Cum sa scapi de acarieni. Afectiunile alergice sunt din ce in ce mai comune in ziua de astazi, iar multe dintre ele sunt provocate de asa numitii acarieni, niste microorganisme care ne invadeaza locuintele in mod regulat.
Ce sunt acarienii?
Poate ca suna putin dramatic, insa, conform specialistilor, in casele noastre in care locuim se pot adaposti sute de milioane de astfel de acarieni. Oricat de straniu ne-ar parea acest lucru, nu este deloc asa, aparitia acarienilor fiind naturala.
Problemele serioase apar insa in cazul celor care dezvolta alergii de la acesti acarieni, simptomele nefiind deloc prea placute: stranut excesiv, nas infundat, eruptii sau mancarimi.
Prezenta in numar mare a acarienilor in locuintele noastre reprezinta un factor de risc, indiferent de cat de sensibili sunt cei care locuiesc in acea casa.
Acarienii sunt niste organisme microscopice care se hranesc cu celulele moarte ce provin de pe pielea noastra si cu praf. De aceea este necesa sa stii cum sa scapi de acarieni.
Acestia prefera locurile calde si umede, ceea ce face ca sezonul calduros sa creeze un mediu propice dezvoltarii acestor acarieni. Totodata, cei mai multi acarieni vor fi regasiti in spatiile neaerisite din casele noastre si in cele expuse la lumina soarelui.
Mai rau de atat, avand in vedere ca se hranesc cu celulele moarte din pielea noastra, acarienii se adapostesc in zonele in care noi dormim, incepand de la saltea si pana la perne si lenjerii de pat.
Cum sa scapi de acarieni de pat
Cum sa scapi de acarieni. Curatenia este extrem de importanta in cazul in care dorim sa scapam de acarienii din locuintele noastre.
Totusi, chiar daca suntem de parere ca stim ce avem de facut atunci cand trebuie sa facem curatenie, sunt cateva aspecte speciale de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne indreptam atentia catre acesti acarieni.
Asa cum spuneam in randurile anterioare, cei mai multi acarieni isi gasesc adapostul in zonele in care noi dormim. In primul si primul rand, acorda atentie saltelei. Aceasta trebuie aspirata de fiecare data cand schimbi asternuturile.
Daca tot a venit vorba despre asternuturi, acestea trebuie spalate cat mai des cu putinta in apa fierbinte. La fel de bine, asternuturile pot fi si inghetate, orice fel de temperaturi extreme omorand acarienii.
De asemenea, este recomandat sa folosesti detergenti cu efect antibacterian. Daca stii ca esti ceva mai sensibil la astfel de probleme, este de preferat sa renunti la pernele si pilotele umplute cu fulgi sau puf si sa iti indrepti atentia catre cele umplute cu fibre sintetice.
Cum sa scapi de acarienii de pe covoare si podele
Mergem mai departe si vorbim despre covoare, acarienii facandu-si de cap si aici. Evident, primul sfat pe care ti-l putem da este acela de a da cu aspiratorul cat mai des si de a curata covoarele in mod regulat. O sa intelegi mai bine cum sa scapi de acarieni.
Totodata, este recomandat sa alegi niste covoare mai mici si mai putin pufoase, modelele cu tesatura deasa sau cu fire lungi urmand sa iti dea mari batai de cap din acest punct de vedere.
Praful este extrem de problematic pentru toti, fiind imposibil sa scapam de el in totalitate, oricat de mult ne-am stradui.
Praful este mereu prezent pe podea, acesta fiind luat cu usurinta pe talpa papucilor si purtat pe covoare.
Important de precizat, utilizarea maturii nu ne ajuta aproape deloc in aceasta situatie, ba chiar din contra, pentru ca ridica praful in aer si chiar inrautateste starea persoanelor sensibile.
In cazul in care vorbim despre podele dure, asa cum este gresia spre exemplu, putem utiliza acele aspiratoare care sunt echipate cu accesorii speciale pentru curatarea suprafetelor dure. De asemenea, este important sa folosim si mopul dupa ce aspiram podeaua.
Cum previi aparitia acarienilor in casa ta
Asa cum spuneam si mai devreme, umiditatea ridicata creeaza un mediu propice dezvoltarii acarienilor. Asadar, este recomandat sa pastram un nivel optim al umiditatii in locuinta.
Pentru a putea face acest lucru putem apela la un purificator de aer dotat cu filtre speciale. De asemenea, putem utiliza o lampa de sare, aceasta eliminand in aer ioni negativi care atrag particulele de praf.
Exista pe piata si unele umidificatoare care sunt dotate cu functie de ionizare, si acestea dovedindu-se extrem de utile. Trebuie sa stii cum sa te protejezi si cum sa scapi de acarieni.
Afla si cum sa faci spray dezinfectant chiar la tine acasa sau cum sa dezinfectezi corect telecomanda televizorului si de ce sa faci acest lucru.