Cum sa scapi de igrasie si de umezeala din casa ta
Cum sa scapi de igrasie si de umezeala din casa ta

Cum sa scapi de igrasie si de umezeala din casa ta


Igrasia este una dintre cele mai mari probleme pe care le putem gasi intr-o casa, insa trebuie sa stii ca sunt destule solutii pentru a scapa de aceasta. Iata cum sa scapi de igrasie si cum poti preveni aparitia ei. Ce trebuie sa stii si ce trebuie sa iei in considerare.

Ce este igrasia si cum apare aceasta

Igrasie
Igrasie

Ei bine, igrasia este umezeala persistenta a peretilor unei constructii, iar aceasta apare atunci cand peretii retin o cantitate ridicata de apa. Apa este retinuta in porii materialelor din care sunt executati.

A nu se confunda cu condensul, pentru ca desi ambele probleme apar din cauza umiditatii crescute, condensul este temporar. In acelasi timp, igrasia persista pentru mai mult timpsi nu se va elimina atat de usor.

Mai trebuie sa stiti ca igrasia favorizeaza si aparitia mucegaiului, iar acest lucru poate duce la aparitia problemelor de sanatate. Sporii de mucegai pot cauza probleme respiratorii, astm sau reactii alergice. Totodata, pot cauza probleme si animalelor de companie.

De ce apare igrasia intr-o casa

Igrasie pe perete
Igrasie pe perete

Factorul umezeala este principala cauza de aparitie a igrasiei intr-o casa. Bineinteles, umezeala apare din mai multe cauze, asa ca trebuie sa aveti mare grija. Daca nu tii totul sub control, cu siguranta te vei confrunta cu probleme si mai ales cu igrasie.

Cauzele principale care favorizeaza aparitia igrasiei in casa:

  • Apa se infiltreaza in pereti sau prin acoperis atunci cand ploua sau cand zapada se topeste
  • Casa nu are hidroizolatie sau aceasta este montata necorespunzator
  • Casa nu este ventilata corespunzator, iar aceasta problema apare in cazul locuintelor termoizolate
  • Atunci cand constructorii tencuiesc peretii hidroizolati ai unei cladiri mult prea devreme si nu ii lasa sa se usuce
  • Cand exista diferente intre doi pereti interiori, o problema ce apare intre camerele care sunt incalzite si cele neincalzite

Cum sa iti dai seama ca ai igrasie in casa

Casa cu igrasie
Casa cu igrasie

Igrasia va aparea de cele mai multe ori in jurul ferestrelor sau al balcoanelor, pe peretii reci sau care sunt expusi la umiditate, in apartamentele de la parterul imobilelor ale caror hidroizolatii nu au fost efectuate corect sau peretii au fost tencuiti prea devreme, dar si in locurile unde apar infiltratii sau apa in exces.

Nu confundati igrasia cu peretii umezi, pentru ca aceasta problema se poate rezolva destul de repede. Daca stergem peretii de umezeala, iar apoi o sa deschide geamul si aerisim.

De exemplu, intr-o camera unde se gateste pentru mai mult timp sau in baie, putem avea aceasta problema cu umezeala, insa daca aerisim, nivelul de umiditate va scadea imediat.

Igrasia se simte la atingere, iar in cazul acela vorbim despre umiditate in profunzime, chiar si dupa ce peretele a fost sters.

Cum sa recunosti problemele cu igrasie dintr-o casa:

  • Peretii se decojesc
  • Apare condens pe ferestre sau la coltul peretilor
  • Pe tavan sau pe pereti apar pete negre
  • Miros de „statut”
  • Pete de apa pe perete

Vezi mai recunoaste problemele unei case cu igrasie atunci cand exista miros de „statut” in beci sau la subsol, ori in exteriorul casei exista mucegai.

Nu uitati ca igrasia nu iarta nimic, asa ca va distruge vopseaua de pe pereti, placile de rigips, dar si tencuiala. Incaperile care sunt predispuse la igrasie sunt baia, bucataria, camerele cu peretii spre nord si camara.

Cum sa previi aparitia igrasiei si cum sa scapi de umeazeala din casa

Condens la geamuri
Condens la geamuri

Cea mai usoara metoda de a lupta impotriva igrasiei este, bineinteles, preventia. Pentru a face acest lucru, este necesar sa mentii nivelul optim de umiditate, dar trebuie sa mai tii cont si de alti factori.

Iata cum sa previi aparitia igrasiei in casa si ce trebuie sa stii. In cazul in care gatesti mult, ar trebui sa folosesti o hota pentru a absorbi cat mai eficient aburul din bucatarie. Daca gatesti mult, aeriseste casa cat mai des pentru a tine sub control umiditatea.

