare al masinii si selecteaza temperatura cea mai ridicata. Totodata, porneste si sistemul de dezghetare al geamurilor.

Selecteaza si optiunea de recirculare a aerului de la interior, pentru a grabi incalzirea habitaclului si topirea ghetii de pe geamuri. Nu uita ca dupa ce ai terminat operatiunea trebuie sa opresti recircularea aerului la interior, pentru a evita aburirea geamurilor.

Porneste si farurile automobilului, pentru ca gheata va fi topita de caldura generata de acestea. In niciun caz sa nu pornesti stergatoarele, pentru ca mai mult ca sigur acestea sunt lipite de parbriz si acoperite de gheata, asa ca o sa risti sa arzi motorasul si nu cred ca vrei asta!

Oglinda inghetata masina
Oglinda inghetata masina

Ploaie inghetata. Va trebui sa prepari si o solutie din alcool izopropilic sau spirt, amestecat cu apa. Intr-un recipient cu pulverizator pune 2/3 alcool izo propilic sau spirt si 1/3 apa. Amesteca foarte bine, iar apoi pulverizeaza solutia pe toate geamurile, inclusiv pe oglinzile exterioare, pentru a grabi topirea ghetii.

Acum, tot ce trebuie sa faci este sa ai rabdare ca masina sa se incalzeasca. Pe masura ce temperatura din habitaclu creste, gheata va incepe sa cada de pe geamuri si o sa le poti curata. Inainte sa actionezi si stergatoarele masinii, asigura-te ca le-ai curatat extrem de bine de gheata.

Acorda atentie si lamelelor, pentru ca daca acestea se rup sau sunt pline de gheata, nu vei putea sterge parbrizul masinii si stergatoarele vor lasa doar niste urme. Afla si cum sa circuli pe polei si la ce ar trebui sa fii atent!