Tratamente bio la legume. Daca nici tu nu vrei sa folosesti produsele chimice pentru plantele din gradina ta, atunci o sa iti aratam cum sa prepari insecticide naturale pentru a lupta cu daunatorii. Nu de alta, dar vine primavara si sigur o sa ai nevoie!
Tratamente bio la legume. Cum sa faci insecticide bio pentru plantele tale din gradina
In cazul in care cultivi legume doar pentru consum propriu, cu siguranta o sa vrei sa ai o gradina bio. Tocmai de aceea este necesar sa folosesti insecticide ecologice, adica cele facute din ingrediente 100% naturale.
Desigur, le poti aplica preventiv, dar si atunci cand a a vut loc infestarea la legumele din gradina ta. Vorbim despre folosirea altor plante sau a unor ingrediente ce ti se par obisnuite.
Extract de urzica
Tratamente bio la legume. Incepem cu extractul de urzica, ce poate fi folosit ca insecticid, fungicid, dar si ca ingrasamant pentru legume. Prepararea acestuia este extrem de simpla, iar pentru acest lucru o sa ai nevoie de tulpini de urzica.
Iti recomandam sa eviti urzicile de pe marginea drumului, cele pline de praf sau de plumbul prezent in gazele de esapament ale masinilor. Drept urmare, poti culege urzici de pe camp sau de pe langa paduri.
Citeste si: Combaterea buruienilor. Cum sa le elimini folosind doar metode 100% naturale
Pentru a prepara extractul de urzica o sa ai nevoie de circa un kilogram de tulpini de urzica, pe care le tai marunt, exact cum ai procedat atunci cand ai facut si apa de salcie.
Peste tulpini se pun aproximativ 10 litri de apa, iar apoi se lasa la macerat. Amesteca solutia in fiecare zi, iar dupa 4-5 zile aceasta va fi gata.
La final, strecoara extractul de urzica si depoziteaza-l in sticle sau in galeti. Totusi, ai grija sa nu pui dop la sticle, deoarece extractul inca poate fermenta. De asemenea, acopera si galetile cu extract folosind o carpa.
La aplicare, foloseste un litru de extract de urzica pe care il amesteci cu 10 litri de apa. Stropeste legumele din gradina ta, iar solutia o sa ramana activa pana la 3 saptamani.
Ceai de galbenele
Tratamente bio la legume. Ceaiul de galbenele este recomandat pentru mentinerea sanatatii stomacului, a tractului intestinal si a cailor biliare. Dar, stiai ca ceaiul poate face minuni si pentru plantele din gradina ta?
Ei bine, pentru a prepara acest insecticid natural o sa ai nevoie de o cana de frunze si flori de galbenele.
Toaca-le si pune peste ele 0.5 litri de apa. Lasa-le sa stea timp de 24 de ore si strecoara acest ceai, iar apoi adauga 1.5 litri de apa peste solutia obtinuta, dar si ¼ lingurita de sapun de casa sau ecologic.
Solutia va fi pusa intr-un recipient cu pulverizator. Dupa aceea, o poti aplica pentru insectele care rod frunzele, pentru gandacul de asparagus ori a viermelui care ataca fructul tomatelor.
Tratamente bio la legume. Ceai de vetrice
Ai auzit de vetrice, cunoscuta si sub numele de tanacetum vulgare? Ei bine, aceasta este o planta perena, pe care o poti gasi pe marginea drumului sau pe camp. Florile sunt de culoare galbena si seamana cu niste nasturi.
In trecut, aceasta planta era folosita pentru imbalsamare, insa ar trebui sa stii ca aceasta este foarte eficienta si in lupta cu daunatorii. Vetricea protejeaza varza, trandafirii, zmeurul sau vita de vie, daca este plantata aproape de acestea.
