Cum sa faci ulei de rozmarin si la ce este util
Cum sa faci ulei de rozmarin si la ce este util

Cum sa faci ulei de rozmarin si la ce este util


Cum sa faci ulei de rozmarin. Care sunt pasii pentru a face acest ulei la tine acasa, dar si care sunt beneficiile acestuia. Iata ce trebuie sa stii si la ce este util acest ulei.

Cum sa faci ulei de rozmarin si la ce este util – Cuprins:

Ulei de rozmarin. Cum sa il prepari la tine acasa

Ulei de rozmarin
Ulei de rozmarin

Dupa cum bine stim, acest ulei de rozmarin (Salvia rosmarinus) este des folosit pentru diverse preparate sau pentru a face tratamente de infrumusetare.

Daca vrei sa il prepari la tine acasa, ar trebui sa stii ca exista doua modalitati. Una dintre modalitati este sa folosesti rozmarin verde, proaspat, insa trebuie sa stii ca uleiul va avea un termen de expirare de o saptamana. In caz contrar, va rancezi.

O alta solutie sa faci ulei de rozmarin care sa reziste mai mult este sa folosesti planta uscata. Totusi, si timpul de preparare va fi mai lung, asa ca acesta va fi singurul dezavantaj.

Daca vrei sa folosesti rozmarin proaspat, trebuie sa stii ca pentru prepararea uleiului o sa ai nevoie de 3-4 crengute. Totodata, o sa mai ai nevoie si de 500 ml ulei de masline, ulei de migdale sau ulei de jojoba.

Daca vei utiliza uleiul pentru gatit, atunci iti recomandam sa folosesti ulei de masline, insa daca vrei sa il folosesti pentru tratamente de infrumusetare este indicat sa utilizezi ulei de jojoba sau de migdale.

Modul de preparare este destul de simplu. Crengutele de rozmarin se spala foarte bine cu apa rece, iar apoi va trebui sa rupi acele sau frunzulitele pentru ca nu vei utiliza si partea lemnoasa.

Urmatorul pas va fi sa pui uleiul intr-o cratita. Va fi necesar sa incalzesti uleiul, iar apoi sa pui acele sau frunzulitele si sa amesteci bine. Uleiul se va tine pe foc intre 5 si 10 minute, insa in tot acest timp va trebui sa amesteci incontinuu.

Pe masura ce uleiul se incalzeste, vei simti un miros puternic de rozmarin. In cazul in care uleiul incepe sa faca bule de aer, este un semn ca focul e prea tare. Drept urmare, va trebui sa reduci un pic flacara. Doar asa poti face ulei de rozmarin in mod corect.

Dupa ce au trecut cele 10 minute, este momentul sa strecori acele de rozmarin si sa lasi uleiul la racit. Va trebui sa faci asta folosind o strecuratoare, insa asigura-te ca uleiul s-a racit un pic inainte pentru ca nu vrei sa te frigi sau sa iti provoci arsuri.

Dupa ce uleiul a ajuns la temperatura camerei, acesta poate fi pus intr-un recipient de sticla pentru a fi pus la pastrare. Nu este indicat sa mai pui si alte ace de rozmarin proaspat, deoarece se pot dezvolta diverse bacterii.

Uleiul de rozmarin poate fi pastrat in frigider timp de o saptamana, nu uita ca acesta va rancezi daca il pastrezi mai mult.

Ulei preparat cu rozmarin uscat

Rozmarin uscat
Rozmarin uscat

In cazul in care nu este sezonul sau nu ai la indemana rozmarin proaspat, poti folosi si ace uscate. Pentru a face uleiul, o sa ai nevoie de un borcan sau un alt recipient de sticla pe care trebuie sa il sterilizezi inainte folosind apa fierbinte.

Mare atentie! Trebuie sa folosesti doar ace uscate pentru ca in caz contrar uleiul de rozmarin pe care o sa il faci va deveni ranced destul de rapid si in interiorul acestuia se vor dezvolta bacterii periculoase. Asadar, urmeaza acesti pasi cand faci ulei de rozmarin.

O sa ai nevoie de 3-4 lingurite cu ace de rozmarin pe care sa le pui in borcan. Peste acestea, completeaza cu ulei de masline, jojoba sau migdale. Nu trebuie sa umpli borcanul in totalitate, lasa aproximativ 2 cm de spatiu deasupra, iar apoi inchide capacul borcanului.

Borcanul cu ulei de rozmarin va trebui pus la soare si lasat acolo timp de doua saptamani, la macerat. Caldura soarelui va infuza uleiul cu aromele acelor de rozmarin, iar dupa ce cele doua saptamani au trecut acesta poate fi strecurat si pus intr-un recipient separat.

Citeste si: Cum sa faci ulei de lavanda la tine acasa si la ce il poti folosi

Vestea buna este ca uleiul preparat cu rozmarin uscat va putea fi pastrat timp de aproximativ 12 luni. Totusi, asigura-te ca pui uleiul intr-un recipient care a fost sterilizat, pentru a nu se dezvolta bacterii periculoase in interiorul acestuia.

Ca si beneficii, ar trebui sa stii ca uleiul de rozmarin poate hidrata foarte bine pielea si in acelasi timp va ajuta la controlul productiei de sebum. Mai este util pentru a calma iritatiile pielii, dar si pentru a da stralucire tenului ori fermitate.

Uleiul de rozmarim este util pentru a reduce porii si pentru a opri acneea, pentru a opri caderea parului, dar si pentru a te scapa de celulita ori pentru a reduce pungile de sub ochi.

In bucatarie, acest ulei poate fi folosit ca si condiment, asa ca daca iti place gustul de rozmarin il poti utiliza la ce preparate preferi.