Inmultirea rozmarinului. Cum sa faci asta in mod corect
Inmultirea rozmarinului. Cum sa faci asta in mod corect

Inmultirea rozmarinului. Cum sa faci asta in mod corect


Inmultirea rozmarinului. Afla cum sa faci asta in mod corect, care sunt pasii pe care sa ii urmezi si de ce trebuie sa ai un pic de rabdare cand inmultesti aceasta planta aromatica des utilizata in bucatarie.

Inmultirea rozmarinului. Cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Inmultirea rozmarinului. Cum sa faci acest lucru

Inmultirea rozmarinului
Inmultirea rozmarinului

Inainte de toate, ar trebui sa lamurim un aspect: inmultirea rozmarinului se face foarte usor folosind butasi pentru ca daca o sa plantezi seminte, o sa dureze un pic mai mult. Asadar, iti recomandam prima metoda, pentru ca este mult mai simpla si nu iti va da mari batai de cap.

Inmultirea rozmarinului prin butasi se face foarte usor, trebuie doar sa tai o bucatica din planta mama, iar apoi sa lasi natura sa isi faca treaba.

Totusi, trebuie sa respecti niste pasi pentru a te asigura ca vei obtine o planta noua din butasii respectivi. In primul rand, trebuie sa stii ca poti face propagarea plantei prin butasi doar in perioada primavara-vara, atunci cand rozmarinul este in perioada de vegetatie sau dupa ce acesta a inflorit.

Acum ca am stabilit perioada, trebuie sa stii si cum sa tai ramurile de rozmarin (Salvia rosmarinus) din planta mama. Ai nevoie de o foarfeca foarte bine ascutita pentru a nu cauza rani plantei, iar apoi trebuie sa tai ramurele ale caror lungimi sa fie de aproximativ 10-15 cm.

De asemenea, poti taia o ramura mai lunga, iar apoi sa o tai in mai multe bucati de 10-15 cm lungime. Totusi, tine minte care era partea de jos a fiecarei bucata, pentru ca aceea va produce radacini!

Rozmarin plantat in ghiveci
Rozmarin plantat in ghiveci

In urmatorul pas va fi nevoie sa rupi frunzele din partea de jos a fiecarei ramuri si sa la doar 5-6 frunze in partea de sus. Bineinteles, partea curatata de frunze va fi cea pe care o plantezi in pamant.

Dupa aceea, pregateste un ghiveci in care ai pus pamant si pentru fiecare ramura in parte fa o mica groapa folosind un creion sau un pix. Groapa trebuie sa aiba o adancime de 8-10 cm.

Asigura-te ca ghiveciul are gauri de drenaj, pentru ca in caz contrar toata munca ta nu va da niciun rezultat. Totodata, ar fi bine ca in acel pamant din ghiveci sa existe si perlit horticol sau nisip, pentru a proteja radacinile rozmarinului si pentru ca acestea sa nu putrezeasca.

Citeste si: Cum sa folosesti rozmarinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Vestea buna este ca rozmarinul creste destul de usor intr-un ghiveci, asa ca nu va fi nevoie sa folosesti ingrasamant sau hormoni de crestere. 

Ar fi bine sa ai grija la cantitatea de apa pe care o administrezi plantei. Pamantul din ghiveci trebuie mentinut umed, insa nu exagera cu cantitatea de apa.

Dupa plantare, pune ghiveciul intr-un loc unde primeste aproximativ 6-8 ore de lumina. In aproximativ 8 saptamani, radacinile trebuie sa se fi dezvoltat deja, asa ca poti face un test simplu: atunci cand incerci sa scoti ramurile din pamant si acestea opun rezistenta, inseamna ca radacinile s-au dezvoltat.