Afide la tomate. Cum sa combati paduchii la rosii
Afide la tomate. Cum sa combati paduchii la rosii

Afide la tomate. Cum sa combati paduchii la rosii


Afide la tomate. Afla cum sa combati paduchii la rosii si ce tratamente bio iti recomandam in agricultura ecologica. De asemenea, iti explicam si ce tratamente chimice poti face, pentru a te asigura ca recolta de tomate nu este afectata sub nicio forma.

Afide la tomate. De ce sunt periculoase pentru cultura de rosii

Afide la tomate
Afide la tomate

Afide la tomate. Inainte de toate, ar trebui sa stii ca afidele ataca gradinile de mici dimensiuni, dar si culturile intinse. Asadar, nu te baza pe faptul ca ai o cultura mica si ca acesti daunatori o sa te ignore, pentru ca nu va fi asa.

Aceste insecte de mici dimensiuni, cunoscute si sub numele de paduchi de plante, pot provoca pagube destul de mari. Se hranesc cu seva plantelor, ceea ce inseamna ca tomatele nu se vor mai dezolta.

Citeste si: Cum sa combati fuzarioza la tomate si ce tratament sa folosesti

Totodata, afidele pot transmite anumite boli plantelor, asa ca un atac al acestui daunator nu trebuie ignorat. Si daca tot am adus vorba de atac, ar mai trebui sa stii faptul ca insectele sunt vizibile pe suprafata plantelor, mai ales in apropierea vaselor responsabile cu transportul sevei in planta.

Frunzele tomatelor afectate de afide se vor rasuvi, innegri, iar plantele se pot usca. In acelasi timp, afidele secreta o substanta zaharoasa care favorizeaza dezvoltarea unor agenti patogeni precum ciupercile.

Cum sa combati paduchii la rosii

Paduchi la rosii
Paduchi la rosii

Afide la tomate. Dupa cum spuneam, exista metode 100% naturale sau tratamente chimice. In functie de modul de cultivare, o sa iti explicam ce poti sa faci pentru a opri atacula afidelor asupra unei culturi de tomate.

Desigur, in agricultura ecologica se ia in considerare protejarea etomofaunei, mai ales a pradatorilor naturali ai afidelor. Tocmai de aceea, se pot cultiva plante din speciile repelente precum usturoiul, ceapa, menta sau nastureii.

In agricultura organica, vorbim de tratamente pe termen scurt, asa ca acestea sunt mai slabe si mai putin eficiente decat cele chimice. Tocmai de aceea, este necesar sa facem tratamente diversificate si mai ales prevenitiv.

Macerat de urzica
Macerat de urzica

Un tratament eficient impotriva acestor afide la tomate este cel cu macerat de urzica. Planta poate fi gasita peste tot, insa cati dintre voi stiau ca din urzica poate fi preparat un insecticid, fungicid, dar si un ingrasamant pentru tomate?

Aceasta solutie se prepare foarte usor, o sa ai nevoie doar de 2 litri de apa de fantana sau de ploaie. Este foarte important acest lucru, deoarece apa nu trebuie sa contina clor.

Citeste si: Cum sa previi caderea florilor la rosii. De ce se intampla acest lucru?

Mai departe, pune 100 grame de frunze de urzici si asigura-te ca plasezi si o greutate pe ele. Frunzele trebuie acoperite in permanenta de apa. Dupa aceea, galeata se acopera si se lasa la macerat timp de o saptamana, in care o amesteci zilnic.

Solutia va mirosi destul de urat, asa ca ar trebui sa pui galeata la umbra. Dupa ce au trecut cele 7 zile, ai obtinut maceratul de urzica. Strecoara solutia obtinuta, iar apoi aplic-o pe plante, pentru a scapa de afide.

Insecticid sapun de casa pentru rosii
Insecticid sapun de casa pentru rosii

Afide la tomate. Pe langa aceasta solutie de urzica, poti face si un insecticid natural cu sapun de casa. Metoda de preparare este simpla si trebuie sa razuiesti putin sapun (2 linguri), peste care adaugi un litru de apa.

Te sfatuim sa amesteci putina apa fierbinte cu fulgii de sapun obtinuti, deoarece vrei ca acestia sa se dizolve foarte bine. Apoi, adauga si restul de apa, pune solutia obtinuta intr-un recipient cu pulverizator si stropeste plantele afectate.

Solutia este eficienta deoarece sapunul va dizolva stratul protector al afidelor si acestea vor fi expuse la razele soarelui. Astfel, daunatorii tomatelor vor fi eliminati si tu vei sta linistit.

Afide la tomate. Frunze de pelin
Frunze de pelin

De asemenea, mai poti folosi impotriva acestor afide la tomate si maceratul de pelin, deoarece aceasta planta este cunoscuta pentru faptul ca poate fi utilizata ca repelent pentru daunatorii din gradina.

Modul de preparare este simplu, asa ca vei avea nevoie de 60 grame de frunze de pelin uscate si maruntite. Peste acestea, pui 200 de mililitri de apa si lasi totul la macerat timp de 7 zile.

La final, maceratul de pelin se filtreaza si solutia se amesteca impreuna cu 10 litri de apa. De asemenea, poti folosi cantitati si mai mici, adica 20 ml de macerat la un litru de apa. Pulverizeaza tomatele din gradina, pentru a opri atacul afidelor.

Afide la tomate. Macerat coada calului
Macerat coada calului

Afide la tomate. Si maceratul de Coada Calului este foarte folositor. Pentru a il prepara, o sa ai nevoie de 2 kg de planta, fara radacini, pe care le pui in 10 litri de apa. Nu uita sa pui niste greutati peste plante, pentru a te asigura ca sunt acoperite in permanenta de apa.

Lasa totul la macerat timp de 7 zile, insa asigura-te ca amesteci zilnic. De asemenea, iti sugeram sa lasi galeata la umbra si sa o acoperi.

Citeste si: Stropirea rosiilor cu lapte. Cum sa aplici acest tratament in gradina

Dupa ce au trecut cele 7 zile, strecoara solutia obtinuta. Amesteca un litru de solutie cu 5 litri de apa, dupa care stropeste plantele, dar si pamantul.

Pentru ca nu toata lumea ia in considerare tratamentele naturale pentru o gradina ecologica, aducem in discutie si produsele chimice. Pentru combaterea afidelor, se recomanda folosirea produselor precum Decis Mega sau Fastac Active.

Desigur, schema de tratament pentru afide la tomate este cea recomandata de producator. Asigura-te ca citesti prospectul inainte de a folosi solutia la plantele din gradina ta si foloseste cantitatile recomandate.