Frana de motor cutie manuala
Frana de motor cutie manuala

Cum se foloseste frana de motor si in ce situatii trebuie sa apelezi la ea


Cum sa folosesti frana de motor. Pe langa frana de picior sau cea de mana, mai exista o modalitate prin care poti opri masina. Este o metoda eficienta de a incetini masina atunci cand vrei sa opresti in siguranta in conditii meteo destul de dificile. Asadar, mare atentie mai ales cand va aflati pe un drum inzapezit.

Nu uitati ca si anvelopele masinii trebuie sa fie in stare buna, asa ca nu strica o vizita la vulcanizare din cand in cand, pentru a va asigura ca este totul in regula. Tine de siguranta dumneavoastra, asa ca nu amanati!

Cum se foloseste, de fapt, frana de motor si in ce situatii trebuie sa apelezi la ea – Cuprins:

Ce este frana de motor?

Sofer frana motor
Sofer frana motor

Frana de motor este actionata prin trecerea intr-o treapta de viteza inferioara, adica nu se foloseste sistemul mecanic al masinii, ci ne folosim de ajutorul motorului. Totusi, este mai eficienta la un motor diesel, fata de un motor pe benzina. Acest lucru se intampla pentru ca rata de compresie este aproape dubla la masinile pe motorina fata de cele pe benzina..

Dupa cum bine stiti, atunci cand luati piciorul de pe pedala de acceleratie, viteza scade mult mai repede la masinile cu motoare pe benzina. Acest lucru se intampla deoarece clapeta de acceleratie se inchide, iar fluxul de aer catre galeria de admisie este oprit.

Asta inseamna ca masina nu mai este alimentata cu carburant, asa ca viteza scade destul de repede. Stim cu totii ca la masinile pe benzina, atunci cand luam piciorul de pe pedala de ambreiaj cand actionam frana de motor, turatia acestuia este mai mare. Drept urmare, franarea este mai eficienta.

Cum se foloseste si cand este recomandata

Schimbator viteze
Schimbator viteze

Dupa cum am spus, frana de motor se foloseste atunci cand intampinam conditii meteo destul de severe, in special iarna. Totusi, se mai foloseste si in orase, atunci cand vrem sa oprim cand se schimba culoarea semaforului si dorim sa economisim carburant.

Acest tip de frana este recomandata si la drum intins, atunci cand vrem sa oprim din timp daca vedem vreun obstacol sau o masina din fata noastra face o manevra brusca. Pentru cei ce nu stiu, daca trecem intr-o treapta inferioara, masina va frana mai repede.

Pe drumurile de munte, mai ales pe serpentine, este extrem de eficienta. Chiar daca vorbim despre sezonul rece sau cel cald, este recomandat sa folosim frana de motor in ambele cazuri.

In situatiile de urgenta, expertii recomanda sa oprim masina folosind si frana de motor, dar si de picior. Este o franare mult mai eficienta in caz de pericol.

Cum sa folosesti frana de motor la o masina cu transmisie automata

Transmisie automata
Transmisie automata

Ei bine, la masinile cu transmisie automata, frana de motor nu este atat de eficienta, mai ales la automobilele cu motoare diesel, pentru ca acestea nu depind de un flux de aer constant, iar aprinderea are loc prin comprimare. Asta nu inseamna ca nu o putem folosi, asa ca mare atentie la pasii corecti.

Putem folosi in doua moduri frana de motor la masinile cu transmisie automata:

  • Mutati levierul schimbatorului de viteze in modul manual si schimbati in treptele inferioare pana cand ajungeti in treapta intai
  • La masinile ce ofera padele la volan este mult mai simplu, deoarece selectati padela din partea stanga, adica cea care are semnul minus. La fel ca si mai sus, selectati treptele inferioare pana cand ajungeti in treapta intai

Foarte important este sa stiti ca frana nu este totul, asa ca este bine sa conduceti prudent si sa nu calcati pedala de acceleratie peste limita de viteza. Viata dumneavoastra este mult mai importanta! Nu uitat nici de placutele de frana, iar daca vreti sa le schimbati va aratam cum sa o faceti!

Intretinerea masinii este si ea importanta, nu amanati reviziile automobilului si mai ales schimbati toate piesele la timp. Evitati sa faceti economie si sa va puneti in joc siguranta!