Compatibilitate legume in gradina. Cum sa le cultivi in mod inteligent
Compatibilitate legume in gradina. Cum sa le cultivi in mod inteligent

Compatibilitate legume in gradina. Cum sa le cultivi in mod inteligent


Compatibilitate legume in gradina. Afla cum trebuie sa cultivi plantele din gradina ta in mod inteligent, pentru a te asigura ca obtii o recolta pe masura. Iata ce legume pot fi cultivate in aceeasi gradina si care plante ar trebui sa le ocolesti.

Cum cultivi plantele in mod inteligent si ce asocieri trebuie evitate

Gradina de legume
Gradina de legume

Compatibilitate legume in gradina. Exact ca in viata de zi cu zi, exista oameni care nu se plac… dar si plante! Ei bine, acest lucru se intampla si cu plante care pur si simplu nu se plac si care nu ar trebui plantate in aceeasi gradina. Iata ce trebuie sa stii daca te pregatesti de plantarea de primavara.

Trebuie sa mai stii ca plantele care nu se plac pot fi in competitie directa pentru aceleasi resurse sau pot atrage insecte care dauneaza altor plante din aceeasi gradina. Tocmai de aceea, este necesar sa stii care sunt aceste incompatibilitati.

Totodata, trebuie sa mai iei in considerare si inaltimea plantelor din aceeasi gradina. Aceasta trebuie sa fie aproximativ la fel, pentru ca toate plantele sa beneficieze de lumina soarelui. Nu este indicat sa cultivi plante inalte precum rosiile, langa o tufa de fasole.

Citeste si: Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului

Daca vrei sa cultivi plante mai inalte in aceeasi gradina, asigura-te ca cele cu o inaltime mai mica sunt pozitionate la departare si orientate catre soare.

Expertii in gradinarit rezolva aceasta problema cultivand plantele cu o inaltime mai mica la marginea gradinii.

Mai trebuie sa iei in considerare si plantele care iubesc apa, dar si pe cele care nu au nevoie de o cantitate foarte mare. Acelasi lucru se aplica si cand aplici un ingrasamant.

Drept urmare, cultiva in gradina plantele care au aceleasi nevoi, dar care nu lupta pentru aceleasi substante nutritive.

Chiar si in cazul in care vrei neaparat sa ai anumite tipuri de legume in gradina, le poti planta la o distanta mai mare, dar trebuie sa folosesti destul ingrasamant si apa pentru hrani toate plantele.

Compatibilitate legume in gradina

Compatibilitate legume in gradina
Compatibilitate legume in gradina

Dupa cum spuneam, este important sa stii care plante pot fi cultivate in aceeasi gradina, deoarece asa te poti asigura ca vei obtine o recolta pe masura.

In cazul in care te decizi sa cultivi ardei, este necesar sa stii ca aceste legume pot fi cultivate impreuna cu castraveti, dovlecei, mazare, ceapa, usturoi, morcov, praz, rosii, patrunjel, leustean, oregano sau busuioc.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

Cei ce cultiva castraveti trebuie sa ia in considerare cultivarea acestor legume alaturi de salata, ceapa, usturoi, fenicul, marar, ardei, telina, varza, fasole urcatoare, broccoli, mazare, sau cimbru.

Alaturi de dovleci, pot fi cultivate mazarea, salata, fasolea, hrisca sau ridichile. Fasolea urcatoare poate fi cultivata alaturi de varza, conopida, spanac, morcov sau castravete.

Morcovii pot fi cultivati in aceeasi gradina cu ceapa, praz, arpagic, usturoi, marar, sfecla, ardei, cartof, rosii,  varza, mazare, salvie sau rozmarin.

Rosii in gradina
Rosii in gradina

Compatibilitate legume in gradina. Cultivarea rosiilor se poate face in aceeasi gradina cu morcovi, telina, spanac, sparanghel, praz, ceapa si salata.

