Cum sa combati stresul folosind isopul de apa
Cum sa combati stresul folosind isopul de apa

Cum sa combati stresul folosind Bacopa monnieri (isopul de apa)


Combaterea stresului cu Bacopa monnieri (isopul de apa). Daca te chinuie anxietatea si nu mai stii cum sa gestionezi stresul, atunci poate ar trebuie sa afli care sunt beneficiile isopului de apa, o planta cu multiple proprietati antiinflamatorii si antioxidante, care potenteaza functiile cerebrale.

Ce este Bacopa monnieri sau isopul de apa?

Bacopa monnieri
Bacopa monnieri

Bacopa monnieri sau isopul de apa este o planta careia ii place mediul tropical umed, adica nu o vei gasi la noi in gradina, utilizata in medicina traditionala pentru diminuarea stresului si anxietatii, imbunatatirea memoriei si ameliorarea simptomelor epilepsiei.

Nu o sa spun vindecarea sau tratarea pentru ca nu exista suficiente studii care sa confirme efectele plantelor asupra diferitelor patologii psihice. Se pare ca isopul de apa ar contine bacozide despre care se spune ca imbunatatesc conexiunile neuronale.

Studiile spun ca bacozidele impiedica moleculele de grasime sa se combine cu radicalii liberi, prevenind, in acest fel, aparitia unor bolii neurodegenerative precum Parkinson și demența Alzheimer.

Reducerea inflamatiilor cu ajutorul Bacopa monnieri

Bacopa monnieri. Dureri musculare
Dureri musculare

Procesele inflamatorii insotesc, de cele mai multe ori, combaterea si vindecarea unor afectiuni. Doar ca uneori aceste procese se cronicizeaza si duc la aparitia unor boli grave, cum este cancerul sau diverse afectiuni secundare inflamatiei sistemice, adica unei inflamatii generalizate la nivelul organismului.

Studii realizate in laborator, in eprubeta, au evidentiat faptul ca isopul de apa suprima eliberarea de citokine, celule care intervin in apararea organismului in fata infectiilor, diminuand astfel procesele inflamatorii.

Citeste si: Ulei de arbore de ceai. Cum sa il folosesti si la ce este bun

In alte studii, realizate pe animale, isopul de apa a inhibat enzime cum sunt caspaza, lipoxigenaza si ciclooxigenaza – toate trei cu rol in procesele inflamatorii si dureroase.

Tot studiile pe animale au evidentiat efecte antiinflamatorii similare indometacinului si diclofenacului- ambele medicamente nesteroidiene utilizate in tratarea inflamatiei. Cum am spus deja, nu exista studii pe oameni care sa documenteze aceste efecte antiinflamatorii.

Stimularea functiilor creierului cu ajutorul isopului de apa

Bacopa monnieri. Creierul uman
Creierul uman

Un studiu afectuat pe soareci a evidentiat faptul ca dupa consumul de isop de apa, capacitatea acestora de a retine informatii a crescut semnificativ.In acest context avem si un studiu mic realizat pe un esantion de 46 de adulti.

Jumatate dintre acestia au consumat zilnic 300 de miligrame de isop de apa timp de 12 saptamani,  in vreme ce cealalta jumatate a primit unplacebo.

Citeste si: Cum sa utilizezi drojdia de bere si ce beneficii are

La finalul celor 12 saptamani, a fost remarcata o crestere a vitezei de procesare a informatiilor vizuale, a ratei de invatare si a memoriei. Esantionul din acest studiu a fost compus din adulti sanatosi.

Un alt studiu, la care au participat 60 de adulti varstnici a concluzionat ca la un consum zilnic de 300 mg de isop de apa sau 600 mg de extract de Bacopa monnieri, memoria, atentia si capacitatea de procesare a informatiilor se imbunatatesc semnificativ in raport cu datele obtinute de la grupul de control caruia i s-a administrat placebo.

Reducerea simptomelor ADHD

Isopul de apa
Isopul de apa

In urma unui studiu la care au participat 31 de copii de 6-12 ani carora le-a fost administrata o doza de 225 mg de extract de Bacopa monnieri timp de 6 luni, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nelinistea, impulsivitatea si neatentie s-au diminuat ca intensitate la 85% dintre participantii la studiu.

120 de copii au luat parte la un studiu in cadrul caruia au primit un mix de plante care continea si 125 mg de isop de apa.

Concluzia a fost ca in urma administrarii acestei doze atenția, controlul impulsului si functiile cognitive au fost imbunatatite in raport cu rezultatele obtinute in grupul de control.

Rezultate bune in lupta cu stresul si cu anxietatea

Anxietate
Anxietate

Isopul de apa mareste rezistenta organismului la stres, reduce nivelul acestuia si al anxietatii prin imbunatatirea starii de spirit si, mai ales, prin reducerea nivelului de cortizol, secretat din abundenta in conditii de stres.

Se pare ca isopul de apa are efecte anti-anxiolitice similare lorazepamului. Cel putin asa arata studiile realizate pe animale.

In ceea ce priveste studiile pe oameni, mai este mult de lucru pana la o concluzie clara. Si asta pentru ca desi un studiu de 12 saptamani in care oamenii au primit zilnic cate 300 dmg de isop de apa arata scaderi ale nivelurilor de anxietate si depresie, studii similare nu arata niciun efect asupra anxietatii.

Posibila scadere a hipertensiunii arteriale

Hipertensiune arteriala
Hipertensiune arteriala

Isopul de apa ajuta la eliminarea in organism a oxidului nitric, o substanta care duce la dilatarea vaselor de sange si, prin aceasta, la imbunatatirea fluxului sanguin.

Secundar se inregistreaza o scadere a tensiunii arteriale, extreme de utila in cazul celor care sufera de hipertensiune arteriala.

Citeste si: Cum sa recoltezi seva de mesteacan si care sunt beneficiile

Efectul este documentat de mai multe studii pe animale, inclusiv pe sobolani, insa scaderea tensiunii arteriale s-a produs doar la animalele cu valori crescute, nu si la cele care aveau tensiunea arteriala in parametri normali.

Cercetarile pe oameni sunt putine si este necesara replicarea lor pentru a formula o concluzie clara.

Insa, un studiu la care au luat parte 54 de adulti sanatosi, care au primit cate 300 mg de Bacopa monnieri zilnic timp de 12 saptamani, a evidentiat ca nu exista nicio relatie semnificativa intre consumul de isop de apa si valorile tensiunii arteriale.

Bacopa monnieri. Atentie la efectele secundare

Bacopa monnieri floare
Bacopa monnieri floare

Greata, durerile de stomac si tulburarile de tranzit intestinal pot aparea ca efecte secundare. In plus, nu este recomandata utilizarea isopului de apa de catre femeile insarcinate si trebuie folosit cu prudenta in asociere cu medicamente, mai ales cu cele prescrise pentru calmarea durerilor.

Citeste si: Cum sa folosesti carbunele medicinal si la ce este bun

Ideal ar fi sa intrebi un medic inainte de a consuma isop de apa pe care il poti gasi ca supliment alimentar fie sub forma de capsule, fie ca pulbere. Il poti infuza pentru a obtine ceai de isop, insa oricum l-ai folosi, nu depasi 450 mg zilnic.

Acum ca stii cum sa combati stresul cu ajutorul isopului de apa sau Bacopa monnieri, poti folosi planta fara nicio problema. Mare atentie la efectele secundare!