Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti?
Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti?

Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti


Fertilizare pomi fructiferi. Afla de ce ingrasamant au nevoie pomii fructiferi din gradina ta si cum ar trebui sa il administrezi. Iata ce trebuie sa faci pentru a obtine cele mai bune roade si pentru a ii feri de boli.

Fertilizare pomi fructiferi. Ce ingrasamant sa folosesti

Fertilizare pomi fructiferi livada
Fertilizare pomi fructiferi livada

Trebuie sa stii ca pomii fructiferi au nevoie de azot, fosfor si potasiu. Pentru a intelege mai exact despre ce vorbim, o sa iti explicam ce rol are fiecare ingrasamant, la dezvoltarea pomilor fructiferi.

Azotul ajuta pomii fructiferi sa creasca mai viguros, reduce numarul mugurilor care nu pornesc in primavara, creste si numarul mugurilor de rod diferentiati pana cand vine toamna, dar asigura si un numar mai mare de fructe in pom.

Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger

Fertilizare pomi fructiferi. Gratie azotului, se face si accelerarea cresterii fructelor, dar si cresterea in marime a acestora. In acelasi timp, fructele au un aspect exterior mai placut, iar pulpa devine mai frageda si mai suculenta.

Cand exista lipsa de azot la pomii fructiferi, lastarii cresc mai lent, frunzele sunt mai rare si au o culoare verde pal, iar pe lemn apar coloratii rosiatice. Mai mult decat atat, cand exista o lipsa mare de azot frunzele se decoloreaza si cad foarte repede.

Fosforul are rolul de a favoriza dezvoltarea radacinilor, dar influenteaza si procesele de fructificare. Cand este lipsa de fosfor, pomii sufera de boli.

Potasiul are rolul de a imbunatati gustul fructelor, grabeste si coacerea acestora, dar mareste si rezistenta la ger a pomilor fructiferi.

Lipsa de potasiu este identificata usor prin aparitia necrozelor pe marginea frunzelor, in timp ce limbul se rasuceste spre partea superioara. Poti gasi o multime de ingrasaminte pe eMag.ro.

Cand si cum se aplica ingrasamintele la pomii fructiferi din livada

Fertilizare pomi fructiferi
Fertilizare pomi fructiferi

Fertilizare pomi fructiferi. In decursul unui an, pomii fructiferi au nevoie de doua etape de fertilizare. Prima etapa se face primavara si se folosesc ingrasaminte cu azot.

Dupa a ceea, a doua fertilizare are loc toamna, atunci cand se aplica ingrasaminte cu fosfor, potasiu, dar si 1/3 azot.

Etapa din primavara se face cu aproximativ 4-5 saptamani inainte ca pomii sa infloreasca, atunci cand se aplica 1/3 din norma de ingrasamant.

Citeste si: Cum sa plantezi pomi fructiferi. Metode ca acestia sa se prinda!

O a doua etapa se face la 45 de zile de la inflorire, adica in luna iunie. In aceasta perioada se aplica 1/3 din norma de azot.

Fertilizarea pomilor in ultima etapa, cea de toamna, se face dupa caderea frunzelor. Pe langa ingrasamintele mentionate, va fi nevoie ca o data la 3 ani sa folositi gunoi de pasare si gunoi de grajd.

Pentru o suprafata de 100 metri patrati de livada, vei avea nevoie de aproximativ 3 kg azotat de amoniu, 3-4 kg de superfosfat si 3 kg de sare potasica. In acelasi timp, vei folosi aproximativ 300 kg de gunoi de grajd, pentru aceeasi suprafata.

Ingrasamant natural pentru pomi fructiferi

Gunoi de grajd
Gunoi de grajd

Fertilizare pomi fructiferi. Primul ingrasamant natural care se poate aplica la pomii fructiferi este gunoiul de grajd.

Indiferent de tipul de sol, acest ingrasamant organic are o actiune pozitiva, insa cele mai bune rezultate s-a inregistrat ni solurile cu un continut ridicat de argila, umed, reci si slab aerate.

Dupa cum spuneam, gunoiul de pasari poate fi folosit ca ingrasamant organic si este de 2-4 ori mai bogat in nutrienti decat gunoiul provenit de la animale. Totusi, acesta se foloseste doar dupa fermentare sau compostare, o data la doi ani.

In cazul in care obisnuiesti sa faci compost, trebuie sa stii ca poti il poti folosi si ca ingrasamant organic pentru pomi fructiferi. Desigur, poti adauga si cenusa!