Mucegai pe haine. Afla cum poti sa cureti haine tale, in cazul in care le-ai lasat intr-un loc plin de mucegai. Care sunt cele mai bune solutii pentru a curata si a elimina mirosul de mucegai din haine.
Cum sa previi aparitia mucegaiului in casa ta
Mucegai pe haine. Pentru cei ce nu stiu, mucegaiul este format din ciuperci microsopice, care se inmultesc cu ajutorul sporilor. Acesta apare in locurile cu umezeala ridicata si il putem gasi in interiorul unei case, dar si la exteriorul casei.
Un mediu cald si umed, infiltratiile de apa sau formarea condensului duc la aparitia si la dezvoltarea mucegaiului. De obicei, acest lucru se intampla din lipsa unei izolari adecvate.
Totusi, poti tine sub control mucegaiul daca aerisesti camerele casei regulat si daca mentii umiditatea optima in casa. Daca inca nu stiai, poti folosi un higrometru de camera care iti indica nivelul de umiditate din casa. Mai trebuie sa stii ca nivelul umiditatii trebuie sa fie intre 30% si 50%, mai scazuta vara si mai ridicata pe timpul iernii.
Mucegai pe haine. Care sunt solutiile si cum poti sa le cureti
Mucegai pe haine. Prima metoda de a curata hainele de mucegai este sa folosesti boraxul. Acesta elimina mucegaiul, iar metoda de a curata hainele este destul de simpla. Pune hainele in masina de spalat si adauga detergentul pe care il folosesti de obicei.
Dupa aceea, dizolva 60 de grame de borax (1/2 cupa de detergent) in apa fierbinte. Dupa ce masina de spalat s-a umplut cu apa, adauga solutia in compartimentul pentru detergent si lasa masina sa functioneze in ciclu normal.
Otetul poate sa omoare 82% din tipurile de mucegai care se gasesc de obicei pe haine. Totodata, otetul va scoate si mirosul de mucegai din haine, asa ca reprezinta o solutie ideale pentru ce au astfel de probleme.
Pentru a scoate mucegaiul din haine cu ajutorul otetului, trebuie sa pui hainele in masina de spalat, sa adaugi detergentul obisnuit si sa pornesti un ciclu de spalare. Cand masina s-a umplut cu apa, adauga in compartimentul pentru detergent si 125-200 ml otet, in functie de cate haine ai pus in cuva.
O alternativa este sa lasi hainele sa stea intr-un lighean cu apa in care ai adaugat 250 ml de otet. Lasa hainele sa stea la inmuiat timp de o ora, iar apoi spala hainele cum faci de obicei, in masina de spalat si cu detergent. Daca mucegaiul nu s-a curatat complet, repeta procesul.
Inalbitorul este si el o solutie buna impotriva mucegaiului, insa inainte de a il folosi ar trebui sa consulti etichetele hainelor pentru a vedea recomandarile producatorului. De asemenea, poti testa inalbitorul pe o bucatita din haine, pentru a nu le strica.
Mai poti folosi un detergent cu inalbitor, care te poate ajuta sa le speli eficient. Daca nu ai un astfel de produs in casa, adauga detergentul cu care speli de obicei, iar dupa ce cuva masinii s-a umplut cu apa adauga si 125 ml de inalbitor.
Cum sa previi aparitia mucegaiului pe haine?
Mucegai pe haine. Preventia este cea mai importanta procedura, asa ca ar trebui sa fii mai atent pe viitor si sa nu faci aceste greseli. In primul rand, trebuie sa stii ca daca iti speli hainele, trebuie sa le pui la uscat imediat. In cazul in care le lasi sa stea umede toata ziua in cosul de rufe, asteapta-te sa apara si mucegaiul.
Acelasi lucru se aplica si pentru hainele imbibate de transpiratie sau cele umede pe care tocmai le-ai purtat. Nu le arunca in cosul de rufe unde or sa stea timp de cateva zile pana cand le vei spala. Pune-le la uscat!
Acelasi lucru se aplica si pentru prosoapele cu care te-ai sters dupa ce ai facut dus sau baie. Lasa-le sa se usuce pentru a evita aparitia mucegaiului. De asemenea, lasa si geamul de la baie deschis, pentru a aerisi cum trebuie camera.