Cat orez se pune la un litru de apa. Afla cum sa il fierbi in mod corect, dar si cum ar trebui sa procedezi inainte sa il pui in oala. Ce trebuie sa stii si care sunt secretele pentru ca acesta sa nu se lipeasca.
Cat orez se pune la un litru de apa. Cum sa procedezi pentru a nu se lipi
Cat orez se pune la un litru de apa. Probabil si tu ti-ai pus aceasta intrebare atunci cand te pregateai sa fierbi orezul in oala. Ei bine, trebuie sa stii ca nu este deloc greu sa faci asta, insa este foarte importanta cantitatea de apa.
In primul rand, inainte sa fierbi orezul este foarte important sa il speli in apa rece. Este foarte important sa faci acest lucru pentru ca vei elimina eventualele reziduuri, a reduce cantitatea de amidon, dar si pentru a evita ca boabele sa se lipeasca dupa fierbere. Iti recomandam sa faci asta pentru orice tip de orez, nu doar pentru cel alb.
Nu arunca acea apa in care ai spalat orezul, pentru ca este extrem de folositoare mai ales pentru par. Nu este o gluma, poti citi mai multe informatii despre aceste lucruri in acest articol.
Asadar, cantitatile sunt urmatoarele: pentru un litru de apa o sa ai nevoie de 250 grame de orez. Nu uita sa adaugi si o jumatate de lingurita cu sare pentru fiecare 250 grame de orez.
Urmatorul pas va fi sa pui oala cu orez la fiert. Nu da focul prea tare si lasa apa sa dea in clocot si amesteca ocazional. Dupa ce apa a dat in clocot, va trebui sa reduci focul, apoi sa pui capacul la oala si sa lasi orezul sa mai fiarba pentru aproximativ 18 minute.
Dupa aceea, ia oala de pe foc si las-o timp de cateva minute pentru a se “odihni”. Urmatorul pas va fi sa amesteci orezul cu o furculita pentru a il face mai pufos.
La final, o sa iti mai spunem si niste secrete ale gospodinelor, pentru a te ajuta sa gatesti orezul la perfectie, dar si pentru a iti da seama daca ai facut anumite greseli.
Citeste si: Cum sa folosesti apa de orez pentru florile tale
Spre exemplu, daca orezul este prea zemos inseamna ca ai adaugat prea multa apa atunci cand l-ai pus la fiert. Rezolvarea va fi sa scurgi excesul de zeama si daca orezul este inca tare il mai poti pune inca putin pe foc.
In cazul in care orezul este prea tare, inseamna ca mai trebuie sa stea pe foc. Daca apa s-a evaporat si boabele de orez inca sunt tari inseamna ca nu ai folosit destula apa, ceea ce inseamna ca mai trebuie sa adaugi inca putina si sa mai lasi orezul la fiert timp de cateva minute.
Daca orezul s-a ars, asta inseamna ca ai dat focul prea tare. Ideal este sa fierbi orezul pe un ochi de aragaz mai mic, pentru ca acesta nu are nevoie de o sursa prea mare de caldura. Pentru a inlatura partea arsa, pune un pic de apa calda la final si dupa ce s-a inmuiat, poti curata oala cu usurinta.