Cum sa tai rozmarinul. Afla cum sa procedezi in mod corect, dar mai ales cand sa faci acest lucru pentru a obtine cea mai buna aroma. Ce trebuie sa stii si ce sfaturi ne dau expertii despre cresterea acesti plante aromatice.
Cum sa tai rozmarinul si care este cea mai buna perioada
Cum sa tai rozmarinul. Aceasta planta aromatica si-a castigat respectul atat pentru aroma sa, cat si pentru florile bleu sau pentru faptul ca tine la distanta insecte precum tantarii, dar si alti daunatori ce pot afecta plantele din gradina sau curtea ta.
Totusi, nu este de ajuns sa stii cum sa procedezi pentru a taia rozmarinul. Este foarte important si in ce parte a zilei faci asta, pentru a obtine cea mai buna aroma. Iata ce trebuie sa stii.
In primul rand, rozmarinul are cea mai buna aroma atunci cand este in perioada de crestere, adica in sezonul cald. Varfurile proaspat crescute sunt cele mai aromatice, asa ca le poti folosi cu succes in mancaruri sau le poti pune la uscat pentru a le putea folosi in sezonul rece.
Totodata, rozmarinul trebuie taiat dimineata, dupa ce roua s-a uscat si inainte ca soarele din timpul zilei sa devina prea puternic. Acela este momentul in care uleiurile esentiale din rozmarin au nivelul cel mai ridicat si cel mai concentrat, asa ca vei obtine cea mai puternica aroma.
Cand tai rozmarinul o sa ai nevoie de o foarfeca foarte bine ascutita, iar taierile se fac deasupra acelor noduri, pentru a permite plantei sa creasca in continuare fara probleme.
Tine minte totusi sa nu tai mai mult de o treime din planta, pentru ca daca o sa faci asta atunci o sa incetinesti cresterea rozmarinului si o sa provoci stres plantei. Dupa ce ai taiat acele ramuri, este bine sa le pastrezi in frigider pentru a le putea folosi cat mai proaspete.
Ce trebuie sa mai stii este ca poti taia doar partile verzi ale plantei. Daca ai o planta mai batrana si unele ramuri sunt lemnoase, acelea nu se taie. Asadar, mare atentie pentru a nu afecta planta!
Daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi mai scazute, ar trebui sa mai stii ca rozmarinul se poate taia pana la sfarsitul verii. Apoi, planta are nevoie de cel putin 6 saptamani pentru a isi putea reveni si pentru a se regenera inainte de venirea sezonului rece.
Chiar daca ai o planta tanara, este bine sa o tai inca din primul an pentru a ii putea da forma pe care o doresti, dar si pentru a ii incuraja cresterea. Plantele tinere care au fost taiate vor avea o crestere mult mai buna.
Citeste si: Cum sa tai busuiocul astfel incat planta sa creasca in continuare
Tine minte si faptul ca lungimea ramurilor taiate nu trebuie sa depaseasca 15 cm. Ideal este ca lungimea sa fie cuprinsa intre 7 si 15 cm, nu o depasi pentru ca nu vrei sa afectezi planta.
Daca vrei sa inmultesti rozmarinul, afla ca tot ce trebuie sa faci este sa pui cateva ramuri taiate in pamant si apoi sa te inarmezi cu rabdare. Ajuta foarte mult si un hormon de inradacinare, in care sa pui partea de jos a ramurilor, inainte sa le pui in ghivece.
Si inca ceva, daca observi ca planta ta are ramuri bolnave, atunci acestea trebuie indepartate. Totodata, daca ramurile au fost afectate de inghet, acestea se vor indeparta la inceputul primaverii pentru a permite plantei sa isi revina.