Si daca tot am vorbit de salata, trebuie sa stii ca aceasta poate fi cultivata in aceeasi gradina cu castraveti, gulie, spanac, ridichi, rosii, sparanghel sau sfecla rosie.

Patrunjelul se cultiva alaturi de rosii, sfecla, varza, sparanghel, ardei sau mazare. In acelasi timp, pastarnacul se cultiva in aceeasi gradina cu ardei, cartofi, mazare, ridichi, usturoi si rosii.

Vinetele cresc in asociere cu ardei, ceapa, arpagic, mazare, rosii, praz sau tarhon. Telina poate fi cultivata in aceeasi gradina cu varza, mazare, rosii, conopida, cartof, usturoi, praz, ceapa, fasole si marar.

Cand cultivi busuioc, asigura-te ca o faci in aceeasi gadina cu rosii, patrunjel, varza, fasole sau spanac. Cimbrul poate fi cultivat intr-o gradina unde mai exista fasole, cartof, ceapa sau castraveti.

Plante alelopate. Ce nu trebuie sa cultivi in aceeasi gradina

Plante alelopate
Plante alelopate

Compatibilitate legume in gradina. In cazul in care cultivi morcovi, ar trebui sa stii ca acestia nu trebuie plantati langa marar. Fasolea si mazarea au anumite efecte asupra unor soiuri de ardei, dar si asupra sfeclei.

Mai mult, fasolea si mazarea nu o sa creasca atunci cand sunt cultivate langa ceapa, usturoi sau praz. Salata verde trebuie plantata departe de sfecla, patrunjel sau fasole.

Citeste si: Cum sa plantezi pomii fructiferi fata de gardul vecinului. La ce distanta?

Varza nu trebuie plantata langa conopida, pentru ca radacinile se umfla si nu va putea prelua planta.

De asemenea, rosiile si ridichile nu vor creste bine langa varza sau conopida. Varza de Bruxelles nu va creste bine atunci cand este cultivata langa rosii ori capsuni.

Nici gulia, din aceeasi familie a verzei, nu va creste bine in apropierea rosiilor, a capsunilor ori a plantelor cu pastai, fasole sau mazare.

Chiar daca galbenelele pot ajuta plantele pentru ca tin la departare daunatorii sau atrag anumite insecte benefice, aceste flori pot afecta dezvoltarea plantelor cu pastai precum fasolea sau mazarea.

Floarea soarelui
Floarea soarelui

Compatibilitate legume in gradina. In cazul in care o sa cultivi floarea soarelui, ar trebui sa stii ca aceasta trebuie sa fie tinuta departe de alte culturi, deoarece cojile si floarea soarelui contin substante toxice. Din aceasta cauza, iarba sau alte plante din jur vor fi afectata.

Daca vrei sa cultivi telina si sa ai o cultura bogata, ar trebui sa tii departe aceasta planta de pastarnac sau cartofi.

Si daca tot am adus vorba de cartofi, acestia ar trebui sa fie plantati departe de rosii, pepeni, napi, dovlecei, castraveti sau floarea soarelui.

De asemenea, castravetii nu trebuie plantati in apropierea rosiilor, a conopidei, a cartofilor sau in apropierea unor plante aromatice precum cimbru, rozmarin, busuioc sau coriandru. Evita cultivarea castravetilor si in apropierea lavandei.

Evita cultivarea pepenilor in apropierea dovleceilor, dar si a castravetilor ori a cartofilor. Broccoli si conopida vor trebui cultivate departe de ardei, dovlecei, capsuni sau rosii. Nici sparanghelul nu trebuie tinut aproape de usturoi, ceapa sau cartofi.

In cazul in care cultivi rosii, ar trebui sa stii ca acestea nu trebuie plantate langa coriandru ori castraveti. Si porumbul trebuie tinut departe de rosii, pentru ca bolile se vor transmite foarte repede intre aceste asocieri.