Foloseste un recuperator de caldura, iti prezentam aici toate avantajele acestuia. De asemenea, nu usca rufele in casa, lasa-le pe balcon pentru a evita cresterea nivelului de umiditate. In cazul in care usuci hainele la interior, lasa geamul deschis pentru a aerisi incaperea si pentru a elimina umiditatea.

Plantele din casa nu trebuie udate excesiv, in caz contrar te vei lovi de igrasie. Nu uita ca daca temperaturile de la interior sunt ridicate, asta inseamna ca apa se va evapora si va creste umiditatea de la interior. Tocmai de aceea, trebuie sa folosesti cantitati mici de apa atunci cand uzi plantele.

Foloseste un dezumidificator casnic, ce iti va mentine un nivel al umiditatii intre 45% si 55%. Daca umiditatea depaseste nivelul de 60% atunci te poti lovi de aparitia igrasiei. Asadar, tine minte si acest aspect!

Mentine o temperatura constanta de 20-23 de grade Celsius (o temperatura mai mare poate duce la cresterea umiditatii). Conform specialistilor, aceasta este temperatura ideala pentru corpul uman si doar atunci ne putem odihni mai bine.

Pereti umezi
Pereti umezi

Repara tevile sparte care duc la infiltrarea apei in pereti. Nu uita ca in timp aceasta poate deveni o problema destul de grava si iti poate pune in pericol si sanatatea. In caz contrat, te lovesti de igrasie.

Repara acoperisul daca are fisuri si apa se infiltreaza. La fel, intervine aceeasi problema. Trebuie sa inspectezi in mod frecvent acoperisul si sa te asiguri ca nu exista fisuri si ca apa nu se infiltreaza prin acoperis. Fa asta de doua ori pe an, pentru a tine lucrurile sub control.

Monteaza un ventilator mai ales in baie, unde umiditatea este crescuta si nu exista geam. Lasa geamul deschis de fiecare data dupa ce folosesti baia sau dusul si astfel elimini toata umezeala din incaperile respective.

Lasa lumina soarelui sa patrunda in casa. Dac obisnuiesti sa lasi jaluzelele trase, afla ca lumina soarelui este esentiala si nu uita sa faci acest lucru in fiecare zi.

Incalzeste camerele in mod echilibrat si chiar daca nu folositi o camera ar trebui sa nu faceti exceptii, pentru ca in cazul acesta va aparea condensul pe pereti. Stim ca este o economie pe termen scurt, insa pe termen lung poti intampina o problema mai mare si asta inseamna cheltuieli mai mari.

Daca ai montat geamuri termopan, atunci ia in considere montarea usilor de lemn la interior, pentru a favoriza respiratia incaperilor. Trebuie sa permiti aerului sa circule, pentru a tine umiditatea sub control.

Cum sa scapi de igrasie. Cele mai bune solutii pentru casa ta

Perete plin de igrasie
Perete plin de igrasie

Ei bine, pentru a scapa de igrasie, lucrurile nu sunt atat de simple asa ca va vom explica fiecare proces in parte.

Daca bugetul nu este o problema pentru tine, atunci iti sugeram sa folosesti metoda electro-osmotica, adica aceea de a combate igrasia cu ajutorul curentilor electrici de mica tensiune. Acesti curenti vor cristaliza mineralele din apa, iar umezeala nu se va mai propaga prin pereti.

O alta metoda de a scapa de igrasie, si ea destul de costisitoare, este cu ajutorul unui aparat electro-magnetic de unda lunga. Acest aparat se va monta pe perete, iar igrasia va fi eliminata cu ajutorul undelor lungi. Aparatul are un consum mic de energie electrica, insa costa aproximativ 1.500 de euro.

Plantele pot fi si ele o solutie 100% naturala de a scapa de igrasie. Pentru a face acest lucru iti sugeram cumpararea plantelor precum iedera, feriga, Tillandsia, palmierul pitic Chamaedorea sau crinul pacii (Spathiphyllum).

O solutie pe termen lung o reprezinta si batoanele din siliconati de metil si potasiu in solutie alcalina, care se pun la congelat. Dupa aceea, se vor face gauri in pereti, iar aceste batoane se introduc acolo atunci cand sunt congelate, iar pe masura ce se vor dezgheta, substanta va patrunde in peretii porosi si va impiedica absorbtia apei. Batoanele ne protejeaza impotriva igrasiei pentru o perioada de pana la 20 de ani.

Bineinteles si solutiile antiigrasie pot fi utilizate. La fel si izolarea peretilor interiori sau exteriori cu polistiren, pentru ca aceasta metoda scade diferentele de temperatura, iar condensul nu se mai formeaza. Totodata, metoda contribuie si la sporirea confortului termic.