Citeste si: Cum sa scapi de gandacii de bucatarie. Cele mai bune solutii chimice si metode naturale
Totodata, poti prepara si un extract din aceasta planta, folosind aproximativ 300 de grame de tulpini, flori si frunze. Toaca-le si pune peste ele 10 litri de apa, dupa care lasi la macerat in jur de 4-5 zile.
Desigur, la final va fi nevoie sa strecori amestecul si sa folosesti un recipient cu pulverizator pentru a il aplica. Il poti folosi impotriva ruginii, finarii sau impotriva daunatorilor precum afide sau fluturi albi.
Un alt aspect interesant este ca daca o sa plantezi aceasta planta printre randurile de cartofi, populatia de gandaci de Colorado o sa fie redusa cu aproximativ 60%, desi in unele cazuri rezultatele au fost de 100%.
Ceai de pelin
Pelinul este o alta planta care ajuta legumele din gradina ta. O poti planta pe langa morcovi, ceapa, praz, salvie sau rozmarin. Dar, pentru ca nu vor fi multi cei ce vor opta pentru plantarea pelinului, o sa iti explicam si cum sa faci un ceai din aceasta planta.
Pentru prepararea acestuia o sa ai nevoied e 250 g frunze de pelin, pe care le toci si le fierbi in doi litri de apa. Dupa ce apa a dat in clocot, opreste focul si lasa ceaiul sa se raceasca. La final, strecoara solutia si adauga o lingura de sapun ecologic.
Tratamente bio la legume. Folosind aceasta substanta, poti lupta impotriva afidelor, a omizilor sau a altor daunatori. Este recomandat sa stropesti direct pe acesti daunatori.
Tratamente bio la legume. Usturoiul, insecticid natural
Cu toate ca mancam usturoi si ne place gustul, daunatorii nu pot sa spuna acelasi lucru. Asadar, poti sa prepari un insecticid natural folosind o capatana de usturoi, pe care o pisezi si peste care pui aproximativ 3 litri de apa clocotita.
Avantajul major este ca aceasta solutie nu va omora insectele benefice pentru plantele tale. Pulverizata pe plante, mirosul degajat de acest insecticid natural alunga insectele.
Citeste si: Cum sa scapi de plosnite de pat. Solutii chimice si naturale pentru a scapa de ele rapid si eficient
In cazul in care vrei sa faci aceasta solutie cu o concentratie mai mare, iti recomandam sa folosesti doua capatani de usturoi in 500 ml de apa. Piseaza capatanile de usturoi si pune apa clocotita peste ele. Lasa solutia sa stea peste noapte, iar a doua zi strecoar-o si pune-o intr-un recipient cu pulverizator.
In cazul in care vrei sa fie si mai puternica, solutia poate fi imbogatita cu ingrediente precum ardei iute tocat sau o lingura boia. Poti adauga si o lingura de sapun lichid ecologic sau ulei vegetal, pentru ca aceste substante se vor lipi pur si simplu de ouale daunatorilor.
Mare atentie cand pulverizezi acest insecticid natural, pentru ca poate fi foarte iritant pentru ochi. Asadar, evita zilele cu vant puternic, iar dupa ce l-ai folosit spala-te pe maini foarte bine, inainte sa iti atingi fata.
Frunze de soc
Tratamente bio la legume. Frunzele de soc pot face minuni in gradina ta, in lupta cu daunatorii. Pentru prepararea acestui insecticid, o sa ai nevoie aproximativ 250 de grame frunze de soc, pe care le vei toca si le vei fierbe in 500 ml de apa timp de 30 de minute.
Dupa aceea, acest ceai se lasa la racit si se strecoara. Dupa aceea, vei mai avea nevoie de 500 de ml de apa calda in care dizolvi o lingura de sapun ecologic.
Amesteca cele doua solutii, lasa-le sa se racesca si pulverizeaza-le pe plante. Folosind acest insecticid natural, o sa poti lupta impotriva afidelor, gandacilor de castraveti, musculitei morcovului, dar si a altor daunatori ce ataca pomii sau radacinile